Jaakko Syrjä kruunattiin taidepalkinnolla

Ylöjärvellä aikanaan pitkään asunut kirjallisuusmies ja mainetta keränneen kulttuuriperheen jäsen Jaakko Syrjä on palkittu elämäntyöstään Pirkanmaan kulttuuripalkinnolla.
Kirjoittaminen on Jaakko Syrjälle päässä muhivien ajatusten purkamista ja toisaalta niiden peilaamista maailmaan. – Olen ikäni seurustellut itseni kanssa. Ihminen löytää itsestään asioita ja soveltaa niitä.

Kirjoittaminen on Jaakko Syrjälle päässä muhivien ajatusten purkamista ja toisaalta niiden peilaamista maailmaan. – Olen ikäni seurustellut itseni kanssa. Ihminen löytää itsestään asioita ja soveltaa niitä, mies mainitsi pari vuotta sitten Ylöjärven Uutisten haastattelussa.

Pirkanmaan taidetoimikunta tunnustaa miehen ansiot niin suomalaisen kulttuurin, suomen kielen kuin eritoten kirjallisuuden saralla.

Pirkanmaan kirjoituskilpailun voitosta vuonna 1953 uralleen potkua saanut Syrjä on paitsi kirjoittanut omia, palkittuja kirjojaan myös kustannustoimittanut toisten kynämiesten, kuten Kalle Päätalon, teoksia. Legendaarisessa Mäkelän kirjailijapiirissä hän sai vankkaa kosketusta kirjailijakenttään ja tutustui muiden muassa Väinö Linnaan, jonka muistelmatkin lopulta laati.

Toimikunta kiittää Syrjän tekstejä yksityiskohtaisen tarkasta ihmis- ja ajankuvauksesta sekä oivaltavuudesta.

Syrjä on toiminut kirjallisuuden kentällä myös luottamustehtävissä. Hän on esimerkiksi hoitanut Suomen kirjailijaliiton ja Pirkkalaiskirjalijoiden puheenjohtajaleivisköitä.

– Tänä päivänä, jolloin kirjojen myyntiluvut laskevat ja olemme huolissamme lasten ja nuorten lukutottumuksista, tarvitsemme juuri Jaakko Syrjän kaltaisia henkilöitä vahvistaaksemme omaa kansallista identiteettiämme ja kirjallista kulttuuriamme, palkitsijat kehuvat.

Palkinto on  5 000 euroa, ja se maksetaan veikkausvoittovaroista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?