Näkymätön näkyväksi

Duo mariAtom uskaltaa käsitellä lauluissaan vaikeitakin aiheita, kuten näkymättömän lapsen tunteita.
duo mariAtom, Maria Saarikivi, Tom Härkönen, musiikki
Duo mariAtom buukkasi keikan Huurupiiloon jo ensimmäisten treeniensä jälkeen kevättalvella. – Seuraava vapaa aika oli lokakuussa, joten se oli otettava, Maria Saarikivi ja Tom Härkönen nauravat.

Alkuvuodesta Maria Saarikivi pani ilmoituksen nettiin. Ilmoituksessa hän etsi kumppania musiikin tekoon. Pian tärppäsi, kun Tom Härkönen vastasi ilmoitukseen.

Tamperelaiset löysivät yhteisen aallonpituuden.

– Meillä napsahti heti, Saarikivi kuvailee.

Duo nimeltä mariAtom oli syntynyt. Kaksikon folkhenkisissä biiseissä kohtaavat melankolia ja musta huumori. Keikalla musiikkityyli voi hetkessä vaihtua progesta hempeään herkistelyyn.

Härkönen soittaa esimerkiksi oktaavimandoliinia, mutta tyypillistä folk-kaavaa rikkovat koneet, kuten kitarasyntetisaattori.

Yhteisiä biisejä on tehty huimaa tahtia. Jokunen keikka on takana, ja neljän kappaleen ep-levy ilmestyy talven aikana.

Molemmat tekevät kappaleita, joten luontevasti ep:llä on kaksi laulua kummaltakin. Härkönen kirjoittaa tarinallisia kappaleita, Saarikiven sanoitukset rakentuvat usein jonkin tunteen tai tunnelman varaan.

Parisuhteeseen liittyvät pelot ja pettymykset inspiroivat paljon laulunaiheita. Toisaalta Pieni hauras lintu -kappale on omistettu kehitysvammaiselle lapselle. Näkymätön puolestaan kertoo lapsesta, joka jää vaikeassa perhetilanteessa omilleen.

– Toisen biiseihin ei ole tarvinnut puuttua. Aika helposti ne ovat asettuneet osaksi duomme tyyliä, Maria Saarikivi miettii.

Härkönen kertoo tehneensä tämän vuoden aikana enemmän uusia biisejä kuin koskaan.

– Koko ajan olen varmempi, että tämä on oikea tie. On tunne, että pitää tehdä itselle mieleisiä asioita vielä, kun voi. Onkohan kyse ikäkriisistä, Härkönen heittää.

Saarikivi tietää tunteen – vaikkei ikäkriisiä tunnista. Hänestäkin tuntui pitkään siltä, että asiat junnasivat. Omia lauluja kyllä kertyi, mutta rohkeus esittää niitä pysyi kateissa. Kova itsekritiikki piinasi.

Nyt hän on saanut rohkaisua Härköseltä.

– Tompan suusta kehut kuulostavat uskottavilta. Hän ei sanoisi mitään mielistelläkseen, Saarikivi toteaa.

Itse hän on kannustanut duokaveriaan ottamaan lisää lauluvastuuta.