Koululaiskyltit herättivät ylöjärveläiskuskit

Poliisin tehovalvonta poiki vain yhden ylinopeussakon

Koulutaipaleensa aloitti tänä syksynä yli 60 000 ekaluokkalaista. Viime vuonna lisääntyneiden lasten liikenneonnettomuuksien vuoksi poliisi valvoi liikennettä menneellä viikolla tehostetusti, jotta koulutiet saataisiin rauhoitettua.

Ylöjärvellä poliisi valvoi liikennettä tehostetusti viime viikon torstaina alakoulujen läheisyydessä. Esimerkiksi monen yhtenäiskoululaisen koulureitti kulkee Ylöjärven keskustan kautta, joten koululaiset joutuvat ylittämään autoteitä useita kertoja. Etenkin keskustasta Metsäkylän Shellille ulottuvalla Soppeentiellä liikenne on varsin vilkasta aamulla ja iltapäivällä.

Koululainen oli astunut jo suojatielle, kun Audi-kuski lähestyi Soppeentietä.

Koululainen oli astunut jo suojatielle, kun Audi-kuski lähestyi Soppeentietä.

Ylöjärven poliisista liikennettä kävi valvomassa yksi partio, joka päivysti torstaina ensin aamupäivän Metsäkylässä ja myöhemmin yhtenäiskoulun liepeillä. Iltapäivän partio vietti Siivikkalassa, jossa he kirjasivat päivän ainoan rikesakon ylinopeudesta.

– Partio kertoi olevansa itsekin yllättynyt siitä, miten mallikkaasti liikenteessä käyttäydyttiin. Varmasti koululaisista varoittavat kyltit ovat myös herätelleet autoilijoita. Selkeästi parempaan suuntaan olemme menossa, Ylöjärven poliisin vanhempi konstaapeli Pentti Lempinen kommentoi valvontapäivän tuloksia.

Poliisi syynäsi myös turvavyön käyttöä

Kuski ei huomioinut suojatien käyttäjää, vaan jatkoi matkaansa pysähtymättä.

Kuski ei huomioinut suojatien käyttäjää, vaan jatkoi matkaansa pysähtymättä.

Ylöjärvellä poliisi kohdisti valvontansa autoilijoiden ajonopeuksiin ja suojatiekäyttäytymiseen. Syynissä olivat myös autoilijoiden turvalaitteet, kuten turvavyöt ja istuimet. Suuremmilla paikkakunnilla poliisi puuttui myös kevyen liikenteen käyttäytymiseen ja opasti koululaisia esimerkiksi kypärän käytössä.

– Ylöjärvelläkin pyritään järjestämään kouluilla tällaisia valvontatilaisuuksia, joissa lapsia valistetaan liikennekäyttäytymisestä, Pentti Lempinen sanoo.

Ylöjärveläisten mukaan myös koulujen henkilökunta osallistui koululaisten liikkumisen turvaamiseen liikenteessä. Esimerkiksi Veittijärven koulun kohdalla Kuruntiellä oli nähty liikennevaloissa päivystäviä aikuisia, jotka valvoivat koululaisten tienylitystä.

Vauhti kiihtyy muutamassa viikossa

Ylöjärveläisten ylläpitämässä Facebook-ryhmässä Ylöpölinässä on myös huomattu, että koulujen alku on vaikuttanut autokuskien kaasujalkaan. Ryhmäläiset kuitenkin toivovat, että vauhtia hiljennettäisiin myös jatkossa, eikä vain sen aikaa, kun ekaluokkalaisista kertovia varoituskylttejä näkyy tienvarsilla.

Eräs ylöjärveläisäiti kommentoi, että hänen seitsemänvuotias tyttärensä on myös pannut merkille, että osa autoilijoista ajaa koulun lähistöllä kovaa vauhtia. Koululainen epäili vauhdin syyksi sitä, että kuskeilla on kiire saattaa omat lapsensa kouluun, etteivät he myöhästyisi.

– Olen kiinnittänyt huomiota siihen, että Veittijärven koulun kohdalla ajetaan usein ylinopeutta ja päin punaisia. Sen kohdan ylittää päivittäin moni pieni koululainen. Ehkä näitä poliisin tehovalvontoja pitäisi olla pitkin vuotta muistuttelemassa kiireisiä autoilijoita, ylöjärveläisäiti kommentoi.­­

Kommentti: Kiireettömyys karsisi kolareita

Tutkivan journalismin nimissä suuntasin nokkani viime perjantai-iltapäivänä kohti Soppeentietä vahvistaakseni, käyttäytyvätkö autoilijat tosiaan niin kohteliaasti koululaisia kohtaan, kuin poliisin tekemä valvonta antoi ymmärtää. Soppeentietä pitkin kulkiessani löysin itselleni oivallisen tarkkailupaikan Koulutien risteyksen bussipysäkiltä, mikä tarjosi loistavan näkyvyyden kaikkiin ilmansuuntiin.

Yllätyin positiivisesti huomatessani, että autoilijoiden vauhti hidastui selkeästi, kun koululaisia alkoi valua yhtenäiskoulusta pois päin. Usein autoilija jarrutti jo kaukana, jotta koululaiset pääsisivät loikkimaan suojatien yli turvallisesti. Eikä koululaisistakaan juuri moitittavaa löytynyt. Useat jaksoivat taluttaa polkupyöränsä tien yli ja katsoivat moneen kertaan oikealle ja vasemmalle varmistaakseen, että reitti on selvä. Näin teki myös eräs pikkupoika, joka astui suojatielle huomattuaan, että autot olivat vielä kaukana. Suojatietä lähestyvä Audi-kuski ei sen sijaan jaksanut välittää pienestä koululaisesta, vaan paahtoi ohi vilkaisematta tien reunoja. Onneksi jalkaisin liikkeellä ollut pikkupoika oli hyvin koulutettua sorttia, ja osasi ennakoida tilanteen pysyttelemällä suojatien reunalla.

Tästä törttöilijästä huolimatta valtaosa autoilijoista teki mallisuorituksen huomioimalla pienen reppukansan. Suurimman vaikutuksen minuun teki eräs mo­­popoika, joka pysähtyi suojatien eteen päästääkseen yli pyöräilevät pikkupojat. Toinen pojista jäi kuitenkin ennen suojatietä säätämään pyöränsä kanssa, kun toinen jo kiisi ylitse. Taakseen kasaantuvasta autojonosta huolimatta mopoilija ei pitänyt kiirettä vaan odotti, että toinenkin pikkupojista pääsisi tien yli turvallisesti.

Malliesimerkkinä toiminut mopopoika tiivistikin yhden tärkeimmän asian, jolla pystyttäisimme ehkäisemään onnettomuuksia kevyen liikenteen käyttäjien kanssa:  auton ratissa ei saisi koskaan pitää kiirettä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?