Viime viikonloppuna Ilomantsin Karhufestivaalilla kisailtiin jälleen Suomen parhaan moottorisahaveistäjän tittelistä. Kuusituntinen kisa huipentui ylöjärveläisen Juha Käkelän voittoon teoksella Luonnonlapsi.
Elettiin viime viikon torstaipäivää takamaalla, kun moottorisahaveistäjä Juha Käkelä sai kotisohvallaan älynväläyksen: kisaveistoksen täytyi olla uhkean naishahmon torso, joka kantaa sisällään karhunpentua kuin ikiaikaisessa mytologiassa konsanaan
Seuraavana päivänä suunnitelma piti, ja mies veisti itsensä mestariksi moottorisahaveiston SM-kilpailussa Ilomantsin Karhufestivaalilla.
Ensimmäistä kertaa kuuden tunnin kisassa voittanut Käkelä oli alusta asti varma, että hän veistää itsensä ainakin kolmen parhaan joukkoon Luonnonlapsi-teoksellaan.
– Suorituksessa puu sanelee paljon. Tällä kertaa kaikki meni nappiin. Saamani puu oli kerta kaikkiaan täydellinen veistettävä. Kuusipuun oksat olivat hyvässä kohtaa ja sain torson rinnat hienosti paikalleen, mies kertaa suoritustaan.
Palaute liikutti
Kuusi tuntiseen Mie ja karhu -veistokisaan osallistui 16 puunveistäjää eripuolilta Suomea. Mukana oli myös ulkomaista verta Venäjältä ja Kanadasta.
Käkelä epäilee, että hänen teoksessaan tuomariston vakuutti nimen omaan omaleimaisuus.
– Tykkään veistää symboliikkaa sisältäviä teoksia. Moni kilpailija teki hyvin ennalta arvattavia veistoksia, joissa oli Mie ja karhu -teeman mukaisesti karhu ja ukkeli lapa pystyssä. Itse en sellaisia suostu edes veistämään, mies puntaroi.
Käkelä otti tuomariston antamat kehut Luonnonlapsesta hyvin henkilökohtaisesti. Palautteessa korostettiin esimerkiksi Käkelän taitavaa sahan käsittelyä, tekniikkaa ja luovuutta.
– Täytyy sanoa, että sitä mairittelevaa listaa lukiessa nousi kyllä kyyneleet silmiin, mies sanoo.
Kotipaikka museossa
Tuoreella Suomen mestarilla ei ole tapana rankata tekemiään töitä, mutta Luonnonlapsen hän asettaa listan kärkipäähän. Ykkösenä on edelleen muutama vuosi sitten Ilomantsin kisoissa veistetty karhu, jolla oli intiaanipäähine.
– Se on minusta kaikkein upein. Teoksella irtosi silloin kolmas sija.
Aiemmin jäänveistossa Tampereella Suomen mestaruuden pokannut Käkelä ei valitettavasti tuonut Luonnonlasta mukanaan Ylöjärvelle. Teos jäi yleisön nähtäville Katri Vala Kulttuurikeskukseen Ilomantsiin, josta se muuttaa myöhemmin Kokkolassa sijaitsevaan Nykykansantaiteen museoon, ITE-museoon. ITEen valittiin myös kolmen muun kilpailijan työt.
– Onhan se älytön kunnia saada oma teos museoon, vaikka olisinhan minä sen kotiinkin tuonut, takamaalainen nauraa.
Kotiin myös pronssia
Luonnonlapsesta kuitattu Suomen mestaruus ei jäänyt Juha Käkelän ainoaksi meriitiksi Karhufestivaalilla. Hän otti kolmannen sijan lauantaina järjestetystä puolentoista tunnin veistokisasta.
– Siinä kisassa olen tainnut voittaa joskus Suomen mestaruudenkin. Pikakisassa tein tällä kertaa karhun, joka on puun rungon sisässä. Voittaja teki vähän tylsähkön, pönöttävän karhun, jonka yleisö lopulta valitsi voittajaksi, takamaalainen kertoo.
Yli kaksikymmentä vuotta sahataidetta luonut ja kymmenisen vuotta Karhufestivaalille osallistunut Käkelä kuvailee festaria niin tasokkaaksi, että sinne on ilo palata vuosittain.
– Maaseudun Sivistysliiton järjestämällä Karhufestarilla meitä kilpailijoita kohdellaan kuin kuninkaita, mies summaa.