Urkin Piilopirtin veistotapahtumassa työstetään tänä kesänä aika yllättävää materiaalia.
Ikaalilainen Seppo Kanko on jäänyt eläkkeelle puusepän työstä, mutta se ei hillitse häntä työstämästä puuta edelleen. Kanko osallistuu joka vuosi muun muassa Urkin Piilopirtin veistotapahtumiin ja tituleeraa itseään taiteilijaksi. Puunveiston ja kuvanveiston rinnalla kulkee öljyväreillä maalaaminen.
– Piilopirtin taideveistotapahtumat ovat aina hienoja. Siellä saa olla muutaman päivän ajan täysillä taiteilija. Tapahtumien aikana olen tutustunut moneen samanhenkiseen ihmiseen, Seppo Kanko kertoo.
Talvisin pinsiöläisellä Piilopirtillä veistetään jäästä ja kesäisin puusta. Tämänkesäinen taideveistotapahtuma alkaa keskiviikkona. Veistoaikaa on sunnuntaihin asti.
Mukaan on kutsuttu kymmenkunta veistäjää. Veistämässä on Seppo Kangon lisäksi ainakin Jari Antila, Marja ja Pekka Heino, Tapio Holopainen, Antti Kares, Mikko Korte, Kaapo Manninen, Jussi Miettinen, Antti Pedrozo ja Marika Walden. Aiemmin veistäjille on annettu teema etukäteen. Tällä kertaa tiedossa on vain materiaali: nyt veistetään kakkosnelosista.
Seppo Kanko ei lähde paikalle kylmiltään, vaan hän suunnittelee ja piirtää luonnoksia veistoksestaan etukäteen.
– Hienointa taiteessa on suunnittelu, ja täytyyhän tekijän vähän tietää, mitä ryhtyy tekemään. Lopullisesti teos hahmottuu tietysti veistopaikalla. Joskus lopputulos on muuttunut suunnitelmasta paljonkin. Veistettävä materiaali vaikuttaa vahvasti.
Kanko yllättyi kuullessaan tämänvuotisen materiaalivalinnan. Noinkohan lankuista onnistuisi taiteilemaan jotain kiinnostavaa?
– Kakkosnelosista voi olla vaikea tehdä mitään esittävää, joten todennäköisesti veistokseni on abstraktimpi. Kova miettiminen siinä ainakin on.
Myös Tapio Holopaista materiaali arvelutti aluksi. Lopulta idea alkoi jalostua. Holopainen tekee veistoksensa moottorisahan, ruuvimeisselin ja puukon avulla.
– Teoksestani tulee esittävä. Sen pitäisi olla tunnistettava, siivikkalalainen taiteilija sanoo.