Aina ei tarvita isoja rautoja

10.03.2017 10:00

Vaikka ylöjärveläinen fysiikkavalmentaja ja personal trainer Toni Sallila ei punttien nostoa kavahdakaan, hän luottaa oman kehon painolla tehtäviin harjoitteisiin. Ennen kaikkea Sallila vannoo monipuolisuuden nimeen. Hänen mukaansa monipuolinen liikunta ja harjoittelu tuo hyvän olon ihan jokaiselle.
harjoitustila
Sallilan valoisassa harjoitustilassa on Yhdysvalloista tilattu harvinainen voimaharjoittelulaite. Sallila myös tarvittaessa vuokraa tilaansa sellaista tarvitseville. (Kuvat: Suvi Tammilehto)

Viisi vuotta sitten Toni Sallila sai tarpeekseen kaupan alasta. Kaupallisen koulutuksen saanut Sallila ehti työskennellä pitkään esimerkiksi Stockmannin leivissä. Vuonna 2011 hän irtisanoutui vakituisesta työstään ja lähti toteuttamaan unelmaansa liikunnan parissa.

– Vuosi vuodelta vahvistui ajatus siitä, etten halua tehdä kaupallisia hommia eläkeikään asti. Liikunta ja urheilu ovat olleet minulle aina elämäntapa. Lopulta halusin tehdä rakkaasta harrastuksesta itselleni ammatin, Sallila kertoo.

Saatu kokemus auttaa

Nykyisin 35-vuotias ylöjärveläinen perheenisä pelasi nuoruusvuosinaan kilpatasolla sekä sulkapalloa että jääkiekkoa. Lisäksi hän harrasti montaa muuta lajia.

Liikunta oli jättänyt hänen sisälleen palon, jonka piti päästä roihuamaan. Niinpä hän hakeutui Trainer4You-yrityksen personal trainer -koulutukseen.

– Perustin myös oman toiminimen, jonka alla nykyään työskentelen, TS-Fysiikka-nimistä yritystä pyörittävä Sallila kertoo.

Tällä hetkellä Sallila tekee töitä personal trainerina sekä kouluttajana. Hän kouluttaa uusia personal trainereita.

Vaikka Sallila halusi pois kaupalliselta alalta, hän kiittelee alalta saamaansa kokemusta.

– Aiemmasta asiakaspalvelutyöstä ja vastuun kantamisesta on ollut minulle ehdottomasti hyötyä nykyisessä ammatissani.

Höntsykulttuuri takaisin

Sallilan mielestä suomalaiset voisivat olla nykyistä paremmassa kunnossa. Toki ihmiset, jotka liikkuvat, liikkuvat nykyään jopa enemmän kuin ennen. Toisaalta Suomessa on paljon väkeä, joka ei liiku lainkaan.

– Ja nekin jotka esimerkiksi käyvät kuntosalilla tai lenkkeilevät, ovat kovin usein koko muun ajan hirveän passiivisia. Istutaan sohvalla tabletti sylissä ja mennään autolla joka paikkaan, Sallila sanoo.

Sama ongelma näkyy lasten ja nuorten kohdalla.

– Joukkueurheilua harrastavalla nuorella voi olla neljästä viiteen harjoitusta viikossa, joissa on kuitenkin paljon odottelua ja vain vähän fyysistä treeniä. Urheilun ulkopuolella hän saattaa suurimman osan ajasta istua tai maata, joten liikkumista viikossa tulee kaikkiaan aika vähän, Sallila kuvailee.

Hänen mukaansa Suomesta puuttuukin nykyisin höntsäilyn, pelailun ja leikkimisen kulttuuri.

– Fyysisellä puolella on paljon tekemistä etenkin lasten ja nuorten kohdalla. Onneksi joissakin seuroissa satsataan myös oheisharjoitteluun. Tosin monessakaan seurassa ei välttämättä ole anatomian ja fysiikan tuntemuksen ammattilaisia.

Hän toivoo lasten, nuorten sekä myös aikuisten harjoitteluun ja liikuntaan lisää monipuolisuutta.

– Vaadittaisiin nykyistä enemmän yksilöllistä valmentamista. Joku voi kaivata lisää liikkuvuutta, joku lisää notkeutta ja joku puolestaan lisää voimaa.

Lihas tarvitsee avukseen aivoja

toni sallila
Toni Sallila luottaa vahvasti oman kehon painolla tehtäviin harjoitteisiin. Esimerkiksi tasapainotreenit ovat erittäin tehokkaita.

Kun asiakas tulee Sallilan Elovainiolla sijaitsevalle salille, laatii Sallila aina asiakkaalleen henkilökohtaisen harjoitussuunnitelman.

– Näen aika nopeasti asiakkaan kehon hallinnasta, liikkuvuudesta ja ryhdistä, mitä hän tarvitsee. Selvitän asiakkaan lähtötilanteen ja tavoitteet, jonka jälkeen tiedämme, mitä ryhdymme tekemään.

Sallila haluaa huomioida valmennuksessa ihmisen koko hermolihasjärjestelmän harjoittamisen.

– Otamme huomioon aivot, hermoston, lihaksiston, nivelet, jänteet ja lihaskalvot, Sallila luettelee.

Hänen mukaansa ainakaan kaikkien ei ole tarkoituksellista liikutella harjoittelussa suuria määriä rautaa.

– Kärjistäen en pidä pelkästä lihasten pumppauksesta. Lihas ei osaa tehdä mitään ilman, että aivot ja hermosto antavat sille oikeita ohjeita. Kaikissa harjoitteissa pitää olla ajatus mukana.

Sallila luottaa siis pitkälti oman kehon painolla ja pienvälineillä tehtäviin treeneihin.

– Aina lihakset eivät tarvitse kovia vastuksia. Mielikuvituksen avulla pienillä vastuksilla saadaan todella paljon aikaan. Etenkään alle murrosikäisten urheilijoiden ei ole järkeä nostaa isoja rautoja. Itse asiassa maailmassa on aika vähän urheilulajeja, joissa liikutellaan isoja kuormia.

Kun Sallilalta kysyy kolmea urheilulajia, joista olisi ihmiselle eniten kokonaisvaltaista hyötyä, tipahtavat lajit kysyjälle melko nopeasti.

– Tanssi, telinevoimistelu ja yleisurheilu. Jos näitä kaikkia harrastaisi, olisi aika kovassa iskussa, Sallila naurahtaa.

Joku päivä olympialaisissa?

Vaikka personal trainerin ja fysiikkavalmentajan työ ei ole kaikista helpoin tapa elättää itseä, Sallila haluaa pysyä ammatissaan jatkossakin.

– Tavoite on työllistää itseni ja elättää perhettä omalta osaltani. Haluan valtavasti työskennellä urheilun parissa, Sallila innostuu.

Hän toivoo saavansa antaa fysiikkavalmennusta tuleville kansainvälisen tason menestyjille.

– Haluan tavallaan elää urheilijan elämää työni kautta. Unelmanani on päästä olympialaisiin fysiikkavalmentajan roolissa.