Rinttulan kyläjuhlat viihdyttää museolla

30.06.2016 16:33

Vahannan nuorisoseuran kesäteatterin näytökset pyörähtivät käyntiin viime keskiviikkona. 1970-luvulle sijoittuvan maalaiskomedian näytökset jatkuvat pitkälle elokuuhun saakka.
Vahannan nuorisoseura, Rinttulan kyläjuhlat, kesäteatteri
Näyttelijäporukalla riitti kiirettä pienten askareiden kanssa vielä pari tuntia ennen ensi-iltaa. Iiris Syrjä viimeisteli hinnaston kioskin liitutauluun.

Tänä kesänä uusille vesille lähtenyt Vahannan nuorisoseura esittää koko perheen näytelmää Ylöjärven museolla. Aiempina vuosina porukka on harjoitellut kesäteatteria varten lastennäytelmiä.

– Tässä näytelmässäkin on sellaisia elementtejä, joista uskon lasten tykkäävän. Näytelmässä ajetaan esimerkiksi päin kioskin seinää mopolla, käsikirjoittajan saappaisiin hypännyt Jonna Kuusisto sanoo.

Rinttulan Kyläjuhlien pääosassa ovat Maisa (Iiris Syrjä) ja Ritva (Sari Virtanen), jotka sitovat tarinan osat ympärilleen tiiviiksi paketiksi. Maisa ja Ritva ovat töissä kioskilla, jolla on oma tarinansa tosielämästä.

– Kioskilla on esikuvana Rauhan kioski Kyrönlahdesta. Se sijaitsi mummulani naapurissa. Kävin siellä paljon silloin, kun olen ollut mummulassa kylässä, Kuusisto kertoo.

Estradilla nähdään hyvin erilaisia näyttelijöitä: nuorin esiintyjä on 12-vuotias ja vanhin 60.

– Yhteispeli on mennyt todella hyvin. On vain rikkaus, että meillä on monenikäisiä esiintyjiä. Olisi tylsää, jos kaikki olisivat samanikäisiä. Se tuo elämänmakua, että täällä on kaikenikäisiä.

Tunnelma kohdillaan

Kyläjuhlien näyttämö tuo näytelmään aivan oman tunnelmansa, jota luovat museon vanhat rakennukset. Lavasteetkin huokuvat vanhan ajan tyyliä ja sopivat mainiosti miljööseen.

– Kalusteista osa on ollut meillä valmiina varastossa. Sen lisäksi olemme keränneet omista nurkista kaikkia juttuja ja saaneet tavaraa myös kyläläisiltä.

Tunnelmaa nostattavat monet musiikkiesitykset näytelmässä. Kappaleet ovat monille tuttuja 1970-luvun iskelmiä, joihin näyttelijäporukka on tehnyt omia sovituksia.

Näytöksiä järjestetään aina elokuun lopulle saakka. Ohjelmassa on myös kaksi erityisnäytöstä: heinäkuun alussa näytelmä tulkataan viittomakielelle ja elokuussa toiseksi viimeinen näytös alkaa vasta iltayhdeksältä.

– Yönäytöksessä on ihan erilainen tunnelma kuin päivällä, kun tulee jo vähän hämärää.

Ennen ensi-iltaa käsikirjoittajaa hieman jännitti. Tosin tuntemukset olivat silti suuremmalti osin myönteisiä.

– Näytelmän vastaanotto jännittää siinäkin mielessä, että monessa roolihahmossa on minulle henkilökohtaisia asioita.

Museon katsomoihin mahtuu noin 120 katsojaa, mutta työryhmän jäsenet ovat varautuneet lisäämään penkkejä eturiviin sen verran, että 200 katsojaa on mahdollista ottaa jokaiseen näytökseen.

Ensimmäinen iso rooli

Maisaa näyttelevä Iiris Syrjä, 19, on ollut mukana Vahannan nuorisoseuran näytelmissä vuodesta 2009 lähtien. Jo sitä ennen Syrjä on tehnyt kotona näytelmiä yhdessä kavereidensa kanssa.

Syrjä kertoo, että rooli tämän kesän näytelmässä on suurin tähän asti.

– Maisa on todella keskeinen roolihahmo. Aiemmat roolini ovat olleet aivan erilaisia, koska aiemmat näytelmät ovat olleet lastennäytelmiä. Silloin olen esittänyt esimerkiksi satuhahmoja.

Tämänkesäinen rooli hieman jännittää nuorta näyttelijää.

– Minulla on enemmän muistutettavaa tässä roolissa kuin koskaan aiemmin. Se vähän jännittää, koska olen vähän sellainen huithapeli, joka unohtaa tavaroitaan sinne tänne.

Näytelmää on aloitettu harjoitella jo maaliskuussa. Vaikka tunnelma on hyvin odottava ja hieman jännittynyt, on nuoresta kuitenkin mukavaa päästä viimein esittämään näytelmää muille.

– On kiva kuulla, mitä mieltä muut tästä näytelmästä on. Itse on tässä näytelmässä niin kiinni, ettei pysty katsomaan yhtään ulkopuolisen silmin, Syrjä sanoo.