Itse tekevä vaikuttaja

Heloposki Hennaksi kurulaisviikonloppu saatteli monilla vaikuttajan palleilla istuvan ja myös itse hihansa käärivän vapaaehtoistoimijan.
Kurun Heloposki Henna, Villen Vintti, Kurun virikepiiri, Kuru, vanhukset

Vanhusten virikkeitä puolustava ja Villen Vintillä virikepiiriä vetävä Ritva Latoniemi toivoo jatkoonkin virikettä, esimerkiksi Kuruun tulevaan uuteen palvelukeskukseen. Heloposki Hennan titteli on hänelle suuri kunnia, sillä se todistaa näkymättömältä tuntuvan työn Kurun hyväksi tulleen nähdyksi.

Kurulaisen Ritva Latoniemen ansiolistalla on paikallinen yhdistys- ja vaikutustoimi poikineen. Sarkaa on niin vanhusten, marttojen kuin seurakunnan tonteilla.

Silti nainen ei koe itseään järjestöihmiseksi. Hän vain on päätynyt tehtäviin, kun yksi asia on johtanut toiseen ja eläke vapauttanut aikaa. Vaikkei Latoniemi ole korostuneen utelias, alati seurankipeä, päätä pahkaa asioihin hinkuva tai aina suunvuoroa halajava, on vaikutustoiminnassa silti ollut vetoa.

– Olen ulospäin suuntautunutkin. Kai haluan vähän vaikuttaakin. Ja toiminnassa kuulen uusia asioita, pysyn kartalla siitä, missä mennään.

Latoniemen kaltainenkin luonne istuu vaikuttamispiireihin.

– Voin kommentoida mutta myös vain kuulostella. Paljo puhuminen ei välttämättä johda mihinkään.

Toiminta ei liioin ole painolasti, vaikka se aikaa ottaakin.

– Tämä menee aika omalla painollaan.

Nainen ei ajattele mullistavansa suuria mutta näkee olevansa saamassa jotain aikaan.

– Jos toiminnassa ei ole, sitäkään vähää ei voi vaikuttaa. Ja jos ihmisiä ei olisi yhdistyksissä, olisi aika kuollutta.

Virikettä Kurun kolkille

Toimilistalla varsin korostuva aihepiiri on vanhukset. Senkään pariin Latoniemi ei ole päätynyt lähtökohtaisesti kipunoineesta kiinnostuksesta, vaan elämäntilanne eläkeläisenä sekä kontaktit ovat saatelleet sen pariin.

Jokin mallikin mielen pohjilta on kai herännyt: Latoniemen isä toimi aikanaan eläkeliitossa, ja vaikka tytär ei asiaa nuorena kummemmin noteerannut, iän myötä se kumpusi osaksi hänenkin elämäänsä.

Ja on naisella ollut kiinnostusta vanhusasiaan. Eritoten hänen sydäntään lähellä on saada virikettä vanhuksille.

Muut yksittäiset asiakysymykset eivät ole nousseet hänen keihäänkärjikseen, sillä hän ei koe olevansa minkään asian erityistieturi. Pikemmin hän on pyrkinyt ajamaan esimerkiksi Ylöjärven vanhusneuvostossa pienen kaupunginosansa puolia.

Työn jälkeä tekemään

Järjestöluonteen määritelmää kaihtavan naisen toiminta ei jääkään vain vaikutuspalleilla istumiseen, vaan hän on vahvasti tekijänaisia.

Hän harrastaa kuorolaulua ja runonlausuntaa ja on suonut niiden antia myös yhteiseksi hyväksi vapaaehtoistyöntekijänä erilaisissa tilaisuuksissa. Lisäksi hän vetää vanhusten virikepiiriä.

Toteutukseen osallistuminen vain suunnittelun sijaan sopii naiselle, koska se näyttää työn lopullisen jäljen ja koska nainen pitää antamisesta. Entisellä kehitysvammaisten työnohjaajalla on myös sisällön tuoton ja ohjaamisen kokemusta.

– Omakin mieleni virkistyy, kun käytän aivosolujani. Eihän ohjelma tule tuosta vain.

Tällainen moninainen yhteisöllisyys merkitsee Latoniemelle asioiden aikaan saamista yhteistyön voimalla ja mukavaa yhdessäoloa.

– En osaa puhua, että minä tein, vaan sanon ennemmin, että me teimme. Ja eiköhän ole niin, että ihmisiä pitää olla ympärillä.

 

Kuka valittiin Urheaksi Matiksi?

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?