Maakunta- ja sote-uudistuksen pohjatyö ei mene hukkaan, vaikka hanke viivästyisi tai kaatuisi eduskunnassa

Kansanedustaja Sofia Vikman korostaa, että maakunta- ja sote-uudistus on ennen kaikkea palvelu-uudistus.
Kansanedustaja Sofia Vikman korostaa, että maakunta- ja sote-uudistus on ennen kaikkea palvelu-uudistus.
Suomi tarvitsee nimenomaan palvelu-uudistuksen, jolla laadukkaat palvelut turvataan jokaiselle suomalaiselle. Näin kiteyttää kansanedustaja, maakuntavaltuuston puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu Sofia Vikman historiallisen maakunta- ja sote-uudistuksen haasteen. Jos pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kärkihanke karahtaisi tuhoisasti karille, Vikmanin mielestä esimerkiksi Pirkanmaalla viime vuosina tehty sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisen valmistelutyö ei valu hukkaan. Hyvinvointiyhteiskuntamme rakenteet on saatava vastaamaan 2000-luvun tarpeita.

Sofia Vikman tarkastelee maakunta- ja sote-uudistusta jännittävällä tavalla kolmesta eri vinkkelistä.

Tamperelainen kansanedustaja kuuluu kokoomukseen, joka on puolueena sitoutunut hallituksen kärkihankkeeseen. Toiseksi Vikman johtaa Pirkanmaan liiton maakuntavaltuustoa. Siinä roolissa tehtävänä on tukea uudistuksen valmistelua. Kolmas tuoli on Tampereen kaupunginvaltuustossa, jossa puolestaan muotoillaan lähipäivinä varsin kriittistä lausuntoa historiallisesta hankkeesta.

Sofia Vikmanin mukaan poliitikon on lähestyttävä maakunta- ja sote-uudistusta kulloinkin jokaisen tehtävän edellyttämästä näkökulmasta käsin. Hän pitää tärkeänä sitä, että eri tahojen vastuut erotetaan toisistaan.

– Eduskunta on jo tehnyt erittäin paljon työtä maakunta- ja sote-uudistuksen eteen ja sillä on toki vielä paljon työtä edessä. Eduskunta päättää lakien kohtalosta. Valiokunnille on nyt annettava työrauha. Siksi en ryhdy ennustajaksi siinä, että löydetäänkö korjausta vaativiin kohtiin ratkaisut. Toivon niin, hän toteaa.

– Pirkanmaan muutosorganisaatio työskentelee ahkerasti, jotta itsehallinnollinen maakunta olisi valmis aloittamaan työnsä suunnitellun aikataulun mukaisesti. Muutoksen valmistelijat vastaavat siitä, että maakunnassa on kaikki valmiudet pyöräyttää homma käyntiin, heti kun lakipaketti saa vihreän valon. Oikea-aikaisen tekemisen pontimena on se, että pirkanmaalaiset saavat kaikki tarvitsemansa palvelut laadukkaina, Vikman teroittaa.

Jossittelu on pahaista. Entäpä, jos maakunta- ja sote-uudistus ei mene läpi eduskunnassa? Valuuko 18 maakunnassa tehty valmistelutyö hukkaan?

– Työ ei ole ollut turhaa, kokoomuskansanedustaja luottaa.

– Muutos ja uudistus jatkuvat joka tapauksessa. Ne saavat vain uudet muodot, hän lisää.

– Toistan vielä painokkaasti: maamme tarvitsee palvelu-uudistuksen! Hoitojonoista on päästävä eroon ja laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut on turvattava jokaiselle myös tulevina vuosikymmeninä

Kolme isoa vahvuutta

Pirkanmaa on maan kärkeä itsehallinnollisten maakuntien toimintaedellytysten rakentamisessa.

Pirkanmaan liiton maakuntavaltuustoa luotsaava Sofia Vikman uskoo hyvien tuloksien kumpuavan valmistelu- ja muutostyössä mukana olevien poliitikkojen ja virkamiesten hyvästä yhteistyökyvystä, osaavasta valmistelusta ja innovatiivisesta ratkaisuhakuisuudesta.

– Pirkanmaalla uudistusta on johdettu onnistuneesti. Olemme osallistaneet eri toimijat uuden luomiseen ja tarjonneet heille oikeaa tietoa. Tämä kaikki yhdessä johtaa tulokselliseen toimintaan, kansanedustaja luonnehtii.

Asiakas etusijalla

Sofia Vikman kiittää Pirkanmaalla tehtävää itsehallinnollisen maakunnan rakentamistyötä siitä, että kaiken tekemisen keskiössä on pirkanmaalainen.

– Päämääränä on toteuttaa ihmisten tarvitsemat palvelut parhaalla mahdollisella tavalla, hän kiteyttää.

Vikmanin mielestä on tärkeää puhua myös rahasta eli kustannuksista.

– Palvelut on tuotettava taloudellisesti kestävällä tavalla.

Kokoomuspoliitikko luottaa siihen, että valinnanvapaus toimii jämeränä konsulttina niin palveluiden laadun kuin hinnoittelunkin mittaamisessa.

– Vaikuttavuus syntyy siitä, että palveluiden tuottajat joutuvat valinnanvapauden myötä huomioimaan asiakkaan tarpeet uudella tavalla.

Vikmanin mukaan hyvinvointiyhteiskunta tarvitsee palveluidensa tarjoajiksi niin julkisen, yksityisen kuin kolmannenkin sektorin.

Sote-palvelut leveille harteille

– Perusviesti on se, että tarvitsemme sote-uudistuksen; se on tehtävä tavalla tai toisella, Sofia Vikman jaksaa muistuttaa.

Kansanedustajan mukaan maassamme vallitsee konsensus myös siitä, että sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelut on saatava nykyistä laajemmille harteille.

– Olemme linjanneet, että malli rakennetaan maakuntahallinnon varaan. Jos malli toteutuu, tulevaisuudessa voimme tarkastella maakuntien määrää.

Vikman korostaa kansalaisten demokraattista vaikuttamismahdollisuutta eri palveluiden järjestämisessä.

– Erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon asiat ovat taloudellisesti hyvin mittavia ja ihmisten arjen kannalta tärkeitä. On oikein, että kansalaiset pääsevät sanomaan kantansa siitä, miten palvelut toteutetaan.

Kansanedustaja uskoo, että itsehallinnolliset maakunnat saavat palveluorganisaatiot toimimaan.

– Lainsäätäjät luovat pohjan sote-palveluiden kehittämiselle. Käytännön toimeenpano ja toteutus maakunnissa kuitenkin ratkaisee.

Kunnat löytävät roolinsa

Jos maakunta- ja sote-uudistus toteutuu, kuntien tehtäväkenttä menee uusiksi.

Sofia Vikmanin mukaan kunnat ovat ottaneet jo askeleita tulevaan rooliinsa elinvoimakuntina.

– Kunnat satsaavat muun muassa koulutukseen ja muihin elinvoimatekijöihin. Molemmat ovat keskeisiä työllisyyden turvaajia, hän muistuttaa.

– Työllisyyden vahvistaminen on kansallinen etumme. Yhteiskunnan intressissä on, että mahdollisimman moni on työssä. Hyvän työllisyyden vallitessa niin kunta- kuin valtiontalous on kestävällä pohjalla. Saamme huolehdittua laadukkaista palveluista ja samalla taitettua valtion velkaantumisen.

Kommentointi on suljettu.