Päivä pomon hännillä

Kaksi Ylöjärven lukion opiskelijaa pääsi lokakuun lopulla seuraamaan suuryritysarkea ja oppi johtotehtävien todellisuutta.
NY Job Shadow -päivä
Yritysarkea ja johtajuutta ei opi pelkästään kirjoja pänttäämällä, tuumaavat Jutta Selin (oik.) ja Milla Mettiäinen. Kurkistus johtaja-arkeen vahvisti kummankin haluja astua aikanaan yritysmaailmaan.

Kiirettä pitää. Aikatauluja, tapaamisia. Monta rautaa tulessa.

Ylöjärven lukiota käyville Jutta Selinille ja Milla Mettiäiselle jäi vauhdintäyteinen vaikutelma johtajan työstä, kun he seurasivat sitä päivän ajan, Selin kiinteistö- ja toimitilapalveluyritys ISS:ssä, Mettiäinen finanssiyritys Taalerissa.

Vierailut olivat osa Nuori Yrittäjyys (NY) ry:n NY Job Shadow -päivää, joka tutustutti nuoria pomojen työhön. Päivään pääsi reilut 50 nuorta, jotka olivat aiemmin osallistuneet kouluissaan NY:n yrittäjyyskasvatusohjelmiin.

Selinin ja Mettiäisen siivitti päivään viimevuotinen, Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa syntynyt ja Pirkanmaan parhaaksi lukioyritykseksi valittu Liikkuvat lapset NY.

Jos päivästä uhkuikin kiire, oli työ myös hyvin mielenkiintoista.

– Se ei todellakaan ole samanlaista koko ajan, Mettiäinen ihastelee.

– Ja siinä pääsee näyttämään taitonsa, kaveri komppaa.

NY Job Shadow -päivä
Taalerin markkinointijohtajaa Kati Lehesmaata tarkkaillut Milla Mettiäinen huomasi, etteivät johtajat olekaan yleviä salkkusankareita vaan mukavia ihmisiä. (Kuva: Tia Koirikivi)

Pujahdus kulisseihin

Päivän suoma mahdollisuus oli tyttöjen mielestä ainutlaatuinen. Oli hienoa päästä näiden harvojen nuorten joukkoon ja ison yrityksen arkeen.

– Yleensä lukee vain uutisista, mitä jokin pankki tai Microsoft tekee. Nyt pääsi näkemään, mitä ison yrityksen taustalla on, Mettiäinen myhäilee.

Samaa sanovat Selinin seuraama henkilöstöjohtaja Sari Suono sekä Mettiäisen tarkkaama markkinointijohtaja Kati Lehesmaa. ISS ja Taaleri haluavat kantaa yhteiskuntavastuuta tarjoamalla tällaisia kurkistuksia ja osoittamalla kiinnostusta nuoria kohtaan.

Päivä opettikin lukiokaksikolle paljon. Se paljasti työn muuksi kuin tyttöjen ennalta kuvittelemaksi paperisavotaksi. Kävi ilmi, että johtotyö on kohtaamisia, keskustelua ja tiimityötä.

– Yksin ei pysty tekemään isoja päätöksiä, ja erilaisia mielipiteitä täytyy soveltaa, Mettiäinen sanoo, ja kaveri ynnää, että eri osa-alueet tarvitsevat omat osaavat johtajansa ja taustavoimansa.

Tytöt huomasivat työn kysyvän myös hektistä joustavuutta ja toisaalta hidasta etenemistä.

– Voi joutua muuttamaan aikataulua lennosta. Toisaalta työ on prosessiluontoista. Asiat eivät tapahdu hetkessä, Selin tietää.

Kuilu kapenee

Yrityksetkin hyötyivät. Ihan toisista ympyröistä tulleet, nuoresti ajattelevat vierailijat saivat katsomaan asioita toisin.

– Itse sokeutuu joillekin asioille. Kysyinkin Jutalta, miten hän näkisi sen ja sen asian, Suono sanoo.

– On ihanaa nähdä, että ai noinkin voi ajatella ja nähdä. Kuinka tervettä on ottaa tuulahdus ulkopuolelta, Lehesmaa iloitsee.

Nuorten ajatusmaailmaan tutustumalla opitaan myös rekrytoimaan tulevia sukupolvia ja siten löytämään parhaat tekijät. Ja toisaalta firmat voivat koulia nuoria työelämän käytäntöihin ja pelisääntöihin, hyviksi työntekijöiksi.

Opiskelijoiden ja työelämän kohtaamiset ovat nelikon mielestä tärkeitä, koska ne kaventavat kuilua näiden välillä.

– Koulussa vain luetaan ja puhutaan yritysmaailmasta. Olisi iso hyppäys mennä yritysmaailmaan, jos tätä ei olisi nähnyt ollenkaan, Selin sanoo.

Tien tasoittamisesta hyötyvät kaikki. Nuoret. Yritykset. Yhteiskunta.

– Me rakennamme silloin yhdessä tulevaisuutta ja Suomea, Lehesmaa katsoo.

NY Job Shadow -päivä
Kukin NY Job Shadow-päivään osallistunut nuori seurasi yhtä johtajaa. Jutta Selin sai parikseen ISS:n henkilöstöjohtajan Sari Suonon. (Kuva: Nuori yrittäjyys ry)

Comments are closed.