Pappi tulee, kun häntä kutsutaan

16.09.2017 08:00

Sairaalasielunhoito täyttää Pirkanmaalla 70 vuotta, minkä kunniaksi Ylöjärvellä järjestetään sunnuntaina messu. Tampereella sairaaloilla on omat pappinsa, mutta myös Ylöjärvellä pääsee näkemään pappia terveyskeskussairaalassa. Aina ei kuitenkaan tarvitse olla vanha tai sairas – aivan tavallista sielunhoitoa saa kuka tahansa halukas.
sielunhoito
Pastori Jyrki Koivisto kiinnittää terveyskeskussairaalan seinälle ilmoitusta syksyn jumalanpalvelusaikatauluista.

Monelle tulee papista mieleen henkilö, jonka voi tavata ristiäisissä, hautajaisissa tai jumalanpalveluksissa.

Kaikki eivät tule edes ajatelleeksi, että papin apua voi pyytää koska vain.

Tampereella sairaaloilla on omat pappinsa, jotka voivat antaa sairaalasielunhoitoa. Jutella luottamuksellisesti sellaisten henkilöiden kanssa, jotka ovat esimerkiksi saaneet diagnoosin parantumattomasta sairaudesta.

Ylöjärvellä sairaalasielunhoitoa tehdään usein terveyskeskussairaalassa. Pastori Jyrki Koivisto tai hänen kollegansa Matti Mikkola pitävät jumalanpalveluksen vuodeosaston päiväsalissa joka toinen viikko.

Sen yhteyteen he voivat sopia halukkaiden kanssa keskustelutuokioita eli sielunhoitohetkiä.

Ylöjärvellä homma toimii usein niin, että halukkaat pyytävät hoitajaa ottamaan pappiin yhteyttä ja sopimaan ajan.

Myös puhelimessa ja sähköpostitse

Jyrki Koivisto muistuttaa, että sielunhoito on ihan tavallinen papin perustyöhön kuuluva asia, jota hän tekee kenen tahansa kanssa.

Siis muidenkin kuin vanhusten, sairaiden, sairaudesta parantuneiden, kuolevien tai omaisten.

Yleensä sielunhoitoa kaivataan erilaissa elämän käännekohdissa, joihin kuuluu esimerkiksi surua tai muutoksia.

Papin kanssa voi puhua mistä vain, mutta usein toki myös hengellisistä asioista. Pappien yhteystietoja löytyy esimerkiksi netistä.

– Yleensä kerron, että puhumme luottamuksellisesti, koska olen pappi ja minua sitoo vaitiolovelvollisuus, sanoo Koivisto.

Aina keskusteluita ei käydä kasvokkain. Nykyaika on tuonut mukanaan sen, että keskustella voi myös esimerkiksi puhelimessa tai sähköpostin välityksellä.

Toisia nähdään kerran, toisia vuoden ajan

Jyrki Koivisto olettaa, että sielunhoidosta on hyötyä. Sitä on kuitenkin vaikeampi mitata kuin esimerkiksi terapian tuloksia. Sielunhoitoa saava ei ole välttämättä sairas, eikä sielunhoito sinänsä paranna ketään.

Koivisto antaa toisille sielunhoitoa vain kerran tai kahdesti. Joidenkin kanssa tavataan vaikkapa kerran kuussa jopa vuoden tai kahden ajan. Tarve lähtee aina sielunhoitoa kaipaavasta henkilöstä.

Mökin pelargoniatkin ovat tärkeitä

Varsinaiseen sairaalasielunhoitoon Tampereella keskittynyt sairaalapastori Teemu Paarlahti kertoo, että hänellä oli viime vuoden aikana noin 600–700 sielunhoidollista tapaamista.

Osa ottaa Paarlahteen yhteyttä omasta toiveestaan ja hoitajan kautta. Välillä taas hoitaja ehdottaa Paarlahdelle, että joku potilaista saattaisi hyötyä sielunhoidosta.

Paarlahti sielunhoitaa esimerkiksi kuolevia ja vakavasti sairaita. Osa taas haluaa tavata hänet aina sairaalaan jouduttuaan.

Myös yksinäisyys on syy tavata pappia.

–Potilas määrittelee sen, mistä puhumme ja millä tasolla. Mutta pappina olen tietysti valmis tarttumaan myös syviin kysymyksiin sen jälkeen, kun olemme puhuneet esimerkiksi mökin pelargonioista.

– Vaikka kyllähän pelargoniatkin ovat tärkeitä. Moni sanoo, että on kiva puhua myös tavallisista asioista. Se vahvistaa sitä, että sairaalan ulkopuolinen maailma on edelleen olemassa, ja potilas pääsee sinne kenties palaamaan.

Juhlamessu Ylöjärven kirkossa järjestetään sunnuntaina 17.9. klo 10. Sen jälkeen pidetään kirkkokahvit, joissa ovat mukana muun muassa Teemu Paarlahti ja Jyrki Koivisto.