Ei suvea ilman täkäläisteatteria

Vahantalaisten suvinäytelmät ovat jo kovin erottamaton osa Ylöjärven kesää. Samanmoinen asema on eittämättä Wimmallakin, vaikka ryhmä pitääkin tänä kesänä taukoa.
Vahannan nuorisoseuran kesäteatteri, Vahannan nuorisoseura, kesäteatteri, kesänäytelmä

Risto Narkilahti ja Jonna Kuusisto koluavat tämänkesäistä rekvisiittaa varastosta. Kaksikolle kesäteatterin teko on suven tärkeää sisältöä. – Joka vuosi sitä sanoo, että tämä on kyllä viimeinen kerta, mutta ei teatteria ilman sitten osaa olla, Kuusisto virnistää.

Kun kesäteatteriporukka vartoo näytelmän alkua lavasta syrjässä Museonmäen suutarin pirtissä, huseeraa viime hetken hässäkässä, nostattaa tunnelmaa tsemppihuudolla ja toisaalta rauhoittuu, Jonna Kuusistoa pyörryttää ja vähän oksettaakin. Sydän pamppaa.

Vieläkin. Vaikka Kuusisto on harrastanut Vahannan nuorisoseurassa teatteria 13 vuotta, häntä jännittää yhä ennen esityksiä. Niin liki yhtä kauan mukana ollutta Risto Narkilahteakin, joskin hän reagoi jännitykseen pikemmin upottaen ajatukset näytelmään.

– Se on aina uusi hetki, Kuusisto selittää ja jatkaa:

– Ja toisaalta on hyvä, että jännittää, koska silloin on herkillä eikä liikaa luota itseensä.

Vaativaa ja antoisaa

Kaikki tuo – valmistelu, jännitys, esiintyminen – kuuluu näiden konkariharrastajien kesään kuin kärpäset.

– Ei kesä varmaan alkaisi, jos näytelmäämme ei olisi, Kuusisto tuumi tunnelmiaan.

– En tiedä, tulisiko tyhjä olo, Narkilahti komppaa.

Harrastus on iso osa kesää jo ajallisesti. Tänä vuonna käsikirjoittajana ja tuottajana toimiva Kuusisto on askaroinut sen parissa päivittäin helmikuusta saakka.

– Ei tässä paljoa muuta ehdi teatterin lisäksi kuin käydä kotona nurmikkoa leikkaamassa, tuottajana ja monitoimimiehenä ahkeroiva Narkilahtikin veistelee.

Kaikilla aikaa ei mene ihan yhtä paljon, mutta vähimmilläänkin harrastus on viikoittaista ja jopa useasti viikossa koittavaa.

– Jos tähän lähtee, ei tätä voi tehdä puolihuolimattomasti, Kuusisto sanoo.

Tästä huolimatta harrastus suo paljon mielihyvää, joka vetää aina vain. Näyttelijyydestä lapsesta asti haaveillut Kuusisto saa ujona ihmisenä lavalla vapauden tunteen, kun voi hypätä jonkun muun kenkiin. Narkilahti taas kokee kasvattavansa itseään.

– Ja haluan mahdollistaa tämän nuorille, Kuusisto ynnää Narkilahden nyökkäillessä ja toteaa myös:

– Porukkamme on sellainen kesäperhe. Sitä kaipaa.

Vahannan nuorisoseuran kesäteatteri, Vahannan nuorisoseura, kesäteatteri, kesänäytelmä

Tämän suven näytelmään viritellään myös pihakeinu.

Yhytetty yleisö ei selviö

Jo 1950-luvulta seuran muun teatteritoiminnan ohessa vaihtelevasti mutta viime vuodet säännöllisesti porskuttanut kesäteatteri on löytänyt vankan sijan ylöjärveläiskesässä.

– Minulta kysellään paljon jo keväisin, onko kesänäytelmää tulossa. Koen, että teatterimme kuuluu tärkeänä osana Ylöjärven kulttuuritoimintaan. Kyllä varmaan huomaisi, jos sitä ei olisi, Kuusisto tuumii.

Yleisöä onkin riittänyt vuodesta toiseen ihan mukavasti, ja teatteri on saanut vakikävijöitä. Floppikesiä ei ole ollut.

Teatteritoverukset tuumivat syyksi paitsi tuttavien uskollisen kiinnostuksen myös nuorten lahjakkuutta toitottavan puskaradion.

– Ja yhdistelmä, että lavalla on lapsia, nuoria ja aikuisia, tuo katsojia.

Kaksikko nyökkää niin ikään ajatukselle, että suomalainen kesäteatteriperinne herättää myös täkäläistarjontaan.

– Huomataan, että meilläkin on, Narkilahti sanoo, ja Kuusisto vertaa seuran suvinäytelmien keräävän kiinnostusta eri kaliiperilla kuin talviesitysten.

Teatteriporukka ei kuitenkaan voi tuudittautua luottamaan, että katsomo täyttyy. Kävijämäärä riippuu säistä, markkinoinnista, viikonpäivistä ja ihmisten kesämenoista. Lisäksi tarinan tuttuus vetoaa ja loppupään näytökset havahduttavat ihmiset liikkeelle.

Keinot pitää jalansija löytyvät jo tehdyn puimisesta sekä sitoutumisesta.

– Niiden kautta saamme laadun pysymään vuodesta toiseen, Kuusisto arvioi.

Vahannan nuorisoseuran kesäteatteri, Vahannan nuorisoseura, kesäteatteri, kesänäytelmä

Jo monen vuoden ajan Ylöjärven museo on ollut Vahannan nuorisoseuran kesäteatterimiljöö.

Tänä kesänä kokeillen

Tänä vuonna vahantalaiset lunastavat jalansijaa yksin, sillä toinen vankka ylöjärveläisen teatterisuven tekijä, viljakkalalainen Wimma hengähtää tällä erää.

Näyttelijäkaksikko uskoo porukkansa onnistuvan jälleen, juuri Wimman poisjäännin suomien uusien tuulien avulla. Lastennäytelmiin kallistuneet vahantalaiset kokivat, että nyt on hyvä hetki kokeilla Wimman perinteistä tonttia, koko perheen näytelmää.

– Voimme varastaa katsojia tänne suuntaan. Ja koska suomalaiseen kesäteatteriin kuuluu musiikki ja puskafarssi, näytelmämme varmaan vetoaa, Kuusisto tuumi iskelmäaiheisesta maalaiskommelluskomediasta.

Uutta on myös se, että käsikirjoitus tulee tällä kertaa oman porukan sisältä.

– Tämä on vähän sellainen tulikoe.

Rinttulan kyläjuhlat -kesänäytelmä

Ylöjärven museolla 22., 26. ja 29. kesäkuuta, 2., 3., 6., 7., 9., 10. ja 13. heinäkuuta sekä 20. ja 21. elokuuta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?