Tuskin löytyy yhtäkään koulua, jossa ei olisi opettajien suunnittelupäivässä vilahtanut keskusteluissa tämän tästä termi opetussuunnitelma.
Vaikka opetussuunnitelma on ollut vuoden käytössä alaluokilla ja sen noudattaminen alkaa nyt seitsemännellä luokalla, on siinä vielä paljon sisäistettävää.
Erilaisia arviointikäytäntöjä luodaan, monialaisia oppimiskokonaisuuksia suunnitellaan ja oppilaiden oppimisen omistajuutta kehitetään.
Kouluissa myös pohditaan, miten lisääntyvästä työkuormasta selvitään. On selvää, että uuden edessä myös jostain vanhasta on luovuttava.
Jottei oppimisesta tule hurlumheitä ja sen mukana opettajista sirkuksen tirehtöörejä, on priorisoitava ja todella keskityttävä olennaiseen.
Ohjeeksi opettajille rauhallisempaan kouluarkeen rohkenen antaa muutaman lääkkeen:
Muista, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ovenkahvapedagogiikalla ei pärjää, sen jokainen ymmärtää.
Uutta suunnitellessa aikaa menee moninkertaisesti aiempaa enemmän, mutta se on pitkällä aikavälillä sen arvoista. Kokonaisuudet tekevät oppimisesta eheää ja antavat väljyyttä uudenlaiselle toiminnalle oppimisen parissa.
Tee yhteistyötä kollegoiden kanssa. Tekeminen on mukavampaa yhdessä, ja jaettu taakka on aina puolet pienempi. Miksi jokainen keksisi pyörän uudelleen yksin, kun yhdessä siitä pyörästä voisi tulla jotain vielä parempaa?
Kaikki olennainen löytyy opetussuunnitelmasta, ei oppikirjasta. Älä erehdy kahlaamaan oppikirjaa eteenpäin kappale kappaleelta vaan tutki, mitä opetussuunnitelma on nielaissut ja edellyttää oppilaiden oppivan. Tämän jälkeen karsi, karsi ja karsi. Ehkä tarvittavat materiaalit löytyvätkin aivan muualta kuin oppikirjasta.
Ota oppilaat mukaan suunnitteluun. Kuuntele, mitä ja miten he haluavat oppia ja oppimisensa osoittaa. Tällöin oppilaiden motivaatiokin kasvaa ja työrauhaongelmat vähenevät.
Ennen kaikkea pidä huolta omasta jaksamisestasi. Pyydä apua tarvittaessa. Oppilaat ansaitsevat hyvinvoivan aikuisen luokkaan.
Oppilaiden välisen kanssakäymisen ollessa rauhallista ja toista kunnioittavaa myös oppiminen sujuu paremmin.
Jokainen luokka koulussamme suunnitteleekin koulurauhanjulistuksen, ja luokat esittävät julistukset koulunaloitusjuhlassa. Tästä eleestä alkaa rauhallinen kouluvuosi versota ja opettajat jatkavat rauhan rakentamista joka päiväisessä kasvatustyössään.
Koulurauhaa
Lue lisää
- Kylillä18.07.2024. 08:00
Tilaajille
- Kylillä04.07.2024. 11:00
Tilaajille
- Uutiset12.05.2024. 09:00
Tilaajille