Telttailu taittuu rattoisasti

Telttailu on kesäpäiviin mainiota luonnonläheistä ja aikatauluista irrottavaa puuhaa, joka sujuu, kun tuntee muutaman niksin ja neuvon.
Telttailu
Ylöjärven Viittaveljien lippukunnanjohtaja Tuuli Löfström on tottunut telttailuun niin partiossa kuin vapaa-ajallaan. Yksi hänen suosikkitelttailupaikoistaan on Seitsemisessä, joka on lähellä ja jonka telttapaikat ovat hyviä. Vaikka tilapäinen telttailu on jokamiehenoikeudella sallittua tietyin rajoituksin, Löfström toteaa, että jos tietää telttakohteensa jo etukäteen, on kohteliasta ilmoittaa maanomistajalle.

Telttailemaan. Äh, puljaamista, saattaa moni tuumata. Vaan ei, siivikkalalainen partiokokonkari Tuuli Löfström on toista mieltä.

Hänestä mielikuva vaivalloisesta metsikössä ja teltassa mönkimisestä on liioittelua. Teltan pystytyskin taittuu 5–20 minuutissa. Ja kun oppii sopivan tavaramäärän, homma alkaa sujua.

– Ensimmäisillä kerroilla voi olla vähän vaivalloista mutta sitten enää ei.

Tasaista, suojaisaa

Muutamin neuvoin pääsee vauhtiin.

Ensin on löydettävä sopiva paikka. Ympäristöneuvos Markus Tarasti ympäristöministeriöstä kertoo, että jokamiehenoikeudella saa tilapäisesti telttailla mutta maanomistajalle ei saa koitua haittaa eikä liian likelle asutusta sovi mennä. Muitakin rajoituksia voi olla, esimerkiksi luonnonsuojelualueilla. On myös varta vasten telttailuun merkittyjä paikkoja, vaikkapa kansallispuistoissa tai leirintäalueilla.

Löfström kuvaa ihannepaikkaa varjoisaksi, puiden suojaamaksi ja tasaiseksi.

– Ei tuule niin paljon, ja puusto suojaa sateelta. Mutta yhden puun alle ei pidä mennä, sillä se on riski ukkosella. Hyvä on pohja, jossa on mahdollisimman vähän käpyjä, kiviä ja juurakkoa.

Hän kuitenkin tuumaa, että aina löytyy paikka, josta saa toimivan alustan. Tarvittaessa vaikka siistii vähän käpyjä sivuun tai sijoittaa juuren kahden nukkujan väliin. Löfströmille retkipatja riittää, mutta myös erilaisia ilmapatjoja voi käyttää.

Telttailu
Teltassa tarkenee ja pysyy kuivana, kun ei päästä makuupussia ja sisätiloja kastumaan. Vettä valuvat vaatteet ovat siis pannassa.

Sateella, helteellä

Sateella teltta pysyy kuivana, kun sisäteltan päälle asettaa vettä pitävän päällysteltan.

Lisäksi telttaan saati makuupussin päälle ei pidä mennä märissä vaatteissa. Ja jos vaatteet ripustaa telttaan kuivumaan, ei niitä pidä tuoda sisään valuvina.

Kylmällä kelillä lämpöä voi virittää eristämällä itsensä maasta.

– Retkipatjan paksuus vaikuttaa, ja on myös kylmyyttä takaisin maahan heijastavia foliopintaisia patjoja.

Makuupussi lämmittää, kun se on kuiva ja kiinni asti vedetty.

– Se toimii kuin termospullo. Jos pussi on vähänkään auki, lämpö karkaa.

Ylleen voi myös pukea villasukat ja aluskerraston. Liikaa ei kuitenkaan kannata tupata päälle.

– Makuupussissa tyhjä tila pitää lämmön ja keho lämmittää tyhjän tilan. Tilaa ei pidä täyttää vaatteilla. Ja voi tehdä pari jumppaliikettä, niin tulee lämmin.

Helteellä tukahtumista voi välttää ottamalla päällysteltan pois, avaamalla kaikki tuuletusaukot, suuntaamalla ne tuuleen päin ja sijoittamalla teltan varjoon.

– Pahimmassa tapauksessa kastelee teltan. Haihtumisprosessi jäähdyttää.

Kelillä kuin kelillä makuupussi on syytä tuulettaa, jotta yöllä kehosta uhkunut kosteus kuivuu.

Telttailu
Mukaan kannattaa ottaa kuivamuonaa, ja pähkinät ja rusinat ovat hyviä hiukopaloja. Retkikeitintä saa käyttää ilman maanomistajan lupaa.

Nälkä ei uhkaa

Vaikka telttaretkellä kaikki ruoka ei säily, on sopivien ainesten kirjo yllättävän laaja.

Kuiva-ainekset näkkäreistä , jauhoista, pähkinöistä, rusinoista ja suklaasta pussi- ja purkkiruokiin ovat kelpoa tavaraa. Löfström vinkkaa juuston, meetvurstin ja kananmunien säilyvän muutamia päiviä lämpimässäkin. Kananmunat voi keittää etukäteen tai rikkoa muovipulloon. Myös kuivaliha säilyy.

– Ja sitä voi tehdä itsekin paistetusta jauhelihasta noin yön yli noin 50 asteessa uunissa pitämällä.

Avotulta ei saa tehdä ilman maanomistajan lupaa eikä metsäpaloriskin vallitessa lainkaan, mutta retkikeitin on Tarastin mukaan sallittu.

Telttailupaikoilla voi olla vessoja ja pesupaikkoja tai juoksevaa vettä, jota käyttää pesuun sivummalla.

Vessan puutteessa metsässä joutuu turvautumaan puskakäyntiin, mikä on Tarastin mukaan sallittua. Löfström kuitenkin suosittelee peittämään isot tarpeet miellyttävyys- ja hygieniasyistä. Jos pesupaikkaa ei ole, voi kaksikon mukaan huuhtoa astiat ja pulahtaa luonnonvedessä tai puhdistautua kosteuspyyhkein ja käsidesein.

– Ja Suomessa ei kauaa mene, että vesistö tulee vastaan – tai sade, Löfström toteaa.

Vapautta, luontoa

Telttailun suola on Löfströmille vapaudessa.

– Mikään ei kuitenkaan mene aikataulun mukaan. Telttaretkelle mennään vain olemaan ja katsomaan, mitä tapahtuu. Se rentouttaa.

Luontokin hellii.

–On ihanaa nukahtaa linnunlauluun ja herätä siihen. Ja kun avaa teltan oven, on suoraan ulkona. Raittiista ilmasta ja rauhallisuudesta tulee hyvä olo.