Mitä enemmän muistiaan käyttää, sitä paremmin se toimii. Valossa opetellaan huomenna erilaisia muistitekniikoita.
Tampereen seudun työväenopiston Muistimestari-yleisluennolla treenataan muistilihasta. Muistaminen kun on taito, joka kasvaa harjoittelemalla.
– Luennolla opimme, miten muistin eri osa-alueet toimivat ja miten muistia voi parantaa. Harjoittelemme muistijäljen aktiivista tekemistä: ilman muistijälkeä ei voi muistaa asioita jälkikäteen, luennoitsijana toimiva kouluttaja, työnohjaaja ja NLP-valmentaja Vuokko Travanti kertoo.
– Muistin kohentamiseen käytämme erilaisia tekniikoita, kuten Jonathan Hancockin muistikarttaa sekä mielikuvitusta. Mielikuvitus, joka meillä kaikilla on olemassa, on avain parempaan muistamiseen. Lisäksi tarvitaan organisointikykyä. Muistitekniikat harjoittavat siis molempia aivopuoliskoja.
Travanti kertoo, että kaikkein eniten ihmiset toivoisivat muistavansa paremmin nimiä. Myös tulevaisuuden muistaminen eli sovitut päivämäärät ja kellonajat ovat monelle vaikeita.
Valon muistiluento on tarkoitettu kaikenikäisille ihmisille, jotka haluavat muistaa asioita paremmin. Esimerkiksi opiskelijat ja pääsykokeisiin lukijat hyötyvät erilaisista muistitekniikoista siinä missä dementiaa torjuvat ikäihmisetkin. Moni työikäinen kärsii muistiongelmista, sillä stressi syö muistia.
– Pahinta, mitä voi tehdä, on antaa periksi ja todeta, että minulla nyt vain on huono muisti. Muistamattomuudesta voi tulla tapa, mikä johtaa muistin heikkenemiseen edelleen, luennoitsija varoittaa.
Jos parituntinen luento jättää oppimisen nälän, ja muistin treenaamista voi jatkaa lauantaina Sampolassa, jossa Vuokko Travanti pitää kuuden tunnin mittaisen koulutuksen aiheesta.
Valon Muistimestari-luento on maksuton, mutta sinne pitää ilmoittautua Tampereen seudun työväenopiston verkkoilmoittautumisen kautta. Ilmoittautua voi luennon alkamiseen asti.