Hyvät palvelut, kasvukaupunki, yritysystävällinen, sopivan kokoinen ja paljon puhdasta luontoa. Muun muassa näin ylöjärveläiset vaikuttajat kuvailevat kotikaupunkiaan. Ylöjärvi saa pääosin ruusuja, mutta kaupungin täytyy vielä kehittää imagoaan.
Kuntien ja kaupunkien identiteetti on niille tärkeitä, jotta paikkakunnalle saadaan houkuteltua esimerkiksi uusia yrityksiä ja sitä kautta työpaikkoja. Identiteettiin vaikuttavat tietysti sijainti ja ympäröivä luonto, mutta identiteettiä voidaan rakentaa myös tietoisesti.
Ylöjärveläiset vaikuttajat arvioivat kaupungin nykyistä identiteettiä ja sitä, miten kaupunkia rakennetaan entistä houkuttelevammaksi.
– Mielikuva on tärkeä. Ensivaikutelma annetaan vain kerran. Kaupungin pitäisi olla siisti. Siinä luodaan ensivaikutelma niillekin, jotka ajavat vain läpi, Leena Törmä sanoo.
Ylöjärveläisten vaikuttajien mukaan Ylöjärvi on onnistunut erityisesti yrittäjämyönteisen mielikuvan luomisessa.
– Kaikki hyvä, jota voidaan jakaa, alkaa yrityksistä. Tässä meillä on onnistuttu. Yksi suuri tekijä onnistumisessa on Ylöjärven Yrityspalvelu Oy, joka on hoitanut tänne yrittäjyyttä ja yrityksiä, Juhani Vahtokari uskoo.
Viljakkalassa asuva Jukka Niittyoja toivoo, että identiteetti ohjaa tekemistä kaikessa. Niittyojan mukaan Ylöjärvi voisi tukea myös omia alkutuottajiaan, kun kaupunki tekee ruokahankintoja.
– Pitäisi olla periaatteena, että kun kilpailutetaan ja tehdään ruokahankintoja, ei mentäisi hinta edellä. Emme voi kilpailla sellaisen ruuan kanssa, jonka tuottaminen olisi Suomessa lainvastaista.
Kuntaliitokset toivat monipuolisuutta
Ylöjärvi on muuttunut paljon viimeisen kymmenen vuoden aikana. Näkyvimmät muutokset ovat olleet kuntaliitokset, kun Viljakkala liitettiin Ylöjärveen vuonna 2007 ja Kuru kaksi vuotta myöhemmin.
Liitosten myötä Ylöjärvestä tuli pinta-alaltaan suuri kaupunki, jonka eri alueet ovat hyvin erilaisia keskenään. Tämä on ylöjärveläisvaikuttajien mukaan piirre, jolla voidaan houkutella kaupunkiin uusia asukkaita. Alueiden erilaisuus täytyy ottaa kuitenkin huomioon, eikä maaseudusta pidä yrittää tehdä kaupunkimaista.
– Näkisin niin, että kaupunkimainen keskustan kehittäminen on hyvä asia. Samalla täytyy pitää säilyttää eri kaupunginosien mahdollisuudet, jotta meillä olisi tiivistä kaupunkimaista keskustaa ja riittävän hyvin hoidettua maaseutua, Vahtokari sanoo.
Törmä ja Niittyoja painottavat sitä, että Kurussa ja Viljakkalassa täytyy säilyttää maaseutumaisuus.
– Varsinkin nuorille ihmisille pitää mainostaa isompia, rauhallisia tontteja. Kaupungin pitää kaavoittaa hyviä tonttipaikkoja siten, ettei olisi kaikki talot vieri vieressä, Törmä näkee.
Niittyoja painottaa, että haja-asutusalueelle rakentamista ei pidä ainakaan kaupungin taholta vaikeuttaa.
– Kun haja-asutusalueille muuttaa uusia ihmisiä, tuodaan uusia jäseniä yksityisteiden huolenpitoon ja vesiosuuskuntiin. Sellainen ihminen, joka sinne rakentaa, ymmärtää ettei sinne kauppaa kukaan tuo viereen, Niittyoja huomauttaa.
Hyvä pohja, josta parantaa
Tampereeseen verrattuna Ylöjärvi saa paljon kehuja Vahtokarilta, Törmältä ja Niittyojalta.
– Ainakin tällä hetkellä Ylöjärven kaupunkia hoidetaan paremmin kuin Tamperetta. Siellä on aivan liian paljon aivan liian paljon rahaa vieviä projekteja ja suuri työttömyysprosentti. Tampere on hieno paikka ja kaupunki, mutta vaikeuksia on, Vahtokari sanoo.
Törmä painottaa Ylöjärven eduksi juuri maaseutumaisuuden.
– Ylöjärvellä on raittiimpi ilma hengittää ja enemmän tilaa liikkua. Tampereella on ihmeellisiä tunneliratkaisuja, että saadaan koko ranta rakennettua täyteen. Ylöjärvi on viihtyisämpi kaupunki.
Niittyoja näkee, että Ylöjärvi on sopivankokoinen kaupunki. Lisäksi Tampereelle on lyhyt matka, mikäli Ylöjärvellä ei ole tarjota tiettyjä palveluita.
– Vaikka Ylöjärvellä on väkeä, valtuutetut, kaupunginhallituksen jäsenet ja kaupunginjohtaja eivät ole liian kaukana. Täällä on hartioita maksujen hoitamiseen. Isot maksut voivat viedä pienen kunnan retuperälle.
Parannettavaa Ylöjärvellä olisi tiestöjen kunnossa ja joukkoliikenteeseen satsauksessa.
– Se, mikä tuli itselleni yllätyksenä kuntaliitoksen jälkeen, oli tämä koulumaailma. Ylöjärvellä lukion käyminen oli erittäin haastavaa. Siitä ei kaupunki saa pisteitä. Ei esimerkiksi linja-autovuoroja sillä tavalla sovittu, että koulun käyminen olisi ollut helppoa Viljakkalasta käsin, Niittyoja sanoo.
Kommentointi on suljettu.