Ikaalisten, Jämijärven, Hämeenkyrön ja Ylöjärven seurakunnat selvittämään yhteistä tulevaisuutta

Hiippakuntadekaani Ari Hukarin mukaan Ikaalisten, Jämijärven, Hämeenkyrön ja Ylöjärven seurakunnat suunnittelevat yhteistä selvitystä, jossa tutkitaan neljän seurakunnan yhteistyöhalut ja mahdolliset valmiudet esimerkiksi seurakuntaliitokseen. Hukarin mielestä neljän seurakunnan kirkkoherrat sekä kirkkoneuvostojen ja kirkkovaltuustojen puheenjohtajat voisivat kokoontua keskustelemaan asiasta vielä maaliskuun tai huhtikuun aikana.
Ylöjärven kirkko

Ylöjärven, Hämeenkyrön, Ikaalisten ja Jämijärven seurakunnat suunnittelevat yhteisen selvityksen tekemistä. Selvityksellä haetaan vastauksia mahdollisiin yhteistyömuotoihin tai jopa seurakuntaliitoksiin.

Tampereen hiippakunnan hiippakuntadekaani  Ari Hukari korostaa, ettei tuomiokapituli painosta eikä pakota Ikaalisten, Jämijärven, Hämeenkyrön ja Ylöjärven seurakuntia yhteistyö- tai liitoskeskusteluihin.

Hukarin mukaan kipinä neljän seurakunnan yhteisen tulevaisuuden selvittämisestä on virinnyt Jämijärven, Ikaalisten ja Hämeenkyrön seurakunnan viimevuotisista tahdonilmauksista.

– Ikaalisten seurakunta ehdotti viime syksynä Hämeenkyrön seurakunnalle uuden Kyrösjärven seurakunnan muodostamista. Hämeenkyrön seurakunta näytti ehdotukselle punaista valoa, koska Hämeenkyrö on tehnyt jo pitkän aikaa tiivistä yhteistyötä Ylöjärven kanssa. Kaksikolla on esimerkiksi yhteinen talouspäällikkö ja kiinteistöpäällikkö, hiippakuntadekaani sanoo.

– Jämijärven seurakunnan tilanne on hyvin haastava, koska seurakunta kuuluu Tampereen hiippakuntaan, mutta Jämijärvi on luontevasti suuntautunut yhteistyössään ja asioinnissaan Kankaanpään suuntaan, Hukari jatkaa.

Hukarin mukaan koko yhteistyökuvion selvittämisessä on kiteytetysti kyse seurakuntien taloudesta.

– Vain Ylöjärven seurakunta tulee taloudellisesti omillaan toimeen, hän toteaa.

– Hämeenkyrön seurakunta on tunnistanut jo niukat taloudelliset voimavaransa, koska seurakunta on hakeutunut yhteistoimintaan Ylöjärven seurakunnan kanssa, Nukari miettii.

– Ikaalisten seurakunta on herännyt taloudellisten realiteettien edessä. Seurakunta on hakenut aktiivisesti uutta mallia, hän pohtii.

Jämijärven seurakunnan talous on pahasti pakkasella, joten seurakunnan tulevaisuuden ratkaisemisella on kiire.

Selvitys voitaisiin tehdä vuonna 2018

Ari Hukarin mukaan Ikaalisten, Jämijärven, Hämeenkyrön ja Ylöjärven seurakuntien yhteinen hanke voisi nytkäntää eteenpäin tunnustelevan keskustelutuokion siivittämänä.

Nukarin mukaan lääninrovasti Kimmo Reinikainen voisi kutsua tämän vuoden maalis- tai huhtikuun aikana neljän seurakunnan kirkkoneuvostojen ja kirkkovaltuustojen puheenjohtajistot sekä seurakuntien kirkkoherrat yhteiseen kokoukseen, jossa tunnusteltaisiin selvitystyön mahdollisuutta.

– Jos kirkkoherrat ja luottamushenkilöt pitävät asiaa ajankohtaisena ja näyttävät selvitykselle vihreää valoa, asia nytkähtäisi eteenpäin. Jokaisen seurakunnan kirkkoneuvostot siunaisivat hankkeen, jotta selvitystyö voisi alkaa, hän sanoo.

Nukari teroittaa, ettei selvityksen tekemispäätös sido yhdenkään seurakunnan käsiä yhteistyön syventämiseen tai seurakuntaliitoksiin.

– Selvitys on selvitys. Jatko on jatko.

Nukarin mukaan selvityksen tekeminen voisi alkaa vuonna 2018.

– Nyt seurakunnilla on hyvää aikaa tunnustella asiaa ja päättää kaikessa rauhassa selvityksen kohtalosta, hän painottaa.

Hiippakuntadekaanin mukaan tulevaisuusselvityksen laatimisille on hyvin hedelmällinen maaperä, sillä Ikaalisten ja Hämeenkyrön kirkkoherrat ovat jäämässä eläkkeelle lähitulevaisuudessa.

Ylöjärven seurakunnassa on tällä hetkellä 25 000 jäsentä, Hämeenkyrön seurakunnassa 8 000 jäsentä, Ikaalisten seurakunnassa 6 000 jäsentä ja Jämijärven seurakunnassa 1700 jäsentä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?