Kujanpää tavoittelee ennätystä MM-kisoissa

Tampereen Pyrinnön ylöjärveläinen seiväshyppääjä Urho Kujanpää valmistautuu parhaillaan alle 20-vuotiaiden yleisurheilun MM-kisoihin. Kujanpää hakee kisoista uransa parasta suoritusta.
urho kujanpää
Urho Kujanpää tekee viimeistelyharjoituksia Pirkkalassa hyvillä mielin. Hyppytekniikka alkaa olla hyvässä kunnossa.

Kujanpää matkaa Puolan Bydgoszczissa järjestettäviin MM-kisoihin ensi sunnuntaina 17. heinäkuuta. Seipään karsinta hypätään torstaina 21. heinäkuuta ja finaali lauantaina 23. heinäkuuta.

Myös moniottelijana tunnettu Kujanpää lähtee kauden pääkisaan luottavaisin mielin.

– Olen saanut harjoitella terveenä, joten harjoituskausi oli ehjä. Tekniikan kanssa on ollut pieniä ongelmia, mutta viime aikoina olen saanut myös tekniikan toimimaan kohtalaisesti, Kujanpää kertoo.

Kujanpää muutti hyppytekniikkaansa noin vuosi sitten, kun hän alkoi miettiä hyppäämistä uudella tavalla.

– Minulla on ollut selän kanssa ongelmia, joten mietin, miten hyppääminen olisi turvallisinta selän kannalta. Talvella mykoplasma ja keuhkoklamydia hidastivat tekemistä, mutta hallikauden loppu meni hyvin, Kujanpää selvittää.

Hallikauden jälkeen Kujanpää pidensi vauhdin ottoa 14 askeleesta 16 askeleeseen.

– Sen vuoksi hypyn ajoituksissa on ollut vähän ongelmia ja tekniikkaharjoituksia on ollut vielä aika vähän. Vauhti ei ole vielä joka hypyssä samanlainen, jonka vuoksi hypyissä on eroja, Kujanpää kertoo.

Hän aikoo kuitenkin jatkaa ainakin tämän kesän 16 askeleen vauhdilla. Tulevaisuudessa vauhdin oton askeleiden määrää pitää yhä lisätä, sillä kuusi metriä hyppäävät maailman kärkimiehet käyttävät vauhdin otossa pääsääntöisesti 20 askelta.

Kaikki asiat otettava huomioon

Puolan MM-kisoissa onnistuminen on Kujanpäälle kauden selkeä päätavoite. Siksi hän valmistautuu kisaan poikkeuksellisen huolellisesti.

– Syön hyvin, nukun hyvin ja vältän reissaamista. Mitään kovin suuria asiota ei voi enää tehdä, 19-vuotias nuorukainen sanoo.

Kujanpää osallistuu ennen Puolaan lähtemista vain pariin kilpailuun. Viimeiset kisat ylöjärveläiselle ennen h-hetkeä ovat huomennan järjestettävät Lahden Eliittikisat.

– Menen tekemään sinne kauden parhaan suorituksen. Jos sen saan aikaiseksi, voin lähteä hyvillä mielin MM-kisoihin.

Kujanpää on hypännyt tällä kaudella ulkoradalla tuloksen 5.10 ja hallissa tuloksen 5.26. Kujanpään ulkoratojen ennätys on viime syyskuussa Portugalissa hypätty 5.25.

Kujanpää tiedostaa, että hänen on todennäköisesti hypättävä uusi oma ennätys, mikäli hän mielii MM-kisojen finaaliin.

– Tavoite on päästä finaaliin ja siellä ainakin pistesijoille. Karsinnassa on melko varmasti hypättävä 5.30 finaaliin päästäkseen, Kujanpää toteaa.

Hän luottaa siihen, että kova tavoite täyttyy.

– Jos saan tekniikan sovitettua kovaan vauhtiin niin on realistista ylittää 5.30.

Myös Urho Kujanpään valmentaja-isä Hannu Kujanpää on melko luottavainen.

– Kaiken pitää natsata kohdalleen. Karsinta hypätään jo aamupäivällä kello 9.45, joten edellisenä iltana pitää mennä ajoissa nukkumaan ja herätä aamulla viideltä, Hannu Kujanpää sanoo.

Hannu Kujanpää matkustaa Puolaan kisapaikalle kolme päivää poikaansa myöhemmin.

– Menen omakustanteisesti turistina, ja olen siellä lähinnä huoltajana ja isänä. Valmennuksesta kisoissa vastaa maajoukkueen lajivalmentaja Steve Rippon. Autan missä voin eli varmaan kuvaan hyppyjä ja teen kaikkea muuta tarvittavaa, Hannu Kujanpää selvittää.

Urho Kujanpää pääsee MM-kisoissa kovaan seuraan. Seiväskisan suurimmat suosikit ovat kolmen amerikkaishyppääjän ohella Ruotsin Armand Duplantis, Kreikan Emmanouil Karalis sekä peräti 5.70 hypännyt Australian Kurtis Marschall.

Ottelu takaisin ohjelmaan

MM-kisojen jälkeen Kujanpää ottaa lajivalikoimaan takaisin myös kymmenottelun. Loppukesällekin riittää kisoja, joista voi hakea menestystä.

– Haluaisin tietysti Suomi–Ruotsi-maaotteluun Tampereelle. Lisäksi edessä ovat nuorten PM-kisat, nuorten SM-kisat sekä nuorten SM-ottelut, Kujanpää kertoo.

Parin seuraavan vuoden aikana urho Kujanpää on tehtävä päätös siitä, miten pitkälle hän urheilijana haluaa.

– Jos Urho tavoittelee pääsyä maailman huipulle miesten tasolla, silloin minun valmennusevääni eivät enää riitä, Hannu Kujanpää toteaa.

– Yksi varteenotettava mahdollisuus on lähteä Yhdysvaltoihin yliopistoon opiskelemaan ja hyppäämään huippuvalmennuksen silmän alla, Urho Kujanpää toteaa.