Kuntokellarissa hikoillaan pienryhmissä ja saadaan yksilöllistä opastusta

14.09.2017 20:00

Mitä mahtaa syntyä, kun kaksi liikunnanohjaajaa laitetaan asumaan naapureiksi samaan kerrostaloon ja samalla kellarista jää tyhjilleen 45 neliön kokoinen kerhotila? No tietysti maanalainen jumppasali, jossa vedetään liikuntaa pienryhmille.
Moision Kuntokellaria vetävätja Kari Saarinen ja Satu Nieminen ovat tutustuneet aikoinaan Saarisen vetämällä ryhmäliikuntatunnilla, joissa Nieminen toimi myös myöhemmin tuuraajana. Hän ryhtyi liikunnan ohjaajaksi vasta viisikymppisenä joutuessaan irtisanotuksi Pilkingtonilta yt-neuvotteluiden seurauksena.

Moisiontie 3:n kerrostalon kerhotila on kokenut pienimuotoisen muutoksen. Seinälle on ilmestynyt rivi peilejä, lattia on päällystetty matoilla ja yhdellä seinustalla nököttää valikoima kahvakuulia, jumppapalloja ja muita liikuntakamppeita.

Tilan varustukseen kuuluu myös henkilöstöä: ylöjärveläiset Satu Nieminen ja Kari Saarinen, jotka ovat nimenneet entisen kerhotilan Moision Kuntokellariksi.

– Tänne mahtuu liikkumaan yhtäaikaisesti kymmenen ihmistä. Kuulostaa pieneltä määrältä, mutta on siinä etujakin, Nieminen ja Saarinen vakuuttelevat.

Ohjaajakaksikon mukaan pienryhmässä treenaaminen on huomattavasti tehokkaampaa kuin suurissa ryhmäliikuntapaikoissa, sillä pienellä porukalla ohjauksesta saadaan yksilöllisempää.

Henkilökohtainen opastus taas johtaa siihen, että liikkeet ja tekniikka tehdään puhtaammin, mikä taas takaa tasaisen kehittymisen.

Hikoilun lomassa saattaa myös vahingossa tutustua kanssaliikkujiin.

– Voi olla, että pienessä porukassa liikkuessa syntyy positiivinen paine ja kilpailuhenkisyys, Saarinen huomauttaa.

Monipuolinen kahvakuula

Saarinen ja Nieminen asuvat toistensa naapureina Moisiontie 3:ssa. Idea Kuntokellarista syntyi, kun Nieminen kuuli yhtiökokouksessa vuokralle vapautuvasta 45 neliömetrin kerhotilasta.

Niemisen ja Saarisen Kuntokellarilla vetämistä tunneista valtaosassa liikutaan yhdessä kahvakuulan kanssa. Heidän mukaansa yksinkertainen metallimöhkäle on oiva kapistus, jonka avulla pystyy liikkumaan monipuolisesti.

– Kahvakuula sopii kaiken tasoisille liikkujille, sillä jokainen voi valita itselleen sopivan painoisen kuulan, Nieminen kertoo.

– Kahvakuulailu kehittää sekä kestävyyttä että lihaskuntoa ja samalla paranevat myös koordinaatio ja liikkuvuus, Saarinen lisää.

Eikä painoa pudottaakseen tarvitse aina kuntosalille lähteä. Kilojen karistus käy myös kahvakuulan avulla.

– Entinen työkaverini teki elämäntapamuutoksen, johon kuului terveellisen ruokavalion lisäksi treenausta kahvakuulalla. Häneltä itseltään karisi kiloja yhteensä 22, mutta kahvakuulan paino nousi kehityksen myötä kuudesta jopa 16 kiloon, Nieminen selittää.

Liikuntaa toiveiden mukaan

Kahvakuulatuntien lisäksi Kuntokellarissa on tarjolla muutakin: Nieminen vetää kuulailun ohella myös pilates- ja lempeän liikunnan ryhmää. Lempeän liikunnan tunnilla on ideana kevyt liikkuminen, joka sopii esimerkiksi iäkkäille ja heikkokuntoisille.

Kuntokellarissa on myös mahdollista järjestää kuntonyrkkeily- ja itsepuolustuskursseja, jotka ovat kamppailu-urheiluun hurahtaneen Saarisen erikoisalaa. Mies on kouluttautunut myös tärinärentoutuksen ohjaamiseen.

– Tärinärentoutuksen avulla poistetaan kehon jännitystä. Menetelmä auttaa esimerkiksi stressin sekä fyysisten että henkisten traumojen hoidossa, Saarinen avaa menetelmää.

Yrittäjät kertovat ottavansa vastaan toiveita erilaista ryhmäliikuntamuodoista omien taitojensa ja Kuntokellarin tilojen puitteissa.

He myös korostavat, ettei Kuntokellari ole mikään hienostelusali, johon tarvitsisi tulla uudet merkkivaatteet päällä.

– Tämä on jopa vähän brutaali paikka. Koska liikumme vanhassa kerhotilassa, meiltä puuttuu pesutilat. Suihkussa on siis käytävä kotona, Nieminen ja Saarinen sanovat.