Hämmennyksestä kohti uutta ja tuntematonta

29.07.2016 10:00

Ensi viikolla järjestettävän festivaalin taiteellinen johtoryhmä – Mikko Roiha, Milja Sarkola ja Miko Jaakkola – on koostanut pääohjelmiston, joka kuvaa eksyksissä olemisen tunnetta ja kadotettujen suuntaviivojen etsimistä niin yhteiskunnassa kuin henkilökohtaisessa elämässä. Teatterikesän avajaisia vietetään Keskustorin Laikunlavalla tiistaina 2. elokuuta kello 12.
teatterikesä
Vieläkö muistat kohutun Rakkaita pettymyksiä rakkaudessa? Teatterikesässä nähdään ohjaaja Antti Mikkolan, Seinäjoen kaupunginteatterissa tekemä tuore sovitus Jouko ja Juha Turkan 20 vuotta vanhasta näytelmästä. (Kuva: Jukka Kontkanen)

Politiikkakollektiivin ja Ryhmäteatterin Eduskunta-trilogian päätösosa läpivalaisee hyvinvointiyhteiskuntamme poliittisia pelejä. Satiirin suitsissa on tuttuun tapaan Susanna Kuparinen.
Juha Mustanojan kirjoittama ja ohjaama musikaali Maa-Tuska on Aurinkoteatterin aikuisten satu, joka pureutuu kulttuurin ja sivistyksen alasajoon.
Kansallisteatterin Onnellisuuden tasavalta on Martin Crimpin tutkielma nykyihmisestä, vapaudesta ja onnesta perhehelvetin kehyksissä. Suomentaja ja ohjaaja on Minna Leino.
Saara Turusen Q-teatteriin kirjoittama ja ohjaama näytelmä Tavallisuuden aave – kuvia kotimaasta pohtii tavallisuutta, erilaisuuden pelkoa ja joukosta erottumisen kauhua.

Neljä puheenvuoroa

Kiristynyt yhteiskunnallinen tilanne synnyttää jännitteitä, jotka ovat puhuttaneet Neljä puheenvuoroa –sarjan tekijöitä.
Noora Dadun Minun Palestiinani avaa poliittista konfliktia henkilökohtaisen näkökulman kautta, ja amerikkalainen koomikko-näyttelijä Desiree Burch käsittelee rasismia komiikan keinoin esityksessä Tar Baby.
Transforces-ryhmän ja ohjaaja Teemu Mäen dokumenttiteatteriesitys Transformations – otteita maskuliinisuuden sanakirjasta pureutuu sukupuolien moninaisuuteen. Anna Paavilaisen omakohtainen sooloteos Play Rape ruotii alistamista ja sananvapautta.

Päivitettyjä klassikoita

Reykjavikin kaupunginteatteri lennättää festivaalille Anton Tšehovin Lokin. Ohjauksesta vastaa aiemminkin Teatterikesässä ihastuttanut Yana Ross.
Rikottu ruukku on ohjaaja Igor Vuk Torbican ja serbialaisen työryhmän yhdessä työstämä klassikko, jossa ruukku on jälleen rikottu ja syyllistä etsitään. Voisiko ajankohtaisempia aiheita olla kuin teemat korruptio ja valta-aseman väärinkäyttö.
Koreografi-tanssija Carl Knifin Svenska Teaterniin ohjaamassa esityksessä Förvandlingen Franz Kafkan absurdi novelli taipuu fyysiseksi näyttämösovitukseksi.
Riihimäen Teatterin ja Näyttämö 3T:n musiikkiteatteriesitys The Grimm Book of Horrors laskeutuu Grimmin veljesten kauhukellareihin.

Uusia maailmankuvia

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun opinnäytetyö Ruska – Rakkauden kuvia on Ruusu Haarla tragikomedia naisesta, joka koittaa saada otteen omasta elämästään.
Tampereen yliopiston Teatterityön tutkinto-ohjelma Nätyn Hipsterit vie matkalle kohti tuntemattoman kohtaamista ja yhdessä tekemistä. Ohjauksesta vastaa teatterityön professori Pauliina Hulkko. Näyttelijät ovat vastavalmistuneita nätyläisiä.
Yksi Ruotsin maineikkaimmista lasten- ja nuortenteattereista, ung scen/öst, kertoo nuoren tytön kasvutarinan Rose Rose Rose kolmen miesnäyttelijän suulla.

Monipuolisia vierailuja

When I Die – A Ghost Story with Music on sveitsiläisen Thom Luzin musikkipitoinen ohjaus, joka pohjautuu tositarinaan automaattisäveltäjä Rosemary Brownista.
Islantia edustaa Rebel Rebelin teos A Retrospective – Series of Novels Never Written, joka tutkii kirjallisen teoksen kääntämisestä koreografian kielelle.
Kanadalainen koomikko-näyttelijä Haley McGee tuo festivaaleille uuden esityksensä I’m Doing This For You, joka lupailee jälleen riemastuttavaa menoa. Muistissani on vielä McGeen mainio monologi Oh My Irma parin vuoden takaa.
Suomen kansainvälisin nykysirkusryhmä Race Horse Company riehaannuttaa yleisön villimiessirkuksella Super Sunday.
Teatterikesän pääohjelmistossa on 20 teatteriryhmää, joista kansainvälisiä on seitsemän. Esityksiä on kaikkiaan 41. Viikon aikana nähdään myös paljon oheistoimintaa ja ilmaisesityksiä.