Tarinoiden maailmassa

Sanataideryhmä Mysteeri on kokoontunut pääkirjasto Leijassa jo usean vuoden ajan. Ryhmän ohjaaja kertoo, miksi sanataiteen teko on tärkeää ja miksi sen harrastaminen on monelle vierasta.
Sanataideryhmä Mysteeri

Sanataideryhmä on järjestänyt Pääkirjasto Leijassa esimerkiksi Runoliukuhihnoja, joista voi tilata oman mittatilausrunon vaikkapa onnittelukorttiin. Runoliukuhihnan tunnelmissa kirjoittelivat parisen vuotta sitten Sohvi Mäkilä (vas.) ja Kaisa Mälkki. (Kuva: Minttu Tervaharju)

– Sanataide tarkoittaa laajimmillaan kaikkea luovaa , kielellistä ilmaisua kirjoitetusta kirjallisuudesta suulliseen tarinan kerrontaan, yhteisölliseen kirjoittamiseen, laululyriikkaan ja niin edelleen. Keskeistä on fiktio ja taiteellinen intentio. Ruokaresepti ei lähtökohtaisesti ole sanataidetta, mutta yksisarvisen kirjoittama sateenkaarikeiton resepti taas on, Mysteerin ohjaaja Minttu Tervaharju kertoo.

Jo useamman vuoden ajan on Ylöjärven pääkirjasto Leijan monitoimisalissa on kokoontunut ryhmä 11-15vuotiata nuoria kehittämässä sanataiteen taitojaan Minttu Tervaharjun johdolla. Tervaharju on koulutukseltaan filosofian maisteri. Hän valmistui pääaineenaan yleinen kirjallisuustiede, ja on erikoistunut lastenkirjallisuuteen. Lisäksi Tervaharju on opiskellut esimerkiksi kasvatustieteitä. Virallista sanataideopettajan pätevyyttä Tervaharjulla ei kuitenkaan ole. Kellään ei vielä ole.

– Kaikilla sanataideopettajilla on jokin soveltava pätevyys, esimerkiksi äidinkielenopettajan tutkinto. Sanataideopettajilla ei kuitenkaan ole vielä virallista pätevyyttä.

Tervaharju ohjaa täyspäiväiseksi työkseen erilaisia sanataideryhmiä ja järjestää sanataiteeseen liittyviä tapahtumia. Tervaharju on pitänyt kaikkea vauvojen lorupiireistä työhyvinvointi-päiviin, mutta tällä hetkellä eniten häntä työllistävät peruskouluikäisten sanataidetyöpajat.

– Helpoin kohderyhmä on alakoulu, ja sieltä noin 9–12-vuotiaat. Siinä vaiheessa on ehkä vielä helppoa lähteä mukaan sanataideharrastukseen, koska sen ikäiset elävät vielä leikin ja tarinoiden maailmassa. Monet aloittavat sanataiteen aikuisenakin, mutta itse koen että se on helpointa aloittaa aika pienenä. Pienet lapset keksivät luontevasti tarinoita.

Vääränlainen imago

Tervaharjusta on tärkeää, että lapset ja nuoret saavat sanataidekasvatusta.

–  Sanataide tukee kirjoitus- ja lukutaitoa. Nykyään eletään tosi huomaamatta tarinoiden maailmassa. Monilla tuotteillakin on oltava myyvä taustatarina. Sanataideharrastus vahvistaa kykyä tunnistaa tällaisia tarinoita ja suhtautua tekstiin kriittisesti. Täytyy muistaa, että kieli on myös politiikkaa. Esimerkiksi Englannissa kielitaidosta on kuultavissa ihmisen sosiaalinen asema. Hyvä kielitaito ehkäisee syrjäytymistä ja edistää työllistymistä. Kirjallisuus lisää empatiaa ja kykyä samaistua toisen ihmisen asemaan. Silti sanataiteella on myös itseisarvo. Kaikkea ei aina tarvitse ajatella hyödyn kannalta. Yksi taiteen tärkeimmistä tehtävistä on antaa nautintoa.

Silti kovin moni nuori ei sanataidepajoissa käy.

– Sanataiteella on ehkä vääränlainen imago. Moni yhdistää sen ylimääräisiin äidinkielentunteihin ja kieliopin viilaamiseen. Usein yllätytään siitä, kuinka kivaa sanataide on.

Tänä vuonna sanataiteen opetusta on ensimmäistä kertaa opetussuunnitelmassa. Tervaharju uskoo myös sanataiteen harrastamisen yleistyvän tulevaisuudessa.

–  Toivottavasti se yleistyisi vielä mahdollisimman nopeasti, että nuorten luku- ja kirjoitustaito paranisi. Kritisoin usein sitä, että lapset nähdään kirjallisuuden saralla pelkästään vastaanottajina, ei aktiivisina toimijoina. Eihän musiikkiakaan opiskella pelkästään kuuntelemalla.

Sanataideryhmä Mysteeri

Sanataideryhmän toiminnan toivotaan jatkuvan Leijassa myös ensi syksynä.

Ryhmä kokoontuu Leijassa

Tervaharju on ohjannut Sanataideyhdistys Yöstäjän kautta Ylöjärveläistä Sanataideryhmä Mysteeriä vuodesta 2014. Sanataideryhmän järjestäjänä toimii Ylöjärven kaupungit kulttuuripalvelut.

–  Mysteeri on erittäin hauska porukka, joka on pysynyt pitkään kasassa. Vaikka vuosien saatossa ryhmä onkin pienentynyt, on ollut hauska seurata miten pitkäaikaisten ryhmäläisten ajattelu ja ilmaisu on kehittynyt. Ryhmäläiset ovat tiedostavia ja lahjakkaita nuoria. Sanataideryhmän antologioihin voi käydä tutustumassa ainakin pääkirjasto Leijassa.

Tervaharju toivoo, että ryhmän toiminta jatkuu ensi syksynäkin.

13-vuotias Essi Huotari on käynyt Mysteerissä neljän vuoden ajan. Hän löysi ryhmän alun perin sukulaisensa Minttu Tervaharjun kautta ja on viihtynyt siellä hyvin.

– Ryhmä on todella pieni, joten olisi hyvä saada sinne lisää oppilaita. Ryhmähenki on kuitenkin todella hyvä. Sanataideryhmässä käynti kehittää kirjoitustaitoja. Kun luen parin vuoden takaisia tekstejäni, huomaan selkeää kehitystä, Huotari sanoo.

Sanataideryhmiä Huotari suosittelee selkeälle kohderyhmälle.

– Suosittelen Sanataideharrastusta henkilölle, joka pitää kirjoittamisesta, koska sitä on luvassa aika paljon.

KAISA MÄLKKI

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?