MasterChef-kisaaja: ”Opin tekemään ainakin kakun…”

masterchef Suomi, Lauri Tokoi, kuva: Iiria Lehtinen
Lauri Tokoi on reissannut vuosia Aasian maissa ja pitää aasialaisesta ruoasta. Hän ei ole treenannut esimerkiksi ranskalaista keittiötä vaan yrittänyt tulla paremmaksi niissä ruoissa, joista pitää. Tokoi pitää esimerkiksi kaikenlaisista kaaleista, kuten paksoista. – Lihasta tykkään myös, se on herkkuani, samoin merenelävistä.
Ylöjärveltä kotoisin oleva Lauri Tokoi on edennyt tällä viikolla jo puoleen väliin MasterChef-ruokaohjelmaa. Kuinka pitkälle Tokoi kisassa vielä pääseekään? Sitä hän ei saa paljastaa, mutta viime jakson kakusta hän kyllä kertoi.

Lauri Tokoi katseli kerran televisiota tyttöystävänsä kanssa, kun ruudussa alkoi pyöriä MasterChef Suomen mainos.

– Sinun pitää hakea mukaan, sanoi tyttöystäväni, mutta vastasin, etten halua mistään hinnasta televisioon, kertoo lapsuutensa Ylöjärvellä asunut Tokoi.

Kului pari viikkoa, ja Tokoi muutti mielensä.

Karsinta ohjelmaan oli monivaiheinen, mutta lopulta 27-vuotias tamperelainen huomasi olevansa viimeisten kisaajien joukossa. Olo oli epätodellinen.

– Mietin, että mukaan oli hakenut todella moni ja että minut oli valittu 12 parhaan joukkoon. Olin yllättynyt. Fiilis oli pelonsekainen, toisaalta onnellinen.

Kuvaukset tehtiin Helsingin Vallilassa, ja 12 hengen porukka asui yhteismajoituksessa niin ikään Helsingissä. Kuvauspäivät olivat pitkiä mutta palkitsevia.

Parasta olivat kanssakisaajat, joiden kanssa Tokoi pääsi puhumaan heitä kaikkia yhdistävästä intohimosta, ruoasta.

– Oli mukavaa, kun ruoanlaitosta pystyi puhumaan enemmän kuin kavereiden kanssa. Jännitin etukäteen, tulenko varmasti kaikkien kanssa toimeen – vaikka yleensä tulenkin – mutta kaikki olivat mukavia.

Useimmat kilpailijat asuvat muualla kuin Tampereen seudulla, ja yhteyttä pidetään puhelimella päivittäin. Etenkin nyt, kun 20-osainen sarja tulee parhaillaan televisiosta.

Teeveessä omat eleet paljastuvat

masterchef Suomi, Lauri Tokoi, kuva: Iiria Lehtinen
Lauri Tokoin takana työpaikalla puretaan edellisen päivän messuja. Tokoi sanoo, ettei häntä ole juuri tunnistettu sarjasta, mikä on ollut ihan hyväkin asia, koska hän ei halua julkkikseksi. Haastattelua edellisenä päivänä muutama ihminen tuli kuitenkin nykimään hihasta ja kysymään, onko Tokoi MasterChefistä tuttu. Tämä ei kuitenkaan Tokoita haitannut.

Lauri Tokoi katsoo MasterChef Suomea itsekin ja sanoo, että se on ollut kauhea kokemus – oman itsensä seuraaminen siis.

– En ollut nähnyt aiemmin itseäni televisiosta. Olen löytänyt ärsyttäviä piirteitä itsestäni. Kaikenlaiset pikkujutut ärsyttävät: eleet ja muut. Oma äänenikin kuulostaa erilaiselta.

Tokoi kertoo olevansa kova stressaamaan. Se on yksi syy sille, miksi ruoanlaitosta on tullut hänelle niin tärkeää.

– Kun kokkaan, unohdan kaiken muun. Kokkaus ja siivoaminen ovat kaksi asiaa, joita tykkään tehdä.

Koska ruoanlaitto on Tokoille niin tärkeää, hän päätti olla pilaamatta kokkausnautintoa kisassa. Hän ei toisin sanoen stressannut kuvauksissa.

Jos ja kun hän mokasi jossakin, hän ei ottanut siitä paineita, vaan nautti joka hetkestä.

Tokoille oli alusta lähtien selvää, että pelkkä ohjelmassa mukana olo oli hänelle voitto, vaikka nälkä kasvoikin syödessä. Pelin edetessä myös kisassa pärjääminen tuli koko ajan tärkeämmäksi.

Tokoi oppi tekemään kakun

Ja siitä päästäänkin kakkuun.

Se, joka näki MasterChef Suomea viime viikolla, tietää, että Tokoi valmisti keskiviikon jaksossa pasta-annoksen, joka tarttui kokonaisuudessaan kiinni tuomari Tomi Björkin haarukkaan.

Tästä syystä Tokoi joutui painetestiin.

Torstain painetestissä hän joutui valmistamaan muiden pudotusuhkaan joutuneiden kanssa vaikeahkon kakun suoraan reseptistä.

Mutta voi apua. Kävi ilmi, ettei Tokoi ollut koskaan aiemmin elämässään leiponut kakkua.

Siitä huolimatta miehen luomus onnistui lähes täydellisesti, ja hän oli painetestinsä paras.

Oliko elämäni ensimmäinen kakku -tarina kenties huijausta?

Ei ollut.

– Mietin etukäteen, että ohjelmassa tehdään varmaan jälkkäreitä, mutta en tykkää tehdä niitä enkä juuri syödäkään.

Siitä huolimatta Tokoi harjoitteli ennen kuvauksia monien eri ruokien laittamista, leivonnaistenkin. Hän opetteli muutaman jälkiruokareseptin ulkoa, jotta voisi valmistaa makeaa tarvittaessa.

Kakku ei kuitenkaan kuulunut treenattuihin herkkuihin.

Tuomarit antoivat vinkkejä

masterchef Suomi, Lauri Tokoi, kuva: Iiria Lehtinen
Lauri Tokoi on tässä Tampereen messu- ja urheilukeskuksen keittiössä, vaikka ei toimikaan siellä kokkina vaan salipuolen esimiehenä. MasterChef Suomessa mies oppi muutakin kuin ruoanvalmistusta. – Ohjelmassa kiire oli ihan todellista, kello kävi koko ajan, samoin kamera, ja kun keittiö oli itselle uusi, ei aina tiennyt, mistä välineet löytyvät.

Lauri Tokoi on pitänyt ruoanlaitosta oikeastaan aina. Hänen isänsä ja äitinsä ovat hyviä kokkeja, samoin mummut, ja Tokoi tottui jo pienenä häärimään apukokkina.

Kun MasterChef-tuomarina toimiva Tomi Björk alkoi juontaa vuosia sitten Tomin keittiössä -kokkiohjelmaa, Tokoi katsoi ohjelmaa ja innostui ruoanlaitosta tosissaan.

MasterChef-tuomareiden eli Björkin, Sara La Fountainin ja Henri Alénin tapaaminen livenä kisassa oli antoisaa. Heiltä sai kaikenlaisia pikkutipsejä, mutta kaikkein eniten kisassa oppi uusia asioita muilta kilpailijoilta, uusia valmistusmenetelmiä ja raaka-aineita.

Mitä kaikkea siis opit?

– Tekemään ainakin kakun, Tokoi heittää.

Haave: oma ravintola

Lauri Tokoi toimii tällä hetkellä Tampereen messu- ja urheilukeskuksen ravintolapalveluita tuottavan Finnrestan vuoropäällikkönä eli salin esimiehenä.

Etenkin aasialaisesta ruoasta pitävä Tokoi on miettinyt myös kokiksi ryhtymistä, mutta ei halua valmistaa muiden ravintoloissa muiden suunnittelemaa ruokaa.

– Haaveeni on perustaa jonain päivänä oma ravintola, jossa valmistan omia, hyväksi todettuja lempiruokiani, joista tiedän, että ne ovat varmasti hyviä.