Suomi 100 -teema innostaa Karhen koulun väkeä. Juhlavuoden kunniaksi syyslukukauden loppumetreille ideoitiin perinnetapahtuma. Se johdattaa jouluun.
Karhen koulun opettaja Minna Sarvijärvi sanoo, että perinnepäivään toivotetaan tervetulleiksi kaikki karhelaiset – ja miksei vähän kauempaakin voi tulla.
– Haluamme kiinnittää huomiota yhdessä tekemiseen. Toivottavasti mukaan innostuu ainakin koulun oppilaiden vanhempia, isovanhempia ja perheiden pienimpiä lapsia. Karhen kaltaisessa maalaisylässä yhteisöllisyys on leimaava ja tärkeä asia, Sarvijärvi sanoo.
Perinnepäivän osallistujat pääsevät kiertämään toimintapisteissä eli pajoissa. Yhdessä pajassa muistutellaan mieliin perinteisiä joululauluja ja -leikkejä. Toisessa pajassa koristellaan pipareita ja askarrellaan.
– Juuri jouluna perinteet korostuvat: monet asiat ja tavat siirtyvät sukupolvelta toiselle. Perinteitä täytyy pitää yllä, jotta ne säilyvät, Minna Sarvijärvi miettii.
Hänen mielestään perinteiden säilyttämisessä on laajempikin ulottuvuus. Kun tuntee menneen, osaa yhdistellä asioita ja hahmottaa kokonaisuuksia. Sanavarastokin laajenee.
Kolmannessa pajassa otetaan luonnon antimet hyötykäyttöön, kun osallistujat voivat tehdä oman rohdossekoituksen. Sen voi myöhemmin kotona sekoittaa kuumaan veteen ja käyttää rentouttavana jalkakylpynä. Pajassa hyödynnetään koululaisten kevään ja alkusyksyn aikana keräämää ja kuivaamaa maitohorsmaa, siankärsämöä, pajunkuorta sekä poimulehteä.
Jalkakylpysekoituksen voi käyttää monta kertaa. Sekin on vanhojen hyvien perinteiden mukaista, että vältetään kertakäyttöisyyttä.
Perinnepäivänä Karhen koululle kootaan lisäksi koivu- ja tuohitöiden näyttely. Kaikki aistit virkistyvät, kun näyttelyä katsellessa siemailee kuumaa pakuriteetä.
– Jos paikalle tulee monen ikäisiä ihmisiä, viriää varmasti myös tarinointia ja sukupolvien välistä vuoropuhelua. Iäkkäimmät saattavat muistaa esimerkiksi, että samanlaisia tuohitöitä tehtiin heidän lapsuudenkodeissaan, Sarvijärvi sanoo.