Mattoaltaat ja -mankelit jäävät tuotteina huomion laitamille ja ovat tekijälleen sivutuote. Silti ne eivät ole vain sivujuonne, eivät yritykselle eivätkä yhteiskunnalle.
Kesäisin juuriharjojen rahistessa ja veden solistessa mattojen päälle näkyy pala ylöjärveläisyyttä ympäri Suomen. Yhden jos toisenkin matonpesualtaan ja mattomankelin on valmistanut ylöjärveläisyritys Suomen Säiliönpääty.
– Altaita ja mankeleita on mennyt ihan pohjoisinta Lappia ja eteläisintä kolkkaa myöten, toimitusjohtaja Petri Konttinen sanoo.
Tietystikään matonpesijät eivät tätä ylöjärveläisyyttä päälle päin huomaa, mutta Konttisen silmä sen äkkää.
– Heti bongaan, kun näen jonkin matonpesurannan. Vilkaisen heti: ”Ahaa, onkos siellä meidän mankelimme?”
Tarpeellinen tukijalka
Tuo suvisten rantojen ylöjärveläissäväys ei ole vain pieni kaupallinen väritiplu.
Matonpesuvälineet ovat yritykselle merkittäviä myyntiartikkeleita, vaikka ne ovatkin sivutuotteita päätuotteiden, kuten säiliöiden päätyrakenteiden, rinnalla.
– Tämän hetken repertuaarissamme ne näyttelevät sellaista 10–15 prosentin osuutta liikevaihdostamme. Tietysti viime vuosina kunnat ovat olleet ahtaalla eikä kasvu ole ollut niin suurta kuin oletimme, mutta liikevaihto on pysynyt vakaana lamavuodetkin.
Tulevaisuuteen mies uumoilee myynnin kasvua, muun muassa siksi, että ympäristösäädökset vaativat viimeisiäkin vanhakantaisia matonpesupaikkoja uudistumaan.
Myös yrityksen jalansija matonpesuvälineiden kilpailussa on tuntuva. Konttisen tiedossa on kaksi kilpailijaa.
– Kyllä meillä on päämarkkinaosuus, johtaja mitoittaa.
Sivutuotteet eivät ole yritykselle vain hyvä oheislisä vaan tarpeellinen osa firman pyöritystä. Alun perin vain säiliönpäätyjä tehneen yrityksen on viime vuosikymmeninä täytynyt keksiä palettiin uutta. Aluksi tuli alihankintatöitä ja sittemmin ihka omia tuotteita, kuten mattovälineitä ja nostolaitureita.
–Mitä enemmän yrityksellä on tukijalkoja, sitä helpompi on pysyä hengissä.
Sivutuotekin tehtävä taiten
Ensi arvaamalta yrityksen mattovälineet voivat vaikuttaa simppeleiltä sivutuotteilta, mutta todellisuudessa niiden valmistus kysyy yllättävän paljon työvaiheita ja ennakkoon pähkittyjä ratkaisuja.
On täytynyt suunnitella, kuinka sijoituspaikalla koottavien altaiden osat kiinnitetään toisiinsa. On täytynyt huomioida viemäröinti eli suunnitella pohjaventtilöinti. On täytynyt hahmotella kaikki reiät ja saumat…
Valmistamiseen tarvitaan monia laitteita kanttaus- ja taivutuskoneesta hydraulipuristimeen. Joitain vaiheita, kuten laserleikkaus, on tilattava muualta alihankintatyönä. Sitten kymmenet osat yhdistetään hitsaten ja osia myös hapotetaan ruostumisen estämiseksi…
– Kyllä nippeleitä tulee aika paljon.
Lisäksi yritys katsoo olevansa velvollinen noudattamaan eräitä säännöksiä, vaikka sääntelyn sitovuudesta onkin alalla erilaisia tulkintoja. Siksi yritys on hankkinut mattovälineilleen laatu- ja ympäristösertifikaatit, jotka osoittavat esimerkiksi käyttöturvallisuutta, ergonomiaa ja kierrätysmateriaalien hyödyntämistä.
– Tämä on meille etu. Ostaja osaa usein kysellä näistä asioista.
Muutenkin yritys on halunnut pitää laadusta kiinni hintakilpailunkin puristuksessa. Se on esimerkiksi pitänyt mankeleissaan ainutlaatuisen jousituksin maton paksuuteen mukautuvan telan.
– Emme halua lähteä valmistamaan halpaa ja kehnoa tuotetta.
Huomaamatonta mutta hyödyllistä
Jos ei matonpesijä ajattele altaan ääressä huhkiessaan laitteiden alkuperää, eivät ihmiset tiedosta monia muitakaan Suomen Säiliönpäädyn tuotoksia, vaikka ne vilahtelevat kaiken arjen keskellä.
Tosin on todettava, että yritys valmistaa esimerkiksi katseen kyllä vangitsevia metallitaideteosten osia ja tuotteet ovat saaneet huomiota myös firman ollessa esillä julkisuudessa.
Yhtä kaikki pitkälti katseiden varjossa oleminen ei Konttista hetkauta tai hänen motivaatiotaan syö.
– Olemme kuitenkin yhteiskunnan rakentajia. Yritämme tehdä hyödyllisiä tuotteita. Ja Suomi tarvitsee innovatiivisia yrityksiä, jotta rattaat pyörivät, hän hymyilee tyytyväisenä.