Autoa hankkimaan – vaan miten?

25.03.2018 14:00

Auton ostajan kannattaa pitää silmä tarkkana. Osaava kaveri ostoksilla on hyvä apu.
Neuvot auton ostoon
Liikenneopettaja Marko Virtanen neuvoo, että auton ostajan kannattaa tarkata auton huoltokirjaa, johon on kirjattu menopelin huoltohistoriaa.

Ei riitä, että autoilija osaa käsitellä kaaraa ja luovia liikenteessä. Jossain vaiheessa voi tulla tarve hankkia auto.

Aiheessa oppilaitaankin opastava Ylöjärven Autokoulu Ilveksen opettaja Marko Virtanen kannustaakin perehtymään auton oston perusjuttuihin, jotta ostaja tietää, mitä tekee ja välttyy pahoilta vikatikeiltä.

Syynää huoltokirjaa

Ainakin auton hankkijan on viisainta tiirata huoltokirjaa. Sieltä kannattaa katsoa, onko vuosihuollot tehty ja onko jakopäähihna vaihdettu tai onko sen vaihto tulossa pian.

– Jakopäähihnan vaihto on isoin yksittäinen huolto, Virtanen selittää mutta suosittelee toki tutkimaan huoltokirjaa muutenkin.

Auton olisi hyvä olla myös vastikään katsastettu.

– Silloin se on ainakin ajoturvallisessa kunnossa.

Turvavarusteiksi Virtanen suosittaa ABS-jarruja ja ajonvakautusjärjestelmää. Renkaidenkin kannattaisi olla kunnon kuosissa, jotta rahaa ei pala pian uusien ostoon. Myös mittariin kertyneet kilometrit kannattaa katsoa. 200 000 kilometriä on jo paljon.

Sopivan hinnan vainuamiseksi Virtanen neuvoo vertailemaan autojen hintoja netissä.

– Hifistelyähän on sitten vaikka mitä, mutta nämä seikat ovat tärkeimmät. Ja mukaan kannattaa ottaa joku kaveri, joka tietää autoista.

Kaupat huolella

Osti auton yksityishenkilöltä tai liikkeestä, ostajan on syytä olla tarkkana.

– Kannattaa tutkia tavara ja pyytää tiedot kirjallisina osana kauppasopimusta, kauppaoikeuden yliopistolehtori Klaus Viitanen neuvoo olemaan selvillä ja valmiina todistamaan, mistä kaupanteossa on sovittu.

Ajo-opettaja Virtanenkin kehottaa tekemään kauppakirjan, josta käyvät ilmi auton ja oston tiedot. Trafista suositellaan ostamaan auto vain rekisteriin merkityltä omistajalta, jonka näkee Trafin verkkopalvelusta.

Jos sitten oston jälkeen ilmenee vikoja, ostajan kannattaa kääntyä myyjän puoleen. Tietysti ostajan on hyväksyttävä autossa ikään liittyviä vikoja. Jos asiasta ei saada yksimielisyyttä, voi yksityiseltä ostanut turvautua vain oikeusreitteihin mutta liikkeeltä ostanut myös kuluttajaneuvonnan ja kuluttajariitalautakunnan apuun.

Rekisteröintikin on hoidettava, seitsemän päivän kuluessa luovutuspäivästä, ja silloin autolle pitää olla hankittuna liikennevakuutus.

Ostaja voi rekisteröidä ajoneuvon nimiinsä myyjältä saamallaan varmenteella Trafin tai vakuutusyhtiönsä verkkopalvelussa, katsastusasemalla tai vakuutusyhtiössään. Katsastusasemalla auton voi rekisteröidä myös myyjältä saadulla rekisteriotteen ilmoitusosalla. Joissain autoliikkeissä myyjä voi hoitaa rekisteröinnin asiakkaan puolesta.

Asiakkaalta siis kysytään huolellisuutta ja tarkkaavaisuutta, mutta opettaja Virtanen ei sentään skeptisyyteen pelottele.

– Ei muuta kuin tiedustelemaan asioita, niin kyllä se siitä etenee, hän kannustaa.