Poliisin alkukesä on ollut kiireinen Ylöjärvellä

Murtojen määrä tuplaantunut

Viimeistä kesäänsä toimivalla Ylöjärven poliisiasemalla on tänä suvena tutkittu runsaasti omaisuusrikoksia. Murtovarkauksia on tullut virkavallan tietoon kaksi kertaa niin paljon kuin viime vuonna samaan aikaan.
Poliisi, ylöjärven poliisi

Lakkautustuomion saanut Ylöjärven poliisiasema toimii normaalisti ainakin loppusyksyyn asti. Kesäaikaan aseman poliiseja ovat työllistäneet muun muassa murtoilmoitukset.

Ylikonstaapeli Arto Niemelän mukaan Ylöjärven poliisille on ilmoitettu kesäkuun alun jälkeen kaikkiaan kolmisenkymmentä murtovarkautta. Luku on hänen mielestään melko suuri.
– Koko viime vuonna vastaavia tapauksia oli 132. Sikäli tämä puolentoista kuukauden lukema on korkea.
– Tutkittavaksi on tullut vähän väliä uusia tapauksia. Kyllä kiirettä on pitänyt, pitkän linjan lainvalvoja kertoo.
Niemelä ei äkkiseltään osaa sanoa, mikä tilastopiikin on aiheuttanut. Hän epäilee, että rötösten määrän kasvu on usean tekijän summa. Näkemyksen puolesta puhuu esimerkiksi varkausten moninaisuus.
– On omakotimurtoja, liikemurtoja, automurtoja, loma-asuntomurtoja… Ja aivan viime aikoina myös kalliiden polkupyörien murtoja, hän luettelee.
– Mikään näistä kategorioista ei nouse tilastoissa erityisen suurena esiin. Varkauksia vain sattuu joinakin vuosina enemmän kuin toisina – eiköhän tässäkin ole siitä kysymys.

Ei isoja murtoaaltoja

Sosiaalisessa mediassa on liikkunut viime viikkoina huhuja, joiden mukaan Ylöjärven keskusta-alueella olisi liikkunut epäilyttäviä koteihin pyrkijöitä. Muun muassa Facebookin Ylöpölinä-ryhmässä on ihmetelty murtaen suomea puhuvia henkilöitä, jotka koputtavat ovelle ja pyytävät päästä sisään mitä erilaisimmilla verukkeilla.
Havaintoja tällaisista kulkijoista on tehty ainakin Haavistolla ja Soppeenmäessä.
– Osa tehdyistä murroista on varmasti ennakkoon suunniteltuja, ylikonstaapeli Niemelä kommentoi.
– Mutta suuri osa meille ilmoitetuista tapauksista on selvästi sellaisia, joita ei ole kovin tarkkaan valmisteltu. Toki tilastoissa näkyy keskellä päivääkin tehtyjä murtoja, ja niiden kohdalla etukäteen tehty tiedustelu on todennäköistä, hän jatkaa.
Toissakesänä Ylöjärvellä ja Länsi-Tampereella liikkui suunnitelmallisesti toimineita rikollisryhmiä, jotka murtautuivat systemaattisesti alueen yrityksiin ja yksityisasuntoihin. Tänä kesänä vastaavasta ei ole Niemelän mukaan havaittu merkkejä.
– Kiinni jääneistä murtautujista suurin osa on osoittautunut muitakin rikoksia tehneiksi, mutta mitään sarjamurtoaaltoa ei ole näkynyt.

Tekniikka auttaa

Murtovarkaiden ohella Ylöjärven poliisia ovat tänä kesänä työllistäneet rattijuopot ja pahoinpitelijät. Kumpiakin on tilastoissa kymmenkunta.
– Kesä ei ole sinänsä erityistä sesonkia tämäntyyppisille rikoksille, vaikka joku voi toisinkin luulla, Arto Niemelä sanoo.
– Edes murtovarkauksia ei satu kesäisin keskimäärin enemmän kuin muuna vuonna. Esimerkiksi loma-asuntoja tyhjennetään usein talvisin – kuten Näsijärven rannoilla on viime vuosina nähty.
Niemelä muistuttaa, että murtovarkauksilta on helppo suojautua. Elektroniset hälytysjärjestelmät ja valvontakamerat ovat nykyään varsin edullisia.
– Onneksi ylöjärveläiset ovat hiljalleen oppineet niitä hankkimaan, ylikonstaapeli kiittelee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?