Runo juuri sinulle

Sanan taitajat runoilevat sinulle juuri haluamasi runon – tai sellaisen, jota et edes tiennyt haluavasi. Liukuhihnaruno ei ole bulkkitavaraa vaan uniikki sanataideteos.

Maailmassa on paljon vääryyksiä. Yksi niistä on se, että lasten kirjoittamia luovia tekstejä pääsee niin harvoin näkemään. Musiikkiopistolaiset konsertoivat, mutta sanataideryhmäläisten luovuus kukkii lähinnä oman ryhmän suojissa.

Sanataideryhmä Mysteeri ottaa nyt askeleen lähemmäs suurta yleisöä. Ensi viikon keskiviikkona mysteeriläiset päivystävät kirjasto Leijassa puolitoista tuntia ja ovat valmiita loihtimaan runon aiheesta kuin aiheesta.

– Idea on simppeli: kirjastossa kävijä voi pyytää mittatilauksena runon valitsemastaan aiheesta. Osviitaksi voi lisäksi antaa pari haluamaansa sanaa, kertoo sanataideopettaja Minttu Tervaharju.

– Oppilaat kirjoittavat runot tiiminä, kukin vuorollaan sanan tai rivin.

Runon voi tilata todelliseen tarpeeseen: hääkutsun sulostukseksi, kevään päivänsankarin onnittelukorttiin tai rakkaudenosoitukseksi sille tietylle ihmiselle. Tai ihan muuten vain, omaksi iloksi. Tilanteeseen ei liity show’ta, eli runoa ei esimerkiksi lueta ääneen.

Tervaharju uskoo, että ex tempore -runoilu tai inspiraation virtaan heittäytyminen ei ole ryhmäläisille paha paikka. Samaa he ovat tehneetkin aiemmin sanataidetunneilla.

– Nuoret ovat valtavan taitavia ja luovia. Aikuisilla sen sijaan on usein kirjoituslukkoja ja kriittinen suhtautuminen omaan tekemiseen. Sanataideryhmässä meillä on kuusi osallistujaa: pieni mutta hyvin toimiva ryhmä.

Itselleen Tervaharju tilaisi kevätaiheisen runon.

– Jospa sillä saisi manattua kevään merkkejä esiin.

Runoliukuhihna

pääkirjasto Leijassa 22. maaliskuuta kello 16.30–18.00.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?