Työväenopisto on jo vuosien ajan ollut tuttu ihmisten aktivoija Ylöjärvellä. Opisto tarjoaa tänäkin päivänä mahdollisuuden uusiin hienoihin harrastuksiin.
Tampereen työväenopisto ja Ylöjärven työväenopisto yhdistyivät vuoden 2013 alussa Tampereen seudun työväenopistoksi. Yhdistymisen jälkeenkin oli tärkeää säilyttää kurssitarjonnan alueellinen kattavuus.
– Työväenopisto saattaa olla jopa viimeinen lähipalvelu, kun muita palveluja on kylistä karsittu, Tampereen seudun työväenopiston apulaisrehtori Päivi Varjosalo sanoo.
Ylöjärvellä Työväenopisto on jo pitkään tarjonnut paljon esimerkiksi terveyden edistämiseen liittyviä kursseja.
– Tavoite on, että ihmisille löytyisi omalta kylältä ohjattua lähiliikuntaa. Ja tällaiset kurssit ovatkin erittäin suosittuja, Varjosalo kertoo.
Konservatiivisia toiveita
Työväenopiston kurssitarjotin muuttuu kahdesti vuodessa – syksyksi ja kevääksi. Vaihtuvuutta pitääkin olla, jotta ihmisten mielenkiinto kurssitarjotaan kohtaan säilyy.
– Toisaalta, kun ihmisiltä kysyy koulutustarpeita niin vastaukset ovat aika konservatiivisia. Moni tykkää siiitä, mitä on ennenkin ollut. Toki pyrimme tarjoamaan myös sellaista, jota ihmiset eivät ehkä ole tulleet ajatelleeksi, Varjosalo kertoo.
Työväenopistossa pyritään siis siihen, että ihmiset haluaisivat kahlata joka kerta kurssitarjonnan läpi, kun Työväenopiston kurssiesite kolahtaa postiluukusta.
Demokraattista harrastamista
Tänä päivänä Youtube ja muut nettikanavat pursuavat tekemiseen ja opetukseen liittyviä videoita. Ne eivät ole kuitenkaan syöneet Työväenopiston suosiota.
– On eri asia, kun oikea ihminen on elävästi vieressä kertomassa, miten asiat tehdään, Varjosalo muistuttaa.
Työväenopiston kurssit tarjoavat myös varsin demokraattisen tavan tavata ihmisiä.
– Kursseilla ei kysytä titteleitä ja niillä tapaa monenlaisia kiinnostavia persoonia. Ihmisille on tärkeää saada irtiotto monista muista velvotteista ja tehdä sitä, mistä tykkää. Kursseilla saa olla omassa harrastamisen roolissa muiden samasta asiasta kiinnostuneiden kanssa, Päivi Varjosalo selvittää.
Työväenopiston valtti on myös se, ettei opiston ole tarvinnut nostaa pitkään aikaan kurssimaksuja.
– Olemme pystyneet pitämään maksut kohtuullisina. Lisäksi meillä on joillekin erityisryhmille myös alennuksia, Varjosalo toteaa.
Työväenopiston kursseja järjestetään Kanta-Ylöjärvellä 21 toimipisteessä. Kurussa opiston toimipisteitä on kuusi ja Viljakkalassa viisi.
Ja kaupunkilaisten kannattaa muistaa myös Koulutuskeskus Valossa järjestettävät maksuttomat yleisluennot, joita on kevään aikana vielä neljä.