Markus Tuomola on palvellut paikallista ravirataa jo 13 vuotta

Tekniikka toimii Teivossa

Kun kaikki sujuu ongelmitta, silloin ei tule lainkaan palautetta. Jos taas jokin menee vikaan, puhelimella on tapana piristä. Tämä kuuluu Teivon teknisen päällikön Markus Tuomolan arkeen.
ravit, Teivon ravikeskus, raviurheilu, hevosurheilu, Markus Tuomola

Lavajärvellä asuva Teivon tekninen päällikkö Markus Tuomola huolehtii raviradan tekniikan sujuvuudesta.

Tuomola liittyi Teivon raviradan vahvuuteen jo vuonna 2004.
– Tein Teivon lukuun projektihommia jo 2000-luvun alussa. Silloin en ollut vielä raviradan palveluksessa. Pian kuitenkin projektien määrä paisui niin suureksi, että liittyminen raviradan rosteriin oli kaikkien kannalta toimivin ratkaisu, hän muistelee.
Ylöjärven ja Hämeenkyrön rajavyöhykkeellä Lavajärvellä asuvan Markus Tuomolan työtehtävät Teivossa painottuivat aluksi lähinnä tietotekniikan työtehtäviin.
– Sen lisäksi vastuullani oli muun muassa Teivon esitystekniikan, tietoverkkojen ja nettisivujen sujuvuus. Oma työnimikkeeni oli tuolloin IT-päällikkö.
– Nykyisin kenttäni on kattavampi. Katson bittien lisäksi myös raviradan muun tekniikan perään. Tämän ohella toimin radan teknisenä tukihenkilönä, Tuomola listaa vastuualueitaan.
Teivon tekniikkataituri on saanut seurata aitiopaikalta oman työpaikkansa teknistä kehitystä.
– Tietoliikenne työllisti minua eniten vielä 2000-luvun alussa. Tuolloin raviradan toimiston henkilökunta ryhtyi siirtämään materiaalia yhä enemmän tietoverkkojen avulla. Ryhdyimme silloin kehittämään muun muassa Teivon netti-tv:tä, Tuomola muistelee.
Vaikka esimerkiksi tietoliikenneyhteydet kehittyivät jo vuosituhannen alussa, ne olivat silloin vielä varsia hintavia.
– Turhauttavaa oli se, että vaikka useat operaattorit olivat vetäneet valokuituyhteydet Teivoon, niihin liittyminen oli 2000-luvun alkupuolella vielä liian tyyristä. Käytimme samaan aikaan huomattavasti hitaampia yhteyksiä, hän jatkaa.
2000-luvun loppupuolisko toi vihdoin ratkaisun ongelmaan.
– Onneksi hinnat sukelsivat sen verran voimakkaasti alaspäin, että pääsimme liittymään valokuituyhteyksiin. Tämä poisti monia murheita.

Projektien projekti

Teivossa järjestettiin kuninkuusravit edellisen kerran vuonna 2011. Koko kansan ravikarnevaali työllisti radan toimihenkilöitä isolla kauhalla. Kansanjuhlassa tekniikan toimivuus oli keskeissä roolissa.
– Suuret ihmismassat asettavat tietotekniikan sujuvuudelle haasteita. Esimerkiksi pääsylippujen lukulaitteiden toimivuus oli merkityksellistä. Jos tällainen tietotekninen sovellus ei jostakin syystä toimi, syntyy helposti ruuhkia sisääntuloporteille.
– Tietysti median tietoverkkoyhteyksien pelaaminen oli kriittistä, koska isot kävijämassat voivat aiheuttaa ongelmia tiedonsiirrossa, Markus Tuomola summaa kunkkareiden oppeja.
Päivät ennen kuninkuusraveja ja varsinkin niiden aikana olivat pitkiä.
– En sentään joutunut nukkumaan radalla, lavajärveläinen veistelee.
On mahdollista, että Teivossa järjestetään seuraavat kuninkuusravit heti kohta 2020-luvun alussa. Markus Tuomolan mukaan Teivo on tekniikan osalta valmiimpi näihin kinkereihin kuin edellisiin, vuoden 2011 kuninkuusraveihin.
– Edellisissä kuninkuusraveissa tietoteknisten järjestelmien toimivuutta piti seurata tarkasti. Se oli sellaista kepin nokassa elämistä. Nyt systeemimme ovat paremmassa valmiudessa kuin vuonna 2011. Uusien kunkkarien järjestäminen on siis tietotekniikan osalta vähemmän stressaavaa, Tuomola vertailee.

Uusi peliyhtiö haasteena

Kotimaisten rahapelien uusi koti on nimeltään Veikkaus. Muutoksella haetaan positiivisia hyötyjä puolin ja toisin. Peliyhtiöiden yhdistyminen tuo omat haasteensa myös Teivon tekniselle päällikölle.
– Keskeisimpiä haasteitamme on mielestäni uuden peliyhtiön liikkeiden seuraaminen. Tällä hetkellä olemme useiden kysymysten suhteen odottavalla kannalla. Esimerkiksi maa- ja metsätalousministeriön tukien osalta on vielä monta avointa kysymystä.
– Toivon, että saisimme vastauksia näihin kysymyksiin mahdollisimman pian, jotta radan tekniikan kehitystyö jatkuisi tulevaisuusorientoituneesti, Tuomola pohtii.
Henkilöillä, jotka työskentelevät raviurheilun parissa, on lajiin yleensä suhteellisen kiinteä suhde. Teivon teknisen päällikön tulokulma raveihin on ollut toisenlainen.
– Taidan kuulua Teivon työntekijöistä niihin, joilla ei ole laajaa hevostuntemusta.
Onko siitä ollut suurta haittaa arkipäivän askareissa?
– Sen verran tietysti, että olen hiljaista poikaa, kun keskustelu toimistolla siirtyy hevosiin, Markus Tuomola leukailee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?