Loksauta suut auki

23.11.2016 10:00

Ei saa koskaan olla sitä, mitä odotetaan. Pitää yllättää. Siinä tamperelaisbändi Dark Bottlen ohjenuora.
Dark Bottle, musiikki, ravintola Telakka
Alkusyksystä Dark Bottle teki pienen turneen Latviassa, Puolassa ja Saksassa. Yli neljätuhatta kilometriä pienessä pakettiautossa vahvisti hyvän fiiliksen, joka bändillä oli ennestään. Yksi kohokohta oli keikka 111 vuotta vanhassa riikalaisessa hippibaarissa. (Kuva: Mikael Mattila)

Hyvin nelikko on linjansa pitänyt. Yhtyeen musiikissa luistellaan stoner rockista herkkään melankoliaan ja folkista punkin kautta painavaan doom metaliin. Saman biisin sisälläkin. Avarakatseisuus ei yllätä, kun kuulee bändiläisten taustoista: on heviä, progea, grungea, Suomi-rockia, countrya – noin alkajaisiksi.

Dark Bottlen muodostavat L. Don Ohkami, Tero Mäenpää, Teemu Kiiskilä ja Janne Similä. Bändin primus motor on Yhdysvalloista Suomeen kotiutunut L. Don Ohkami. Musiikki on aina ollut osa Ohkamin elämää. Hän varttui Etelä-Carolinassa countrysoundien ympäröimänä. Banjoa hän on soittanut jo 30 vuotta.

– Viime kesänä halusin alkaa tehdä jotain erilaista. Tuttujen avustuksella löysin hyvät soittokaverit, ja aloimme yhdistää punkia ja countrya uudella tavalla.

Kun bottlelaiset puhuvat musiikistaan, keskustelussa vilahtelevat termit krautbilly ja doombilly. Kas, rockabillyn vähän railakkaampi pikkuvelihän se siinä, hauska tutustua.

– Nykyään jotkut muutkin tekevät samansuuntaista musiikkia mutta soittavat niin nopeasti kuin pystyvät ja vähän sinne päin. Meille on tärkeää, että osaamme soittaa, Ohkami ja kitaristi Teemu Kiiskilä korostavat.

Dark Bottlen esikoislevy Five Euro Pizza ilmestyy tänään. Sitä juhlitaan esiintymällä ravintola Telakalla Tampereella.

Nimikkobiisi on Ohkamin suosikki – ja hänen tekemänsä, kuten suuri osa bändin kappaleista. Se syntyi vähitellen, kun poliisi oli linjannut, että alle kuuden euron pizzan myyminen kielii harmaasta taloudesta.

I Only Wanted a Home -biisissä asetutaan pakolaisen asemaan.

– Olen valkoihoinen yhdysvaltalainen, ja minulla on hyvä työ yliopistossa, joten en tietenkään väitä tietäväni, millaista heidän elämänsä oikeasti on. Aihe on kuitenkin tärkeä, Ohkami toteaa.

Kosketuspintaa kuitenkin on, sillä Tampereella hän on tehnyt vapaaehtoistyötä pakolaisten kanssa.

Kommentointi on suljettu.