Puu antaa vision ja määrää lopputuloksen

22.07.2016 11:30

Mutalassa sijaitsevalla verstaallaan uurastava puuseppä Ville Vartija pyörittelee lankkuja ja asettelee niitä vierekkäin omasta mielestään sopivaan järjestykseen. Vartija sanoo tekevänsä kaiken puun ehdoilla. Luonnonpuu antaa vision, jota Vartija seuraa.
ville vartija, puusepää
Ville Vartija haluaa tehdä kaiken mahdollisimman pitkälle käsityönä. Vartijan verstas onkin täynnä perinteisiä käsityökaluja.

Vasta reilut kolme kuukautta puuseppäyrittäjänä toiminut Vartija haluaa vaalia vanhaa käsityöläisperinnettä. Hän välttää koneiden käyttöä kalusteita veistäessään ja kasatessaan.

– Minulla ei ole muita kuin käsisähkökoneita. Useimmiten höyläänkin käsin ja joskus teen tappien reiät vintilällä. Arvostan luonnonpuuta enkä niinkään höylättyä tavaraa. Siksi haluan tehdä kaiken mahdollisimman pitkälle käsityönä, Vartija kertoo.

Työ löytyi kotoa

Salossa syntynyt ja Pälkäneellä nuoruusvuotensa viettänyt Vartija on perinyt käsillä tekemisen perinteen isältään.

– Isän mukana tuli puuhattua kaikenlaista. Siitä jäi sellainen asenne, että kaikki mahdollinen kannattaa tehdä itse.

Metallityöt eivät Vartijan mukaan ole häntä kiinnostaneet. Puu on ollut hänen materiaalinsa. Vartija suoritti huonekalupuusepän tutkinnon vuonna 2012. Hän teki pitkään töitä rakennusalalla, mutta kun taloustaantuma vei työpaikan, oli aika keksiä jotakin muuta.

– Ostimme täältä Mutalasta talon, jonka vieressä oli verstas valmiina. Päätin kokeilla lähtisikö puuseppäyrittäjyys lentoon. Hain starttirahaa,  laitoin toiminimen pystyyn, ja tässä sitä nyt ollaan yrittämässä, Vartija naurahtaa.

Töissä keskiajan mystiikkaa

ville vartija, puuseppä
Erilaiset ulko- ja ruokapöydät ovat Ville Vartijan erityisalaa.

Tuore yrittäjä on erikoistunut pöytien valmistamiseen. Vartijan hyppysistä maailmalle lähtee ruokapöytiä, ulkopöytiä ja sohvapöytiä. Toki Vartija valmistaa tarvittaessa myös tuoleja sekä muita kalusteita, ja saneeraa vanhoja huonekaluja ja muita puuesineitä.

– Yhden pöydän saan raakavalmiiksi noin neljässä päivässä. Lopullinen valmistumisaika riippuu pöydän jalkarakenteesta ja pintakäsittelystä, Vartija kertoo.

Kuten arvata saattaa, Vartijan mielimateriaali on massiivipuu.

– Lastulevyhökötykset voi hakea Ikeasta. Minä teen konstailemattomia, maalais- ja talonpoikaishenkisiä puusepäntöitä, sanoo Vartija, joka on harjoittanut jonkin verran myös koristeveistoa.

Osasta Vartijan töistä huokuu puusepän kiinnostus keski- ja viikinkiaikaan.

– Sen ajan mystiikka on sydäntäni lähellä. Olen lukenut aiheesta paljon ja ottanut asioista selvää. Ammennan keski- ja viikinkiajasta ideoita ja ajatuksia, Vartija sanoo.

Hän esimerkiksi kaivertaa joihinkin töihinsä erilaisia riimuja.

– Teen kuitenkin aina merkitykseltään positiivisia riimuja ja vältän sotaisia aiheita, puuseppä kertoo.

Rauhallista yrittäjän elämää

Ville Vartijan mukaan hänen asiakkaansa ovat tavallisia ihmisiä, jotka kuitenkin asuvat kohtalaisen väljästi. Vartijan tekemät pöydät, kun ovat melko kookkaita.

– Harvoin minulta on kysytty pientä pöytää, mutta kyllä minä sellaisiakin tarvittaessa teen.

Vartija sanoo tekevänsä puusepän hommia rakkaudesta työhön. Kunnollisesta tuntipalkasta hän ei edes haaveile.

– Jos laskisin pöydän hinnan tekemieni työtuntien mukaan, pöytä maksaisi 3 500 euroa. Ei sillä hinnalla kukaan pöytää osta. Osa palkasta tulee siinä, kun näen tyytyväisen asiakkaan. Silloin itsellänikin on suu messingillä.

Vartija ei ole toistaiseksi markkinoinut tuotteitaan muualla kuin yrityksensä nettisivuilla (mustakorppi.com).  Hän toivoo, että jonakin päivänä hänen työnsä tunnistettaisiin tietystä omaleimaisuudesta.

– Olen koittanut löytää oman tyylini, jota toki hion jatkuvasti.

Vartija elää Mutalassa varsin vapaata yrittäjän elämää. Hän on tyytyväinen saadessaan määrätä oman työtahtinsa.

– Työskentelen elämän ja koirien ehdoilla. Vaimoni käy Tampereella töissä, joten koirien ulkoilutus ja kotihommat jäävät minulle.

Tuoreella yrittäjällä ei ole suuria työunelmia. Hänelle riittää, jos uurastus tuottaa sen verran, että leivän päälle saa makkaraa.

– Tavoitteena ei ole laajentaa yritystä mihinkään suuntaan. Haluan tehdä ihmisille hienoja puusepän töitä ja elää täällä maalla koirien kanssa.