Keskikesän juhla lähestyy, ja ruokakaupat täyttyvät juhannusshoppailijoista. Kysyimme ylöjärveläisiltä, millaisia suunnitelmia heillä on juhannuksen varalle.
Kauppakeskus Elossa lasten leikkipisteelle ostosten lomassa pysähtyneellä Laitisten perheellä on tiedossa hieman erilainen juhannus. Tuleva viikonloppu ei nimittäin kulu mökkimaisemissa kokon ääressä. Juhannusvieraita sen sijaan saapuu jopa sata kappaletta.
– Vietämme juhannuksen kotosalla. Juhannuspäivänä järjestämme tyttäreni ja hänen serkkunsa yhteiset rippijuhlat, joihin on kutsuttu koko suku, hämeenkyröläisperheen äiti Matilda Laitinen kertoo.
Vaikka juhannus osuukin rippijuhlia edeltävälle päivälle, ovat kaikki juhlavieraat luvanneet tulla paikan päälle. Hyvä niin, sillä järjestäjät ovat varautuneet juhliin jo hyvissä ajoin.
– Olemme leiponeet tarjottavia pakkaseen jo kuukauden ajan, Matilda Laitinen kertaa.
Mitään perinteisiä juhannuksen uusia perunoita ja sillejä ei Laitisten rippijuhlissa tarjoilla, vaan menuhun kuuluu esimerkiksi voileipäkakkua, juustokakkuja ja tee se itse – salaatti, jonka juhlavieraat saavat kukin itse koota mieleisekseen.
Uudet potut tekevät juhannuksen
Elossa toisiinsa törmänneillä Säynäväjärven ja Hämäläisen pariskunnilla on aikomuksissa viettää juhannusta hyvin perinteisissä merkeissä.
Hietasmäessä asustelevat Ritva ja Pentti Säynäväjärvi aikovat mökille Kyöstilään, jossa on vietetty juhannuksia jo yli 40 vuotta.
– Olemme viettäneet mökillä jokaisen juhannuksen vuodesta 1972 asti. Sinne on helppo lähteä, sillä kotoa ajaa mökille 15 minuuttia, Pentti Säynäväjärvi sanoo.
Pariskunnan juhannukseen kuuluu ehdottomasti se, että lapsenlapset tulevat vanhempineen mukaan mökille.
Irma ja Teuvo Hämäläinen elättelevät toiveita, että kutsu tyttären mökille kävisi tänä juhannuksena.
– Muuten vietämme juhannuksen Tiuraniemessä kotosalla. Meillä ei ole omaa mökkiä, sillä olemme aina olleet enemmän veneilyihmisiä, Irma Hämäläinen sanoo.
Hämäläisillä juhannusperinteeseen kuuluu ehdottomasti Tammelantorilla käynti.
– Ostamme tietysti uusia pottuja! Ai että, juhannuksen tekevät kyllä uudet potut ja silli, pariskunta pohtii.
Juhannusheila kulkee mukana
Juhannus on molemmille pariskunnille myös erityinen merkkipäivä, sillä vuosikymmeniä sitten löydetyt juhannusheilat kulkevat kainalossa edelleen.
– Menimme naimisiin vanhana juhannuspäivän aattona 24. kesäkuuta vuonna 1967, pian 50 vuotta aviossa olleet Hämäläiset muistavat.
– Me taas olemme kihlautuneet juhannuksena, lapsuudesta asti toisensa tunteneet Säynäväjärvet tunnustavat.
Hämäläisten ja Säynäväjärvien seuraan lyöttäytyneillä Marja-Leena ja Erkki Oksasella on myös juhannusmuistoja jaettavinaan. Erityisen hyvin mieleen on painunut juhannus, jolloin päädyttiin terveyskeskukseen.
– Siitä on varmaan kymmenen vuotta, kun valmistauduimme juhannukseen mökillämme Kapeessa ja Erkki oli onkimassa lastenlastemme kanssa. Kala jäi koukkuun, mutta irtosi vetohetkellä. Koukku lensi suoraan vauhdissa Erkin poskesta läpi, Marja-Leena Oksanen kertaa.
– Terveyskeskukseen päästessämme meille vain sanottiin, että ”juhannus ei ole vielä edes alkanut mutta Ylöjärvi on jo auki”, pariskunta naureskelee.
Kommentointi on suljettu.