Ylöjärvi saattaa olla soteuudistuksen voittaja

liput, ylöjärvi

Ylöjärvi saattaa kuulua sote- ja maakuntauudistuksen voittajakaupunkeihin.

Ylöjärvi sai iloisia uutisia viime viikolla, kun sosiaali- ja terveysministeriö ja valtiovarainministeriö julkistivat sote- ja maakuntauudistuksen vaikutusarvioiden luonnoksia. Ministeriöiden laskelmien mukaan Ylöjärvelle jää soteuudistuksen toteutumisen jälkeen nykyistä enemmän rahaa kuntapalveluiden rahoittamiseen.

Soteuudistuksessa kunnilta siirretään kunnallisveroa 12,30 prosenttiyksikköä maakuntien sotetehtävien rahoitukseen. Tämä tarkoittaisi sitä, että Ylöjärven uusi tuloveroprosentti olisi 8,20.

Laskennallisesti Ylöjärvelle jäisi kuntapalveluiden rahoittamiseen 28 euroa asukasta kohden enemmän kuin nyt.

Pirkanmaalla suurin voittaja olisi Vesilahti, joka voittaisi soteuudistuksen myötä 100 euroa asukasta kohden. Voittajien puolella olisivat myös Akaa, Kihniö, Lempäälä ja Tampere.

Rahaa menettäisivät nykyiseen verrattuna Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Mänttä-Vilppula, Nokia, Parkano, Pirkkala, Sastamala ja Urjala.

Työn verotus ei kiristy

Sote- ja maakuntauudistuksen myötä sosiaali- ja terveyspalvelujen, pelastustoimen ja ympäristöterveydenhuollon kustannukset poistuvat kuntien taloudesta vuodesta 2019 lähtien.

Samassa yhteydessä kuntien tuloja on tarkoitus alentaa kunnilta maakunnille siirtyvien tehtävien kustannuksia vastaavasti.  Kuntien verotulojen alentaminen toteutetaan alentamalla kunnallisveron tuottoa ja kuntien osuutta yhteisöveron tuotosta.

Vastaavasti maakuntien tehtävät rahoittavan valtion verotusta kiristetään. Tavoite on, ettei työn verotus kiristy eikä kokonaisveroaste nouse. Uudistus siis pyritään toteuttamaan niin, että sillä mahdollisimman vähän vaikutuksia verovelvollisten verotuksen tasoon.

Ylöjärvenkin kunnallisverotusta kevennetään lähtökohtaisesti saman verran kuin valtion verotusta kiristetään.

Uudistuksen jälkeen verovelvolliset maksavat siis  vähemmän kunnallisveroa ja enemmän valtionveroa kuin nykyisin.

Sotekiinteistöt maakunnalle

Vuoden 2019 alusta alkaen maakunnat vuokraavat kunnilta kaikki kunnan järjestämän perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon, sosiaalitoimen ja pelastustoimen käytössä olevat toimitilat siirtymäkauden ajaksi. Siirtymäkausi on vähintään kolme vuotta.

Tällä hetkellä ei ole kuitenkaan vielä tiedossa, millaisia vaikutuksia tulevalla maakuntauudistuksella on esimerkiksi Ylöjärven kiinteistöihin. Vaikutukset riippuvat Pirkanmaan maakunnan päätöksenteosta ja myös terveydenhuollon valinnanvapauden toteuttamistavasta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?