Kotipuutarhurilla riittää puuhaa kesälläkin

Tuoreet kasvit, vihannekset ja yrtit kuuluvat olennaisesti kesään. Mikä olisikaan parempi kuin saada satoa omasta kotipuutarhasta? Asiantuntijan vinkeillä pääset alkuun ja onnistut istutuksissa.
Pirkanmaan Martat viljelivät Lastenpuutarhalla yrttejä vanhassa, rikki menneessä pulkassa. (Kuva: Heidi Ovaska)

Etenkin herneet, pavut, retiisit, salaatti, peruna, tilli, sinappikaali ja mangoldi ovat oivallisia kesällä kasvatettavia kasveja. Taimikasvatuksen ollessa kyseessä tulisi kasvatus aloittaa yleisesti jo huhtikuussa esimerkiksi tomaatilla ja paprikalla.

Kesälläkin onnistuu, kun vain kiinnittää huomiota siihen, mitä multaan kylvää.

– Me lastenpuutarha Piparmintussa kylvämme yllämainittuja kasveja kasvimaalle vasta kesäkuun alussa, ennen juhannusta, ja hyvä sato tulee, Pirkanmaan Marttojen puutarha-asiantuntija Heidi Ovaska sanoo.

Myös syksyllä kotipuutarhurikärpäsen saa antaa puraista: sipulikukkien paras istutusaika on nimittäin syys–lokakuussa.

Eksoottiset kasvit vaativat enemmän

Eksoottiset hedelmät, kuten avokado, ovat Suomessa hittejä. Moni kotipuutarhurikin koettaa kasvattaa niitä. Ovaskan mukaan tämä on mahdollista, jos kasvihuoneolosuhteet ovat kunnossa.

– Kullekin lajille sopivan lämpötilan ja ilmankosteuden kanssa on oltava tarkkana. Huoneolosuhteissa tämä on melkoisen vaikeaa, sillä meillä Suomessa on eksoottisille kasveille liian kuivaa ja lämmintä sisätiloissa, Ovaska neuvoo.

Lisäksi talvettaminen on Ovaskan mukaan hankalaa, sillä esimerkiksi oliivi tulisi talvettaa kuivassa, viileässä ja valoisassa.

Sen sijaan helpoimpia kotona kasvatettavia ovat retiisi, salaatit, peruna, yrtit – kuten basilika, mintut ja sitruunamelissa –, herneet, kesäkurpitsa, tomaatti ja chilit.

– Nämä kaikki onnistuvat hyvin myös parvekkeella ja astioissa viljeltynä, Ovaska vinkkaa.

Liikakastelua on vältettävä

Peruna on monelle kotipuutarhurille tuttu kasvatettava.

Vasta-alkajan voi olla vaikea tietää, milloin kasveja on syytä kastella. Ovaska neuvoo kastelemaan kasveja silloin, kun sormen työnnettyään multaan se tuntuu sormeen kuivahkolta. Liikakastelua tulisi ehdottomasti välttää.

– Märkänä juuret vioittuvat. Kastellaan mieluiten silloin, kun kasvi alkaa näyttää hieman janoiselta. Kasteluveden kannattaa olla ilman lämpöistä, Ovaska ohjeistaa.

Hän huomauttaa, että jokaisella kasvilajilla on omat kasvuolosuhdevaatimuksensa, joihin kannattaa tutustua ennen viljelyn aloittamista.

Esimerkiksi tomaatti tykkää noin 25 asteen lämpötilasta, kun taas salaatti viihtyy selvästi viileämmässä, alle 20 asteessa.

Kylvöastiasta kasvit siirretään pois, kun ruukun pohjasta alkaa näkyä juuria tai astiassa on ahdasta, jos on kylvänyt hajakylvönä. Ovaskan mukaan se, siirretäänkö kasvit ulos vai ruukkuun, riippuu kasvilajista ja kodin kasvatusmahdollisuuksista – eli onko maata, laatikoita, kasvihuone vai parveke.

– Pääsääntöisesti kuitenkin kaikki satokasvit kasvatetaan ulkoilmassa, olivat ne sitten ruukussa tai maassa, ellei ole kasvihuonetta, Ovaska kertoo.

Marttojen ohjeiden mukaan kasvimaa on syytä sijoittaa pihan aurinkoisimpaan paikkaan. Kasvimaa tuottaa nimittäin parhaan sadon silloin, kun kasvit saavat valoa kahdeksasta kymmeneen tuntia päivässä.