Mikä houkuttelee tulevaisuudessa mukaan kuntapäättäjien joukkoon?

06.05.2018 16:00

Perinteisesti kuntapäätökset valmistellaan lautakunnissa, selkeissä osastosiiloissa viranhaltijavalmistelun kautta. Lautakunnissa tapahtuva päätöksenteko perustuu viranhaltijoiden tuomaan yhteen päätösvaihtoehtoon, josta ei juurikaan käydä vaalien kautta valittujen luottamushenkilöiden tai lautakunnan jäsenten kanssa ennakoivaa keskustelua.
Valmistelun suuntaan, päätösvaihtoehtojen tarkasteluun tai päätösvaihtoehtojen vaikutusten arviointiin on vaikea vaikuttaa ennen kuin viranhaltijoiden tiivistämä esitys on kirjattu paperille.
Esityksen musteen kuivuttua on muutosten perusteleminen ja suostuttelujohtaminen aina työläämpää kuin yhteistyössä tehty ennakoiva valmistelu. Onko tämä toimintamalli kuntapäätöksenteossa aikansa elänyttä?
Miten luottamushenkilöiden tietoja, taitoja ja kokemusta voidaan käyttää yhä paremmin hyödyksi päätösten valmistelussa?
Pitäisikö pikku hiljaa luutuneita toimintamalleja hieman uskaltaa muuttaa ja käyttää sitä valtaa mikä luottamushenkilöiden on mahdollista ottaa käyttöön?
Ylöjärvellä nykyinen lautakuntarakenne on siilomainen ja perinteinen, työskentelytavat mukaan lukien. Maakuntavalmistelussa on päädytty tulevassa maakunnassa ottaa käyttöön valmisteleva valiokuntamalli, joka lähestyy eduskunnan työskentelytapaa.
Tampereen seudulla on muutamassa kehyskunnassa valiokuntia, joissa asioiden valmisteluun ja käsittelyyn osallistetaan kuntalaiset kuntalain edellyttämällä tavalla, toisin kuin Ylöjärvellä vain nykyinen asukaslautakunta toteuttaa kuntalaisten osallistamista. Meillä on ympärillä malleja, joiden objektiivinen tarkastelu, ja nykyisten päättäjien tiedollinen lisääminen erilaisista uudistamismahdollisuuksista on välttämätöntä.
Kokoomuksen kunnallisjärjestö toivoo kehitysrohkeutta ja muutosaktiivisuutta, kun keskustellaan tulevaisuuden toimintamalleista ja luottamushenkilörakenteista. Selkeä ja yksinkertainen rakenne, osallistava ja valmisteleva toimintamalli sekä mahdollisuus osallistua päätösten valmisteluun yhä aktiivisemmin tulisi nähdä mahdollisuutena eikä uhkana.

Kokoomuksen Ylöjärven kunnallisjärjestö