Koveron kruununmetsätorpassa Seitsemisessä käy tuhansia vierailijoita kesässä. Tämän kesän kävijämäärä riippuu pitkälti siitä, kuinka viileitä kelejä on luvassa. Kesään mahtuu useita teemapäiviä, joiden aikana esimerkiksi tehdään tervahauta ja sinkut etsivät seuraa.
Koveron torpan emännällä Leena Hiltusella on kadehdittava kesätyö.
Hän saa käyskennellä joka päivä 1800-luvulla perustetun idyllisen tilan pihapiirissä, hoitaa eläimiä ja opastaa vierailijoita. Hänen kesäelämänsä on kuin peruuttaisi ajassa sata vuotta taakse päin.
Mutta juuri siksi päivät kruununtorpalla täyttyvät lisäksi silkasta raa’asta työnteosta. Hiltusen pitää myös pilkkoa kaikki polttopuut, kantaa ne sisään ja lämmittää niillä neljää uunia. Sekä kantaa pesuvedet ulkoa ja siivota.
– Täällä on mukavaa, kun ei ole sähköjä, eikä elämä ole hektistä. Teemme tosin täällä myös kaikki tilan työt.
– Minulla on kesällä kolme kotia: tämä, koti ja kesämökki. Työt eivät todellakaan lopu, mutta ihanan rauhallista täällä on. Aika on kuin pysähtynyt.
Tänä kesänä torpan työmäärää lisää vielä saunan pärekaton uusiminen. Vanha katto kun puskee jo jäkälää.
Talvet Hiltunen on töissä läheisellä luontokeskuksella, missä työrytmi on aivan erilainen. Siellä pitää vastata kaiken aikaa sähköposteihin ja puhelimeen. Luontokeskuksella Hiltunen elää taas aivan täysillä vuotta 2017.
Tuhansia vierailijoita kesässä
Seitsemisen kansallispuiston torpassa käy kesällä tuhansia vierailijoita. Viime kesänä luku oli 13 000.
– Sää vaikuttaa paljon kävijämääriin. Helteellä täällä ei juuri käydä. Parhaita ovat tavalliset tai tavallista viileämmät kesät.
Enemmistö kävijöistä tulee noin sadan kilometrin säteeltä, mutta myös kauempaa. Ulkomaalaisista enemmistö on kotoisin Keski-Euroopasta.
– Mutta kyllä täällä kävi juuri myös esimerkiksi mongolialaisia.
Ulkomaalaiset pitävät torppaa eksoottisena. Mutta samaan aikaan Koverolla on myös paljon ulkomaalaisille tuttuja esineitä, mikä on ollut yllätys sekä ulkomaalaisille itselleen että Hiltuselle.
– Esimerkiksi viime kesänä täällä vieraillut brasilialainen sanoi, että paikka on aivan kuin hänen mummolansa, monet tilan esineet ovat niin samantyyppisiä. Myös mongolialaiset sanoivat, että monissa puissa tehdyissä astioissa ja työvälineissä oli samoja elementtejä kuin heidän kotimaansa esineissä.
Kommentointi on suljettu.