Matka maailman ympäri

Totisten Poikien harjoituksissa ja esityksissä näkyy tekemisen ilo. Ehkäpä juuri siksi sen kesäkonserteissa on ruuhkaa.
Totiset Pojat, Naapurin Onni, Kuru, kesätapahtuma
Totiset pojat -lauluyhtyettä (kuvassa) ja sitä konserteissa säestävää Naapurin Onni -orkesteria yhdistää kurulaisuus. (Kuva: Kyösti Aalto)

Kun kurulainen lauluporukka Tapio Mäkinen, Lasse Harju, Martti Hannula, Esko Rimppi ja Ahti Nieminen kokoontuu, ei huumorilta vältytä. Kuulumisia kysellessä Mäkinen tokaisee, että porukka voi ihan paksusti, sillä jäsenten keskipaino on toistasataa kiloa.

Tälle kesälle Totiset Pojat kehitti perinteisiin Kurun kesäkonsertteihinsa Jules Vernen teoksen innoittamana ohjelmiston, jossa matkustetaan maailman ympäri 80 minuutin aikana. Laulut eivät ole suinkaan eri maiden kansallislauluja, vaan ne on valittu sillä perusteella, että niissä mainitaan jokin maa tai kaupunki. Miehiä säestää Naapurin Onni -orkesteri.

– Matka aloitetaan Kurusta, josta siirrytään Euroopan kautta Afrikkaan. Siitä jatkamme Amerikan ja Aasian kautta takaisin Kuruun, Mäkinen paljastaa.

Mäkisen on vaikea valita konsertin mieluisin kappale, mutta hänen valintansa on Espanjatar-sävelmä, sillä siihen sisältyy yllätys.

– En kerro enempää. Kannattaa tulla katsomaan, niin sen näkee sitten.

Koska Kurun konserteissa ei ole ennakkomyyntiä, vinkkaa Mäkinen, että paikalle kannattaa saapua ajoissa.Yleensä konserttisalin istuimet täyttyvät puoli tuntia ennen konsertin alkamisaikaa.

Totiset Pojat kokoontuu viikoittain ja esiintyy vuosittain parisenkymmentä kertaa. Yhtye haaveilee esimerkiksi lastenlaulukonsertin järjestämisestä sekä kurulaisen pelimanni Veikko Mäkisen tuotannon esille tuomisesta. Sata vuotta täyttävää Suomeakin olisi mukava juhlistaa. Konsertointi jatkuu, jotta ihmisille olisi sirkushuvia.

– Yleisö on ottanut meidät kiitettävästi vastaan ja toivoo lisää esiintymisiä. Se innostaa jatkamaan, vaikka ikää onkin meille jo kertynyt. Tämä on eläkeläiselle hyvä harrastus, Mäkinen sanoo.