Valamon luostarin Käkisalmen podvorin igumeni Fotij johtaa hanketta, jolla Venäjän ortodoksinen kirkko on kanonisoimassa suomalaissyntyisen pappismarttyyri Kristoforin (1883-1938). Kanonisoinnin myötä myös suomalaiset ortodoksit saavat uuden pyhän. Kristoforin Tampereella asuva tytär Maria Lindberg, 98, muistuttaa, että hänen isänsä traagisen kohtalon jakoivat tuhannet papit Neuvostoliitossa.
Tamperelainen rouva Maria Lindberg kiittää Venäjän ortodoksista kirkkoa toimista, joilla se kunnioittaa pappismarttyyrin kohtalon kokeneen Kristoforin elämäntyötä, muistoa ja lojaalisuutta esivaltaa kohtaan.
– Minun on hyvin vaikea suhtautua isäni kanonisointiin, pyhäksi julistamiseen. Kristofor on merkinnyt minulle aina rakastavaa ja vastuullisesti työnsä sekä perheensä hoitanutta isää, Lindberg korostaa.
Lindberg muistuttaa, että Neuvostoliitossa oli surullisen paljon pappeja, jotka kohtasivat samanlaisen kohtalon kuin käkisalmelaisen pappissuvun jäsen Kristofor. Hänet tapettiin uskonsa tähden kahdeksantena syyskuuta vuonna 1938.
– Vaikka äitini koitti tehdä kaikkensa, jotta olisimme saaneet tietää isämme viimeisen leposijan, emme ole milloinkaan saaneet kuulla lopullista totuutta, Lindberg suree.
Lindberg oli seitsemänvuotias, kun hän tapasi Kristofor-isänsä viimeisen kerran.
– Minulla on isästäni hyvin lämpöiset muistot. Hän osoitti äidilleni ja muille perheemme jäsenille suurta rakkautta, Lindberg muistelee.
– Olen rukoillut koko elämäni ajan apua isältäni. Olen tuntenut hänen läsnäolonsa elämässäni, hän kertoo.
Tiedonkeruu jatkuu
Igumeni Fotij näyttää Pietarissa maalattua ikonia, joka kuvaa pappismarttyyri Kristoforia.
Kristoforin ikoniluonnos on esillä Valamon luostarin Käkisalmen kaupunkiluostarin uudessa kirkossa.
Kaupunkiluostarin kunnostetulla hautausmaalla on Kristoforin vanhempien ja isovanhempien viimeiset leposijat.
Igumeni Fotij on johtanut jo vuosien ajan kanonisointityötä, jonka aikana hän ja monet muut henkilöt ovat koonneet kaiken mahdollisen tiedon Kristoforin koko elämästä.
– Olemme saaneet erittäin paljon arvokasta tietoa yksiin kansiin. Erityisen merkityksellistä informaatiota on löytynyt suomalaisista arkistoista, Fotij kiittää.
– Jatkamme tiedonhankintaa edelleen, hän lisää.
”Hän ei pettänyt kanssaihmisiään”
– Kristofor teki harvinaisen monipuolisen elämäntyön palvellen kanssaihmisiään, kansakuntaansa sekä kirkkoaan, igumeni Fotij kunnioittaa.
Fotij muistuttaa, että Kristofor oli sekä näkijä että tekijä.
– Kristofor hankki monipuolisen koulutuksen. Hän oli sekä lakimies että pappi, igumeni teroittaa.
Kristofor teki hyvin merkittävän työrupeaman Suomen Senaatin korkea-arvoisena virkamiehenä.
– Hän jätti vaikutusvaltaisen paikkansa Senaatissa, koska hän ei voinut hyväksyä tsaarin syrjäyttämistä. Hän osoitti ainutkertaisen lujaa uskollisuutta hallitsijalle, joka oli laittomasti syrjäytetty paikaltaan, Fotij kertoo.
– Pappina toimiessaan Kristofor osoitti vankkumatonta rakkautta kirkkoaan kohtaan. Hän oli erittäin pidetty kirkonmies kansan keskuudessa, hän lisää.
– Neuvostoliitossa uskonto ja kirkko olivat pahasta. Ateistinen maan johto halusi kitkea hengellisyyden pois hinnalla millä hyvänsä. Kristofor kokikin pappismarttyyrikuoleman, Fotij kiteyttää.
Igumeni Fotijin mukaan Kristoforin kanonisoinnissa päähuomio kiinnitetään siihen, että hän ei missään tapauksessa kavaltanut kollegojaan eikä muita kanssaihmisiään.
– Kun Kristofor ei antanut minkäänlaista tietoa yhdestäkään tuntemastaan henkilöstä, hän suojeli kansalaisia hirmuvallalta, Fotij kiteyttää.
Taivaallinen suojelija
Fotij odottaa Käkisalmelle tärkeän Kristoforin kanonisointia toteutuvaksi jo lähiaikoina.
– Saamme itsellemme uuden taivaallisen suojelijan, jonka rukouksien avulla saamme hyvää tässä maailmassa eläville ihmisille, igumeni kertoo.
– Uskon, että muutkin kirkot liittävät aikanaan Kristoforin omien pyhiensä joukkoon, igumeni Fotij luottaa.