Paul Dockree tuntee brittiläisen, suomalaisen ja lastenkodin joulun

18.12.2017 10:00

Lontoolainen Paul Dockree on niin hyvin kotiutunut Suomeen, että viettää joulun  lanttu- ja perunalaatikoita syöden. Yksi asia täkäläisessä joulunvietossa kuitenkin ihmetyttää: elävän kuusen tuominen sisään.
Paul Dockree, brittiläinen joulu
Paul Dockreen vaimo Aila alkoi koristella pariskunnan kotia joulukoristeilla jo viikkoja ennen joulua. Tämä Paul Dockreen sylissä oleva koriste on ostettu Lontoosta.

Paul Dockree vietti elämänsä ensimmäiset kymmenen vuotta lastenkodissa. Tältä ajalta hänellä on vain yksi jouluun liittyvä muisto.

Hän muistaa nähneensä, kuinka joulupukki piilotti lahjoja lasten tyynyliinoihin: mandariineja ja pieniä leluja. Paul tosin tunnisti pukin lastenkodin työntekijäksi.

– Lelut eivät olleet uusia, mutta se ei haitannut. Aika surullinen muisto silti, Paul Dockree miettii.

Joulua ei pidetty lontoolaisessa lastenkodissa mitenkään isona juttuna tai juhlana. Kenties siksi muistojakaan ei ole enempää.

Kun Paul Dockree muutti sijaiskotiin kymmenenvuotiaana, joulut muuttuivat iloisempaan suuntaan – mutta eivät heti.

Ensimmäisen perhejoulunsa Paul vietti sikotaudissa ja pohti, halusiko perhe lähettää hänet takaisin lastenkotiin, koska hän voi huonosti.

Pyörä oli paras lahja

Paul Dockree, brittiläinen joulu
Tässä kuvassa Paul Dockreen sijaisperheen veli Christopher istuu Paulin joululahjaksi saaman pyörän selässä ja Paul Dockree seisoo vierellä. (Kuva: Dockreen kotialbumi)

Kaksitoistavuotiaana Paul Dockree sai ensimmäisen ison joululahjansa, polkupyörän. Hän oli siitä kovin iloinen.

Sijaisäiti ei antanut hänen kuitenkaan pyöräillä sillä ennen kuin hän oli käynyt pyöräilykoulussa. Paul ei ollut pyöräillyt koskaan aiemmin, ja pyörä oli kookas.

Paul Dockree näyttää koulusta saamaansa pyöräilydiplomia. Se on hänelle tärkeä ja siksi edelleen tallessa Ylöjärvelläkin, jonne Dockree muutti vaimonsa Ailan kanssa Britanniasta vuonna 2012.

Teeveestä tulee kuningattaren puhe

Joulua vietetään Briteissä vasta joulupäivänä. Aatolla ei ole samanlaista merkitystä kuin Suomessa.

– Silloin juostaan vielä viimeisillä lahjaostoksilla.

Sijaisperheessään Paul Dockree oppi muun muassa seuraamaan kuningattaren joulupuhetta televisiosta.

– Puhe on usein mahdollisimman epäpoliittinen. Minusta kuningattaren olisi saatava puhua mistä hän haluaa, mutta aina joku on arvostelemassa. Minua kiinnostavat kuningattaren puheet.

Lontoolaiseen jouluun kuuluu myös jokavuotinen Norjan lahjoittama joulukuusi, joka pystytetään Trafalgar Square -aukiolle. Norja kiittää kuusella brittejä avusta, jota se sai toisen maailmansodan aikana.

Joulu Englannissa on kaupallistunut vuosien varrella ihan samaan tapaan kuin Suomessakin.

– Tuntuu, että joulu tulee siellä jo elokuussa.

Kalkkunaa ja hedelmätorttua

Jouluruoka Britanniassa poikkeaa jonkin verran suomalaisesta.

Joulupöydässä on hanhea, kalkkunaa tai kanaa. Osa syö kinkkua.

Lihan kanssa tarjotaan uunissa paistettuja perunoita tai perunamuusia ja lihan sisässä ollutta täytettä. Täytteeseen (stuffing) käytetään esimerkiksi salviaa ja sipulia tai sitruunaa. Lisäksi pöydässä on kastiketta ja esimerkiksi porkkanoita.

Jälkiruoaksi syödään jouluvanukasta ja kermaa, nykyisin myös jäätelöä. Myös mince pie eli taikinasta, kuivatuista hedelmistä ja mausteista valmistettu joulutorttu on suosittu jouluherkku.

Briteissä syödään jouluna usein liian paljon, aivan kuten Suomessakin. Siksi Paul Dockreen jouluihin Lontoossa ja nyt myös Suomessa kuuluvat ruokaa sulattavat kävelyt, joiden jälkeen on mukava syödä itsensä taas uudelleen ähkyyn.

Miten jäällä voi juosta?

Paul Dockree, brittiläinen joulu
Vaikka Paul Dockree on koulutukseltaan kokki, hän ei tee joululaatikoita itse, koska hänen mielestään kaupan laatikotkin ovat hyviä.

Paul Dockree pitää kovasti kävelemisestä. Näinä muutamana Suomen vuotenaan hän on opetellut kävelemään liukkailla keleillä kaatumatta. Se on taito, jota pitää erikseen harjoitella.

Sitä hän ei vieläkään ymmärrä, miten osa suomalaisista pystyy lenkkeilemään, siis juoksemaan, jäällä ja lumella.

Britanniassa valkoiset joulut ovat tuttuja lähinnä joulukorteista. Dockree sanoo, että korttilumi riittää briteille aivan mainiosti. Kosteutta ja tuulta pidetään parempana joulukelinä kuin lumisadetta.

Koska lunta tulee niin harvoin, eikä siihen ole varauduttu, lumentulo pysäyttää kaiken, kuten junaliikenteen.

Eivätkö neulaset haittaa?

Paul Dockree tapasi suomalaisen Aila-vaimonsa vuonna 1969, ja on sen jälkeen vieraillut säännöllisesti Suomessa. Ja nyt hän siis myös asuu täällä.

Perheen jouluista on tullut pikkuhiljaa yhä enemmän suomalaisia, ja nyt ne ovat sitä kokonaan. Joskus pariskunta saattaa tosin löytää englantilaista jouluvanukasta kaupasta, mutta niitäkään löytöjä ei tarvitse tehdä kovin usein. Makea herkku säilyy hyvänä jopa vuosia.

Kokiksi valmistunut Dockree pitää kovasti suomalaisesta jouluruuasta, kuten kaikista laatikoista ja kalaruoista. Lohen hän syö tosin useimmiten paistettuna, ei graavattuna.

Viime joulut pariskunta on viettänyt tutun sukulaismiehen luona maaseudulla, mutta tämän joulun Paul Dockree viettää kotona vaimon kanssa – syö ja kävelee.

Suomalaiseen joulukuusen Dockree ei ole saanut vielä kunnon tuntumaa. Lontoossa sisäkuuset ovat usein muovisia. Suomessa Dockree voisi pitää jouluvaloja elävässä ulkokuusessa, mutta että oikeassa sisäkuusessa?

– Eikö niistä oikeista joulukuusista tipu kovasti neulasia sisälle?