Ryhdin naiset lyövät ykkössarjassa vahvasti viidettä kautta

– Olen todella ylpeä tästä joukkueesta. Ollaan harjoiteltu tunnollisesti koko kesä. Olen aika varma, että harva ykkössarjaa pelaava joukkue on treenannut niin paljon kuin me, Ylöjärven Ryhdin naisten lentopallojoukkueen uunituore vastuuvalmentaja Petri Saari kehuu joukkuettaan.
lentopallo
Ryhdin naisten edustusjoukkue syksyllä 2016. Vasemalla sivulla apuvalmentaja Valtteri Jääskeläinen. Oikealla sivulla vastuuvalmentaja Petri Saari. Takarivissä vasemmalta Sonja Hakkarainen, Kiia Sylvelin, Linnea Kuusela, Linda Salo, Jenni Tolppanen, Tiia-Maria Karjalainen ja Anni Koivuniemi. Alhaalla vasemmalta Emmi Jalonen, Ira Koivusalo, Tiia Virta, Liina Kainulainen ja Emilia Hänninen. Kuvasta puuttuu Salli Joutsenvirta.

Ylöjärven Ryhti nousi takaisin naisten ykkössarjaan kaudella 2012-13. Nyt joukkue pelaa kunniakasta viidettä kauttaan ykkösessä.

– Pohjoislohkossa on kovia joukkueita. Totta kai tavoittelemme mitalisijoja, mutta moni pohjoisen joukkue haluaa nousta Mestaruusliigaan. Suoraan emme ehkä pääse jatkoon. Toisaalta lohkon neljäs ja viides saavat karsia vielä etelän kanssa. Siinä alamme olla vahvoilla.
Ammattivalmentajana ikänsä toiminut Saari huomauttaa, että Ryhti on onnistunut myös nuorten pelaajien SM-liigaan viemisessä.

Hyvänä päivänä voittamaton

– Me toimimme ponnahduslautana. Toisaalta olemme ykkösdivarissa juuri nyt jopa hieman keskitason yläpuolella. Hyvänä päivänä voimme haastaa minkä joukkueen tahansa, Saari sanoo.

Ryhdin naisten joukkueenjohtaja, tiedottaja ja pelien kuuluttaja Kati Jalonen kertoo, että tällä hetkellä naisten Mestaruusliigassa pelaa kolme Ryhdin kasvattia: Nelli Rantanen ja Jessica Kosonen.
Jalonen on aikanaan pelannut itsekin lentopalloa. Naisten ykkösessä pelaa myös tytär Emmi Jalonen.

Valmennukseen satsataan

lentopallo
Konkari Anni Koivuniemi vastaanottaa palloa.

Kati Jalonen kertoo, että Ryhdissä panostetaan tasokkaaseen seuravalmennukseen.

– Meillä koulutetaan ja kurssitetaan valmentajat. Sen takia seuraan on helppo tulla mukaan. Uusia opastetaan ja neuvotaan, Jalonen lupaa.

Kasvattajaseurana Ryhti on onnistunut, mutta työ jatkuu.

– Se on valmentajalle osaltaan haastavaa, koska pelaajia tulee ja menee. Sitten työ alkaa taas alusta. Oman mausteensa joukkueeseen tuovat muualta tulevat pelaajat, joita meillä on tällä hetkellä neljä.
Kaikkiaan joukkueessa on 13 pelaajaa. Yhdeksän omaa pelaajaa kertoo osaltaan, miten paljon nuoriin Ryhdissä satsataan. Tyttöjunnuja joukkueella on taas tällä hetkellä noin sata.

Vielä ei nimiä

– Toivotaan, että saisimme tällä kaudella 2-3 pelaajaa liigaan. Mutta nimiä en lähde vielä sanomaan, Saari naurahtaa.

Anni Koivuniemi, 27, on palannut kuluvaksi kaudeksi takaisin jäähdyttelemän kotikulmilleen Ryhtiin Salosta. Nainen on Ryhdin silloiseen SM-liigaan aikanaan nostama pelaaja.

– Melkein kymmenen vuotta sitten olen viimeksi pelannut Ylöjärvellä, nauraa sairaanhoitajaksi Salossa opiskellut ja samaan aikaan liigassa kultaa vuollut Koivuniemi.

Koivuniemellä on taskussaan SM-kullan lisäksi A-tyttöjen SM-hopea ja Suomen Cupin voitto. Nainen onkin saavuttanut urallaan lähes kaiken mahdollisen. Nykyisin Koivuniemi asuu Ylöjärvellä ja työskentelee kaupungin terveysasemalla.

Tolppanen uusi vahvistus

lentopallo
Kova kolmikko Tiia Virta, Jenni Tolppanen ja Anni Koivuniemi toimivat pelaajien äänenä joukkuehaastattelussa.

Libero Jenni Tolppanen, 18, on lentopalloilijaksi, tai ainakin 189-senttiseen Anni Koivuniemeen verrattuna erittäin lyhyt, mutta sitäkin kovempi uusi vahvistus Kaavilta. Nopeuden ja räjähtävyyden vahvuuksikseen mainitseva Tolppanen pelasi Kuortaneella yhden kauden ennen Ylöjärvelle tulemistaan.

– Ryhti on hyvältä vaikuttava nuori, kehittyvä joukkue, jossa on paljon potentiaalia, Sammon urheilulukiossa Tampereella opiskeleva Tolppanen kehuu.

Yleispelaaja Tiia Virta, 18, on pelannut Ryhdissä aina. Virta opiskelee Ylöjärven lukiossa kolmatta vuotta. Tämä on jo neljäs sarjakausi Virralle.

– Aloitin lentopallon kahdeksanvuotiaana Ryhdissä. Aiemmin pelasin myös jalkapalloa, mutta kun piti valita laji, se oli totta kai lentopallo. Se vei vaan sydämen, Virta sanoo.

Maailman suurin laji

Lentopallo on maailman suurin laji. Kaikkiaan yli 200 eri maata tavoittelee lajin MM-kisapaikkaa. Jalkapalloa pelaa ainoastaan määrällisesti eniten pelaajia, kun lentopalloa pelataan taas suurimassa osassa maailman maita.

Saari, joka on valmentanut ennen Ryhtiin tuloaan pitkällä ammattivalmentajan urallaan mm. SM-liigassa niin miehiä kuin naisia, sanoo, ettei lajin suuruutta huomata vielä Suomessa.

Suomi kova lentismaa

lentopallo
Lentopallonaiset pitivät pientä palaveria vastuuvalmentaja Petri Saaren ja valmentaja Valtteri Jääskeläisen johdolla Kuortanetta vastaan pelatun kotipelin jälkeen.

– On aika kova saavutus pieneltä Suomelta olla MM-kisojen yhdeksäs. Suomen miehet olivat jo kuudennen kerran peräkkäin EM-kisoissakin. Euroopassa on todella kovia maita. Edellisten vuoksihan meillä on nyt tämä uusi Fin Fan -tiimi, jossa on jo 4 000 ihmistä mukana. Näin paljon meitä kiertää maailmalla, valmentaja Petri saari sanoo.

Saari kertoo, että on ollut ilahduttavaa nähdä tämän kauden kotipeleissä täysiä katsomoita. Lipunmyyntitulot ovat pienelle Ryhdille kullanarvoisia, koska jo pelimatkat pohjoiseen nielevät paljon rahaa. Toisaalta kyse ei ole vain rahasta, vaan tärkeämmästä jutusta.

Yleisö on se, joka luo peleihin tunnelman.

”Putkia tulee ja menee”

Saari valottaa joukkueen taktiikkaa kuluvalla kaudella.

– Positiivisen kautta lähdetään. Vaikka tilanne olisi ollut miten huono, ei siitä voi kyykätä. Käytämmekin vanhaa slogania ”putkia tulee ja putkia menee”. Paineensietokykyä pitää olla.

Saari sanoo monipuolisuuden olevan iso ase. Sen, että pystyy tappamaan monelta eri paikalta. Ei ole järkevää, että jokainen löisi vain yhdeltä paikalta, vaikka lentopallossa omia paikkoja käytetäänkin.

– Parhaalla kuusikolla mennään joka pelissä, Saari sanoo.

Lue lisää

  1. Ajankohtaista
    31.10.2024. 15:15

    Tilaajille

  2. Urheilu
    16.09.2024. 17:00

    Tilaajille

  3. Uutiset
    09.09.2024. 17:00

    Tilaajille