Mika Forss MM-hopealle

Teivolaisohjastaja Mika Forss ajoi hienosti hopealle raviohjastajien MM-kisoissa Kanadan Charlottetownissa viime viikolla. Maailmanmestaruuden voitti Kanadan James MacDonald. Yhdysvaltain Marcus Miller ylsi pronssille.
Yhdysvaltojen Marcus Miller (vas.) ja Mika Forss nostivat ohjastajien maailmanmestarin Kanadan James MacDonaldin kultatuoliin. (Kuva: Hippos)

Forss ansaitsi kakkossijastaan 12 500 dollaria. Hänen lisäkseen suomalaisohjastajista kilpailussa ovat aiemmin sijoittuneet toiseksi Pekka Korpi ja Jorma Kontio. Teivolainen oli luonnollisesti hyvällä mielellä kisan ratkettua.

– Olen erittäin tyytyväinen kisaviikkoon ja hopeamitaliin. Olen ollut kaksi kertaa neljäs. Mitali oli selkeä tavoitteeni. Tuntuu hyvältä, kun saavutin sen, Forss iloitsi.

– Finaalipäivän ajokeistani ensimmäinen koki kovasti askelvaikeuksia ja laukkaili.

– Siinä tuntui jo hetken siltä, että näinkö tämä homma sulaa vielä käsiin. Onneksi näin ei käynyt vaan tulos oli lopulta mainio.

MM-kilpailujen hopeamitali on Mika Forssille hieno jatkokertomus hänen ohjastajauransa menestystarinaan. Teivolainen valloitti viime vuonna raviohjastajien Euroopan mestaruuden.

Aiemmat nelossijansa Forss on ottanut raviohjastajien MM-kilpailuissa Ranskassa vuonna 2013 ja Australiassa vuonna 2015.

Lainakuskina työskentelevä Forss on voittanut urallaan lähes
3 200 ravilähtöä ja saanut yli 14,5 miljoonaa euroa palkintorahaa hevosenomistajille.

Hieno keulajuoksu

Ylöjärveläisen Ari-Pekka Pakkasen valmentama superlahjakkuus, kolmevuotias lämminveriori Hot Shot Luca näytti parasta osaamistaan Solvallan perinteisissä Jubileumspokalen-raveissa viime viikon keskiviikkona.

Se voitti kolmevuotialle rajatun lähdön 1 640 metrin kisan uudella maailmanennätystuloksella 12,8. Hevosta ohjasti Ruotsin kärkilainaohjastajiin lukeutuva Erik Adielsson.

Startissa Hotshot Luca avasi vitosradalta voltin suoraan keulaan. Adielsson ajoi tasaisen kiihtyvällä tempolla koko matkan, ja loppusuoralla hevonen irtosi helppoon voittoon. Hotshot Luca ansaitsi voitollaan 200 000 kruunua.

Ohjastaja Adielsson oli vaikuttunut hevosesta.

– Ori tuntui laiskalta lämmityksessä, mutta heti lähdössä se oli kilpailumielellä. Kyseessä on todella hieno hevonen ajaa. Muita vaikeuksia ei ollut lähdön aikana kuin solmuun mennyt vetopallojen naru. Hevonen vastasi niiden vetämiseen hienosti, Erik Adielson analysoi lähdön kulkua.

Kolmivuotisikäluokan tähden omistaa Pentti Pietilä, ja sen on kasvattanut Ravitalli Suuronen Oy.

Suomalaisille jättipotti

Solvallan Jubileumspokalenin ilta oli suomalaisille todellinen jättipotti.

Hot Shot Lucan lisäksi menestystä niitti Pasi Tikkalan valmentama Mountain Cleaver, joka ravasi kolmanneksi tammojen EM-lähdössä. Hevonen teki kilpailussa uuden ennätyksensä täyden matkan ryhmäajossa. Ennätys kirjataan nyt 11,6. Mountain Cleaveria ohjasti Santtu Raitala.

Päivän päälähdössä, lämminveristen avoimessa lähdössä eli Jubileumspokalenissa oli niin ikään vahvaa suomalaismenestystä. Kisan voitti Jorma Kontion ohjastama ja Timo Nurmoksen valmentama Readly Express.

Readly Express pääsi startista keulaan ja dominoi siitä juoksua maaliin asti. Matkalla oli erittäin raastava tempo, mutta Readly Express kesti sen urheasti.

Upean juoksun jälkeen, kuin sivutuotteena, Readly Expressin voittoaika oli uusi maailmanennätys 9,9 täyden matkan ryhmäajossa. Valmentaja Timo Nurmos antoi valmennettavalleen startin jälkeen kunnon kehut.

– Aika oli tietysti todella hieno. Koko matka mentiin lujaa tempoa. Silti hevonen ei mielestäni ollut parhaimmillaan, vaikka voittikin lähtönsä, Nurmos kertoi Ravinetin haastattelussa.

Nurmoksen mielestä Readly Express on kaiken kaikkiaan mainio kilpahevonen.

– Ori osaa ottaa kilpailut sopivan lunkisti, eikä se stressaa turhista.

Readly Express sai Jubileumspokalenin voitostaan miljoona kruunua. Lähdön suomalaismenestyksen täydensi Tommi Kylliäisen ohjastama ja Jarno Kauhasen valmentama Workout Wonder, joka sijoittui kolmanneksi.