Aurinko nousuun!

Kuluvalla viikolla aurinko on paahtanut tosissaan Ylöjärven maisemia. Luonto pursuaa vihreää aaltoa. Jo joutui armas aika!
Samaan aikaan toisaalla: mustat katot ahmivat lämpösäteilyä ja sisätiloissa kärvistellään. Ylöjärven kaupungilla on useita kiinteistöjä, joiden viilennyslaitteistot hyrisevät nyt lähes täysillä kierroksilla. Toisaalta useissa rakennuksissa ei ole mitään jäähdytystä. Parhaissa tapauksissa järjestelmät sammutetaan säästösyistä viikonloppuisin. Esimerkiksi kirjasto hellekauden maanantaiaamuna uuvuttaa ahkerankin ystävänsä.
Suomen ympäristökeskuksen Hinku-hanke on hieno esimerkki loikasta nykyaikaan. Hinku-kunnat hankkivat kiinteistöihinsä aurinkovoimaloita, joiden tuottama sähkö käytetään pääsääntöisesti kyseisissä kiinteistöissä.
”Tarvittava laitteisto hankitaan leasing-sopimuksella. Maksu määritellään kutakuinkin samaksi kuin se summa, minkä voimalan tuottama sähkö maksaisi verkosta ostettuna. Näin voimalan hankinta ei aiheuta investointikuluja eikä vaikuta käyttömenoihin leasing-kauden aikana. Leasing-kauden päätyttyä voimalan käyttöiästä on jäljellä vielä hyvinkin toinen mokoma ja asiakas voi lunastaa voimalan etukäteen sovittavan pienen jäännösarvon hinnalla.”
Ylöjärvellä on kiihkoiltu investointimenoista. Leija-kirjaston kohdalla päätettiin luopua rakentamisvaiheessa jäähdytyksestä sen kalleuden takia. Tämä säästöidea oli todella onneton. Myöhemmin sitten asennettiin Kuruntien puoleiselle sivulle uljaat, tasaisen harmaat aurinkosuojaverhot. Seuraavassa vaiheessa asennettiin taloon myös jäähdytyslaitteisto, mutta vaikka rahaa paloi, järjestelmän käyttöä on rajoitettu jämerän ydinvoimasähkön säästämiseksi.
Nyt tarvitaan reipasta uudistusmieltä. Viilennetään kirjasto, terveyskeskus, kaupungintalo, urheilutalo, perusturvan rakennus, päiväkodit, Tiuravuoren palvelukeskus ja muut palvelutalot kennojen avulla. Auringosta riittää voimaa jäähdyttämiseen ja myös lämmittämiseen.
Asikkalan kunta näyttää meille mallia (http://www.palokarki.net/linkit). Vauhtia masiinaan! Täytyy oikein huokaista.

JUSSI KYTÖMÄKI
Kaupunginvaltuutettu
Vihreät
FB: Sammalenvihreä Naavaparta