Vauhti riittää huipulle

Lakialalainen motocrosslahjakkuus Jere Haavisto osoitti viime viikonloppuna Tampereella, että hänen vauhtinsa riittää kamppailemaan kärkisijoista kansainvälisellä huipulla. Ensi kaudella Haavisto nähdäänkin jo muutamassa MM-sarjan lähdössä.
jere haavisto, motocross
Jere Haavisto kaasutteli molempina päivinä finaalilähtöjen nopeimmat kierrosajat.

Suomen ainoa Supercross-sisähallikilpailu järjestettiin Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa jo viidennen kerran. Ylöjärveläisten katseet kiinnittyivät Jere Haavistoon, jonka odotettiin kamppailevan tosissaan palkintopallisijoituksista.

Haavisto sai kilpailuun alleen Husqvarnan 350-kuutioisen pyörän. Haavisto myös valmistautui kisaan hyvin Ylöjärvellä Dynaset Offroad -areenalla.

Huonot startit harmittivat

Haavisto väläytti vauhtiaan jo perjantain harjoituksissa, joissa hän kellotti koko porukan toiseksi nopeimman ajan. Perjantain aika-ajossa Haavisto voitti oman ryhmänsä ja oli kaikista kuljettajista viidenneksi nopein.

Alkuerissä Haavisto saavutti sijat viisi ja neljä, jonka ansiosta hän selvitti tiensä finaalilähtöihin. Perjantain ensimmäisessä finaalissa Haavisto oli kuudes ja toisessa finaalilähdössä ylöjärveläinen kurvaili viidenneksi. Finaalivoitot menivät Yhdysvaltain Alex Raylle ja Suomen Miro Sihvoselle.

Haavisto oli ensimmäisen päivän kokonaiskilpailussa viides 31 pisteellä. Haavisto ei päässyt taistelemaan erävoitoista heikosti sujuneiden starttien vuoksi.

– Sain huonot lähdöt, enkä sitten ehtinyt nousta lyhyessä kisassa perältä kärkeen, Haavisto kommentoi Ylöjärven Uutisille.

Haavistolle nopeimmat kierrosajat

jere haavisto
Haavisto oli radan katselussa varsin hyväntuulinen. Aika-ajojännitys ei näkynyt vielä mitenkään nuorukaisen kasvoilta.

Lauantaina Haavistolla oli uusi mahdollisuus taistella kärkisijoituksista. Harjoituksissa hän olikin kolmanneksi nopein ja aika-ajossakin irtosi neljäs sija.

Ensimmäisessä alkuerässä Haavisto sai hyvän lähdön, jonka jälkeen hän ajoikin erän voittoon näytöstyyliin. Toinen alkuerä sujui heikosti, ja Haavisto sijoitus oli kahdeksas.

Lauantain ensimmäisessä finaalissa Haavisto jäi kuudenneksi. Toiseen finaaliin ylöjärveläinen lähti taistelumielellä. Kovan väännön jälkeen Haavisto saapui ruutulipulle neljäntenä. Finaalilähtöjen voittajina tuulettivat Miro Sihvonen ja Portugalin Hugo Basaula.

Kokonaiskilpailussa Haavisto ylsi kuudenneksi 33 pisteellä.

– Harmittaa, kun vain yksi startti onnistui ja sen jälkeen heti voitinkin erän. Muiden starttien jälkeen olin aina viimeisenä tai toiseksi viimeisenä, enkä enää kerinnyt nousta kärkeen. En oikein tiedä, mikä starteissa meni vikaan, Haavisto sanoi.

Lakialalainen oli kuitenkin viikonlopun jälkeen positiivisella mielellä, sillä nuorukainen sai pyöränsä hyvään vauhtiin.

– Ajoin finaaleissa koko porukan nopeimmat kierrosajat. Siihen täytyy olla tyytyväinen.

Hänen mukaansa Messu- ja Urheilukeskukseen oli rakennettu vaikea mutta hieno rata.

– Rata oli teknisesti vaativa. Sisällä ajaminen on muutenkin nopeatempoisempaa kuin ulkona ja ohituspaikkoja oli ainakin nyt vähän. Se vaikeutti hänniltä nousemista.

Talvitreenit lämpimässä

motocross
Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen oli pystytetty rata, johon oli rakennettu yleisön mieliksi monia hyppyreitä.

Haavisto näytti kuitenkin motocrossyleisölle, että tulevaisuudessa Ylöjärveltä tärähtää. Nuorukaisen vauhti oli todellakin kunnossa.

– Olen selvästi menossa oikeaan suuntaan, Haavisto linjasi.

Viime kaudella 142 Dynaset Husqvarna -tallissa ajanut Haavisto sijoittui MX2-luokan SM-sarjassa kolmanneksi. EMX250-luokan EM-sarjassa ylöjärveläinen ylsi sijalle 24.

Ensi kaudella Haavisto jatkaa EM-sarjassa. Lisäksi Haavisto nähtäneen noin neljässä MM-sarjan osakilpailussa. Suunnitelmat tarkentuvat lähiaikoina.

– Teen varmaan tällä viikolla sopimuksen uuden tiimin kanssa, Haavisto vinkkasi.

Talvella Haavisto harjoittelee tiiviisti mahdollisimman hyvissä olosuhteissa.

– Talveksi menen Espanjaan treenaamaan ja sieltä siirryn sitten jossakin vaiheessa todennäköisesti Belgiaan, ylöjärveläinen kertasi suunnitelmiaan.

Myös naisia radalla

motocross
Tampere OffroadExpo -messuilla pääsi kokeilemaan muun muassa keulimista motocrosspyörällä.

Tampere Supercross -tapahtuma onnistui tälläkin kertaa erinomaisesti. Katsomot olivat täynnä ja Tampere OffroadExpo -messut keräsivät ison määrän kävijöitä.

Näillä Pohjoismaiden suurimmilla offroadmessuilla esiteltiin yli 50 näytteilleasettajan voimin kaikki alan uutuudet. Mukana olivat Suomen merkittävimmät motocross-, enduro-, mopo-, ajovaruste- ja tarvikemaahantuojat sekä runsaasti jälleenmyyjiä myös ulkomailta.

Supercrossradalla puolestaan nähtiin ensimmäistä kertaa naiskuljettajia. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Pohjoismaissa järjestettiin naisten MXD-luokan lähtö sisäradalla. Kahdeksan suomalaisnaisen lisäksi lähtöön osallistui neljä kuljettajaa Virosta ja Liettuasta.

Supercrosskisojen väliajoilla yleisöä viihdyttivät StuntFreaksTeamin tähdet näyttävillä ja vaarallisen näköisillä show-tempuilla.

motocross
Jere Haavisto pysähtyi välillä harjoitusten lomassa katsomaan, miten kilpakumppanit ajavat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

motocross
Vaativalla radalla nähtiin välillä melko hurjan näköisiä loikkia.