KuruFestin gastronomit

16.06.2017 10:45

Esiintyvät taiteilijat tarvitsevat ravintoa siinä missä urheilijatkin. KuruFestin artistien ruokahuollosta on vastannut jo yhdeksän vuoden ajan kokkiduo Riitta ja Timo Lindström.
Riitta ja Timo Lindström ovat ruoanlaiton ohella päässeet nauttimaan KuruFestin tasokkaista konserteista.

Viikonloppuna järjestettiin kamarimusiikkifestivaali KuruFest jo 11. kertaa. Viikonlopun aikana, perjantaista sunnuntaihin ohjelmistossa oli kaiken kaikkiaan viisi konserttia.

Tiiviin ohjelmiston väliin esiintyjille loihdittiin maittavaa ruokaa. Ruokahuollosta vastuun kantoivat jo yhdeksättä kertaa peräkkäin festivaalin oma kokkiduo Riitta ja Timo Lindström.

– Ruoanlaitto on harrastuksemme. Festarin alkuvuosina meillä lähti itämään ajatus siitä, että voisimme valmistaa kamarimusiikkitapahtuman artistien ravinnon.

Taustalla oli ajatus siitä, että järjestely toisi säästöä festarin kustannuksiin. Samalla pääsisimme itsekin maistamaan hyvää safkaa, Timo Lindström taustoittaa itsensä ja vaimonsa uraa KuruFestin kokkeina.

Koska KuruFest järjestetään kesäkuun alussa, menun suunnittelu pitää aloittaa hyvissä ajoin.

– Käynnistämme ruokalistan työstämisen yleensä toukokuussa. Neuvottelemme listan sisällöstä yleensä festivaalin vakituisen esiintyjän Heini Lehdon kanssa.

– Sitten käymme kaupassa ostoksilla ja haalimme suuren määrän ruokaa, Riitta Lindström kertoo KuruFestin gastronomien valmistelevasta työstä.

– Ruokatarvikkeiden määrä on iso, sillä meidän pitää huolehtia noin 20 henkilön muonittamisesta yhden viikonlopun aikana, hän lisää.

Ruokailuhetkiä on tarjolla laajasti, samaan tapaan kuin esimerkiksi urheiluopistoissa.

– Teemme esiintyjille aamiaisen, lounaan ja iltaruoan sekä välipaloja, Riitta Lindström listaa.

Määrä lisäksi myös ajoitus pitää olla kohdallaan.

– Tauot ovat juuri silloin kuin ne ovat, ja heti kohta on kiire seuraavaan esitykseen. ”Timing” on kaikki kaikessa, Timo Lindström tähdentää.

KuruFestin omat gastronomit saavat paiskia hommia sata lasissa ennen festivaalia ja sen aikana.

– Olen yleensä päivää ennen festivaalia sitä mieltä, että ei ikinä enää, Timo Lindström kertoo niistä tuntemuksistaan, joita liikkuu kokinhatun sisällä, kun työprosessi on kiivaimmillaan.

Onneksi ikävä fiilis katoaa ajan myötä melko nopeasti.

– Olen unohtanut asian puolen vuoden kuluessa. Sitten ajattelen, että ehkä voisin tehdä vielä ensi suven sapuskat.

Onneksi tiukasta työrupeamasta lohkeaa uutteralle kokkiduolle aikaa myös KuruFestin esityksille.

– Täällä järjestetään aivan loistavia konsertteja. Pääsemme yleensä aina kuuntelemaan esityksiä. Sen verran aikataulu antaa myöten. Konserteissa on ilo olla mukana, Riitta Lindström hehkuttaa.

Timo Lindström rohkaisee kaikkia vierailemaan KuruFestillä, vaikka klassinen musiikki ei sattuisikaan kuulumaan omiin ensisijaisiin musiikkimieltymyksiin.

– Tänne kannattaa vaan tulla rohkeasti. Ennakkoluulot eivät katoa muuten.

– Täällä saa naatiskella musiikista, Timo Lindströn alleviivaa KuruFestin olemusta.

Maija-Stiina Uotila lukeutuu Kurufestin vakiokävijöihin.

Syvyyttä ja kasvua

Ylöjärven kaupungilla on myös oma roolinsa KuruFestin järjestelyissä.

– Kaupunki on ollut festivaalin tuottajana neljä viime vuotta. Emme ole tietenkään osallistuneet taiteellisen ohjelman kokoamiseen. Osuutemme on koostunut erilaisista käytännön töistä, kuten käsiohjelmien painatuksesta ja tilojen varauksesta, Ylöjärven kaupungin kulttuurisihteeri Minna Vallin taustoittaa.

Vallin kokee, että KuruFest kirjoittaa hienoa historiaa itsestään.

– Näen, että festivaalin taiteellinen taso on koko ajan vain kasvanut, syventynyt ja monipuolistunut. Lisäksi minusta on ihanaa, että joka vuosi tulee aina joku uusi taiteilija esiintymään KuruFestiin.