Luihin ja ytimiin

21.01.2017 16:00

Kosketinsoittaja, laulaja ja lauluntekijä Jari Levy mieltyy mollimeininkiin ja tarinallisuuteen.
Jari Levy, musiikki, Ylöjärven kirkko, konsertti
Jari Levy tunnustautuu molli-ihmiseksi. – Olen tyypillinen suomalainen, joka tykkää kaipuusta ja kaihosta. (Kuva: Tommi Levy)

Jari Levy ei enää haikaile joulun ja vuodenvaihteen vapaiden perään.

– Juhlapyhien jälkeen koittaa aina arki – ja arki on parasta. Tykkään töiden ja arjen antamasta rytmistä, Levy sanoo.

Pitkästä gospelmuusikon urasta tunnettu Levy työskentelee lehtorina Oulun yliopistossa musiikkikasvatuksen tutkinto-ohjelmassa ja keikkailee edelleen Exit-yhtyeen riveissä.

Soolokeikat ovat harvinaista herkkua, mutta sellainen päästään kuulemaan Ylöjärvellä ensi maanantaina. Levy saapuu tänne perehdyttämään seurakunnan kanttoreita vapaan säestyksen saloihin, mutta kun kerran Oulusta asti on tultu, pieni kirkkokonsertti on paikallaan.

– Trubaduurikeikat ovat mielekästä hommaa, mutta teen niitä vain harvakseltaan. Jos tapahtuisi sellainen maailman ihme, että tekisin soololevyn, pitäisi varmaan tehdä turneekin, Jari Levy virnistää.

Nyt hän esittää bändeilleen tekemiään kappaleita ja hyväksi havaittuja lainabiisejä. Ne ovat koskettavia lauluja arjesta ja armosta.

Omia biisejä on vuosien varrella kertynyt rutkasti. Jari Levy muistetaan muun muassa Heurekan aktiivijäsenenä: helluntailaista gospelmusiikkia tehnyt bändi jyräsi 1980-luvulla. Suomessa ei tainnut silloin olla yhtään seurakuntanuorta, joka ei olisi kuunnellut Heurekaa. Yhtye siirtyi telakalle vuonna 1990.

Myös Levyn myöhempi yhtye Exit on ollut suosittu. Se esiintyy yhä satunnaisesti, ja yleisö näyttää vanhentuneen bändiläisten mukana.

– Gospelbändejä ja -artisteja on tullut hirveästi lisää. Samalla esiintymistilaisuudet ovat karisseet. Seurakuntien määrärahat ovat vähissä, ja musiikkihäppeningit on kuopattu, Levy suree.

Yksin esiintyessään Levy keskittyy tarinoihin. Yleisö saa kuulla tuntoja kappaleiden taustalta. Miten jokin sanoitus sai alkusykäyksen? Missä mielentilassa tämä sävellys syntyi?

– Kappaleeni ovat päiväkirjamaisia, ja ne liittyvät omiin tai toisten elämänvaiheisiin. Hienointa on, kun kuulijat keskittyvät musiikkiin ja se menee heille luihin ja ytimiin.