Moninainen marttailu puree

Kurussa on marttamenoa monen ryhmän tarpeisiin. Nyt yksi niistä esittelee tuotoksiaan näyttelyssä. Marttailuun yleensäkin vetää järjestön monipuolisuus.
martat, Kurun Moninaiset Martat, Kurun Marttayhdistys, Kurun Kässämartat, Kuru, Keihäslahden näyttelytalo, Sanna Lehtinen
Näyttelyssä on kunnon kattaus erilaisia kädentaitojen näytteitä, kuten näitä kasvivärjättyjä lankoja. Kätten tuotokset eivät jää vain käsitöihin, vaan ruoka-aiheistakin nähtävää on. (Kuva: Sanna Lehtinen)

Niinkin pienessä paikassa kuin Kurussa on kokonaista kolme marttapiiriä. Tosin kaksi on emoseura Kurun Marttayhdistykseen kuuluvia toimintaryhmiä ja jäsenet voivat risteillä piiristä toiseen, mutta yhtä kaikki kokoontumisia on kolmessa eri porukassa.

Määrä ei ole Kurun Moninaisten Marttojen vetäjän ja Kurun Marttayhdistyksen varapuheenjohtajan Sanna Lehtisen mielestä liiallinen.

– Täällä on kuitenkin sen verran eri-ikäisiä ja eri asioista kiinnostuneita ihmisiä, hän viittaa ryhmien profiloitumiseen kukin hiukan omilla painotuksillaan.

Ryhmiin on hänen arvionsa mukaan myös riittänyt väkeä, joskin Moninaisten Marttojen sulauttamista emoyhdistykseen on kylläkin mietitty. Toisaalta siihen hamutaan lisää jäseniä, eli kysyntään on yhä uskoa.

Ryhmät sopivat samaan kylään hyvässä hengessä. Kilvoittelua ei ole – ainakaan kovasti. Lehtisen mukaan joskus saattaa hiukan kismittää, jos toinen ryhmä saa lisäväkeä ja toinen ei.

– Vähän sellaista kisa-asetelmaa tuntuu mutta ihan vitsityylillä, nainen naurahtaa.

Sitä paitsi kolmikko puhaltaa yhteenkin hiileen, vaikkapa tapahtumia porukalla järjestäessään.

Nuorekas ja moninainen

Jos Kurun Marttayhdistys painottuu tuote-esittelyiden, lauluiltojen ja luentojen kaltaiseen ohjelmaan ja Kässämartat kädentaitoihin sekä kumpikin iäkkääseen väkeen, Moninaiset Martat on nuorten monipuolisen sisällön ryhmä.

Lehtisen mukaan monipuolisuutta selittää nuorten hinku kokeilla vielä kaikenlaista. Käsitöissä on uusia tuulia korutöistä lankojen kasvivärjäyksiin. Ruokapuolellekin on napattu poikkeavia teemoja, kuten salaatti-iltoja. Lisäksi on haluttu liikuntaa, ja sen saralla vauhdikaskin meno, kuten ratsastus, on nuorten ryhmässä kelpoa puuhaa.

Keihäslahden näyttelytalossa paraikaa esillä olevassa näyttelyssä Kurun Moninaiset Martat esittäytyvät, kertoo otsikko. Näyttely välittää kuvan juuri monipuolisuudesta, vaikka se onkin rajattu käsillä tekemiseen. Kätten tuotoksia on perinteisistä matoista ja neuleista moderneihin tuunattuihin t-paitoihin ja betonitöihin.

– Töitä on laidasta laitaan jo yhden ihmisen osalta. Ja toivon, ettei näyttely anna kuvaa, että tekisimme vain käsillä.

Vaikka näyttelyn nimi kertoo Kurun uusimman marttaporukan esittäytyvän, Lehtinen ei usko, että  ryhmällä on enää suurta tarvetta varsinaisesti esitellä itseään kylän tietoon. Pikemmin tarkoitus näyttää, mitä viime aikoina on saatu aikaan. Mutta toki ryhmä näyttelyn ja sinne asetettavan infopöydän avulla myös kertoo olemassaolostaan.

– Uskon, että aika moni meidät tällä jo tietää, nainen toteaa vuonna 2012 perustetusta porukasta.

martat, Kurun Moninaiset Martat, Kurun Marttayhdistys, Kurun Kässämartat, Kuru, Keihäslahden näyttelytalo, Sanna Lehtinen
Kurun Moninaiset Martat satsaa monipuolisuuteen Sanna Lehtisen (kesk.) johdolla. (Kuva: Paula Nurmi)

Antia arkeen

Marttajärjestö yleensäkin on Lehtisen mielestä  voimissaan.

– Se on aktiivinen järjestö, jolla on paljon tapahtumia ja tarjontaa, hän perustelee elinvoimaa.

Järjestön viehätys on Lehtisen mielestä ensinnäkin yhdessä tekemisessä.

– Kun tulin uutena paikkakunnalle, liityin marttoihin, jotta tapaisin samanhenkisiä ihmisiä. Halusin nähdä, onko yhdessä tekemistä ja pääsenkö porukkaan, hän kertoo ja toteaa marttojen vastanneen odotuksiin.

Nainen näkee myös sisällön houkuttavan. Se on monipuolinen ja liittyy jokapäiväiseen elämään. Se suo käytännössä testattuja hyödyllisiä neuvoja arkeen. Järjestö on tässä sisällössään myös hyvin tunnettu, siis hyvin hoksattavissa harrastukseksi.

– Ei oikein ole toista vastaavaa.

Marttojen touhut eivät liioin ole vain sisäpiirin puuhaa. Myös ulkopuoliset voivat hyötyä marttatietämyksestä ja -toiminnasta, sillä esimerkiksi monet tapahtumat, kurssit ja nettiin kirjatut ohjeet ovat avoimia kaikille.

Lehtinen uskoo, että juuri rikas arkihyöty kiinnostaa ulkopuolistakin väkeä, vaikka jäsenyys ei houkuttaisikaan. Samaa antia hän näkee ryhmänsä näyttelyllä.

– Kävijät voivat saada uusia ideoita, joita voivat toteuttaa helposti itsekin.