Helppoa ja hämmentävää

Tamperelaisen Samannan musiikki soljuu vaivattomasti ja nappaa kuulijan kellumaan pumpulissa. Välillä se kaahaa ja sinkoilee jazzsointujen siivittämänä. Kannattaa tutustua paremmin!
Samanna, Valtteri-festivaali, musiikki
Inari Ruonamaa (vas.), Anna Pesonen ja Sebastian Krühn ovat Samanna. (Kuva: Miska Allonen)

Yksi kiehtovista kappaleista on Vuodesta toiseen. Se kertoo ihmisistä, jotka kohtaavat toisinaan. Toinen on ihan mukava, mutta yhteyttä ei varsinaisesti jakseta pitää, joten onko tämä ystävyyttä kaveruutta vai mitä? Pitäisikö tämän ihmissuhteen eteen tehdä enemmän? Vai säilyttää pieni muuri?

Kappale Lyhyt argumentti jazzmusiikille sekä pilailee jazzille että kunnioittaa tyylilajia. Nyrpeät jazzpoliisit tosin saavat tuta.

– Sanat viriävät omasta elämästä tai jostakin ympärillä tapahtuvasta. Sanoituksissani on hyvin arkipäiväisiä aiheita, Samannan liideri Anna Pesonen kertoo.

– Haluan, että musiikkini on helposti omaksuttavaa. Toisaalta haluan päästää välillä soittajat irti, sillä kaikki ovat musiikkikoulutuksen saaneita ja tykkäävät improvisoinnista. Välillä pitää olla instrumentaali-ilottelua.

Kolmihenkiseen bändiin kuuluu Pesosen lisäksi basisti Inari Ruonamaa ja rumpali Sebastian Krühn. Toisinaan keikkakokoonpanoon liittyy saksofonisti Sami Sippola.

Samanna sai alkunsa Kuopion konservatoriolla viitisen vuotta sitten. Pesonen pani merkille Ruonamaan, joka vaikutti hyvältä tyypiltä.

– Mutta ajattelin, että hän on niin nuori, etten viitsi tutustua.

Pesonen oli itse silloin parikymppinen ja Ruonamaa noin viisi vuotta nuorempi.

Kun naiset alkoivat tehdä musiikkia bändissä nimeltä Ehkä mutta tuskin, ikäeron merkitys haalistui. Musiikilliset kemiat kohtasivat, ja myöhemmin perustettiin Samanna.

Samannan levy on tekeillä, ja tuottajaksi yhtye on saanut kovan nimen: Risto-yhtyeen Risto Ylihärsilän. Ylihärsilä oli se, joka yllytti Pesosta ja bändiä julkaisemaan musiikkiaan.

– Aluksi ehdotus kauhistutti ja keksin vaikka mitä tekosyitä.

Ajatus jäi kuitenkin kaihertamaan mielessä, ja seuraavana päivänä Pesonen lähetti Ylihärsilälle viestiä. Pitkäsoitto on nyt tekeillä.