Tyrisevän Torinat avasi Kurun kesän

Kurussa järjestettiin viime lauantaina neljättä kertaa Tyrisevän Torinat. Tapahtuman paikka vaihtui tänä vuonna ravintola Vänrikin edustalta Kurun satamaan.
Jätkäperinteen ryhmä avasi markkinat musiikkiesityksellä. Perinteiset tukkilaislaulut raikuivat komeasti Näsijärven rannalla.

Jätkäperinteen ryhmä avasi markkinat musiikkiesityksellä. Perinteiset tukkilaislaulut raikuivat komeasti Näsijärven rannalla.

Haitarin sävelet ja laulu raikuivat ilmassa, ja nenään tarttui paistetun muikun tuoksu. Markkinavieraan toivotti tervetulleeksi Pirkka-Hämeen Jätkäperinteen musiikkiesitys. Rantaan olikin kerääntynyt iso joukko ihmisiä katselemaan markkinat avannutta ohjelmanumeroa.
Perinneryhmän laulua seurasi työesityksiä ja kertomuksia. Jätkäperinteen miehet kertoivat metsä- ja uittoperinteestä 1880-luvulta lähtien aina 1960-luvulle saakka.
Työnäytöksissä esillä oli perinteiset välineet ja menetelmät. Perinneryhmän miehet väänsivät muun muassa närelenkin, jonka tekemisessä lihasvoima oli tarpeen. Myös esitetty musiikki liittyi kiinteästi ryhmän muuhun ohjelmaan, sillä Jätkäperinne esitti tukkilaislauluja.
Tapahtuman järjesti Kurun yrittäjät yhdessä Vänrikin ja Ylöjärven kaupungin kulttuuripalveluiden kanssa. Järjestelyistä vastasi pieni porukka.
– Tämä on ollut aika työläs tapahtuma järjestää. Ydintiimi oli suppea, mutta homma hoitui, kun oltiin tehokkaita, Kurun Yrittäjien puheenjohtaja Tapani Tienari kertoi.
Kävijämäärään järjestäjät olivat tyytyväisiä.
–  Tänne on tullut ihan mukavasti väkeä. Jätkäperinne kiinnosti selvästi ihmisiä. Sen näytöksiä kävi moni katsomassa, Tienari sanoi.

Uusi paikka houkutteli

Tyrisevän Torinoiden juuret ovat televisiosarja Pirunpellossa. Suursuosion saavuttanutta ohjelmaa kuvattiin Kurussa. Paikkakunnan nimi sarjassa oli Tyrisevä.
– Keksimme sarjasta nimen Tyrisevän Torinat, Tienari valotti.
Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2013. Torinoiden kolmena ensimmäisenä vuotena tapahtumassa vieraili myös ohjelmasta tuttuja näyttelijöitä ja sarjan käsikirjoittaja. Tänä vuonna ohjelmassa oli kuitenkin muuta kuin näyttelijöiden tapaamista.
– Nyt olemme irtautuneet sarjasta. Enää yhteistä on nimi.
Tienari kertoi, että halu laajentaa ja uudistaa tapahtumaa siirsi Torinat satamaan.
– Satama on parempi paikka tälle tapahtumalle kuin aiempi sijainti. Tietysti tästä paikasta tuli hieman lisäkustannuksia, kun kaupungilta piti hakea lupa käyttää satamaa.
Uusi paikka sai järjestäjältä kehuja. Idyllisen maiseman ja alueen helpon rajattavuuden lisäksi satamalla on Tienarin mukaan muitakin etuja.
– Täällä on enemmän tilaa, ja sen vuoksi väki pääsee liikkumaan paremmin. Sekin tuo oman tunnelmansa, kun ollaan järven rannassa.
Ohjelmanumeroiden lisäksi markkinoilla oli perinteistä torimyyntiä. Saatavilla oli muun muassa leivonnaisia, lakuja, keramiikkaa, kodin tekstiilejä ja kalastusvälineitä.
– Täällä on selkeästi enemmän torimyyjiä kuin aiempina vuosina. Se on positiivinen juttu.
Torimyynnin lisäksi markkinavieraita hemmoteltiin hyvällä ruualla. Kurun Yrittäjillä oli oma Tyrisevän torigrilli, josta sai nautittaviksi kesän ensimmäisiä grillimakkaroita. Vänrikki sen sijaan tarjoili maittavia muikkuja ja savulohta.

Närelenkin vääntäminen vaatii lihasvoimaa. Närettä tehdessä se väännetään tukin ympärille.

Närelenkin vääntäminen vaatii lihasvoimaa. Närettä tehdessä se väännetään tukin ympärille.

Sää vaati veronsa

Torinat saateltiin käyntiin raikkaassa alkukesän ilmassa. Aamun sateista ja iltapäivälle ennustetusta huonosta säästä huolimatta paikalla oli ennätysmäärä kävijöitä.
Sateen yllyttyä iltapäivällä markkinavieraat pakkaantuivat tiiviisti telttojen pöytiin. Ainoastaan lapset uhmasivat huonoa säätä ja laukoivat sählypalloa maaliin kastumisesta välittämättä.
Tuttavat kohtasivat tapahtumassa toisensa, ja puheensorina ylitti sadepisaroiden tanssin teltan katossa. Tunnelmaa loi tapahtuman juontanut Juhani Viita, joka esitti lavalla kaikille tuttuja, vanhoja suomalaisia kappaleita.
Kurulaiset Kari Kulmala ja Sirkku Riitijoki ovat käyneet Tyrisevän Torinoilla jokaisena vuotena. Tänäkään vuonna edes iltapäivän kehno ilma ei pitänyt heitä poissa paikalta.
– Asun sataman lähellä, joten tänne tuli lähdettyä tänäkin vuonna. Ohjelma markkinoilla on ollut viihdyttävä, Kulmala kertoi.
Satama keräsi myös markkinoilla käyneiden kehut.
– Tämä uusi paikka on aivan mahtava. Harmi, että keli on mikä on, Riitijoki sanoi.
Markkinapäivän päätti illalla Ylöjärven Elviksen esiintyminen. Riitijoen suunnitelmiin iltaohjelma ei kuitenkaan enää kuulunut.
– Huonon kelin takia emme tule enää seuraamaan iltaohjelmaa.

Väännettyä närelenkkiä kelpaa esitellä. Ilkka Kyttälä kertoo, että lenkkejä käytettiin kettinkien korvikkeena. Närelenkillä sidottiin rinkilautan puomit kiinni toisiinsa irtouiton aikana.

Väännettyä närelenkkiä kelpaa esitellä. Ilkka Kyttälä kertoo, että lenkkejä käytettiin kettinkien korvikkeena. Närelenkillä sidottiin rinkilautan puomit kiinni toisiinsa irtouiton aikana.

Aron huipensi päivän

Markkinat päättyivät iltapäivällä viideltä, minkä jälkeen vuorossa oli vielä iltaohjelma. VIP-tilaisuuteen lipun ostaneet pääsivät nauttimaan illallista ennen Aronin Elvis-show’ta.
Ennakkoon tapahtumaan oli myyty lippuja muutama kymmenen, mutta sateen laannuttua innokkaita saapui paikalle lopulta noin 120.
– Väkimäärään olemme tyytyväisiä, varsinkin kun ottaa huomioon, millainen sää lauantaille sattui, Tienari sanoi.
Illan pääesiintyjä Aron eli ylöjärveläinen Juha Leppänen ihastutti yleisöä vajaan kahden tunnin mittaisella konsertilla. Ensimmäisessä setissä soivat 1950-luvun kappaleet, kuten It’s now or never ja Love me tender. Jälkimmäisessä setissä hypättiin 1970-luvulle ja Viva Las Vegasin pyörteisiin.
Ympäri Suomea esiintyvän Leppäsen mukaan Tyrisevän Torinoiden lava oli mukava paikka esiintyä.
– Show’n aikana oli kotoinen ja mukava tunnelma. Sadekin lakkasi sopivasti juuri ennen esiintymistä.
Tutut hitit vuosikymmenten takaa saivat yleisön hyvin mukaan heti ensimmäisestä kappaleesta alkaen.
– Meininki oli erittäin reipasta. Ihmiset tanssivat kovasti, vaikka hiekka oli märkää.
Tunnelma Kurun pimenevässä illassa oli hieno, eikä yleisö meinannut saada musiikista tarpeekseen. Aron taputettiin lavalle vielä encorea varten.
– Sain positiivista palautetta illasta. Tunnelma oli hieno puolin ja toisin. Tuntui siltä, että ihmiset nauttivat olostaan.

Koko kesä täynnä tapahtumia

Kurussa on runsaasti tapahtumia koko kesän ajan. Tyrisevän Torinoista on haluttu tehdä kesän avaus, josta tapahtumakesä toden teolla alkaa.
Toukokuun lopussa Koveron perinnetilalla järjestetään muun muassa istutuspäiviä. Päivien aikana pääsee kylvämään härkäpapuja ja istuttamaan perunoita.
Kesäkuu on musiikin juhlaa. Kuun puolivälin tienoilla järjestetään kymmenvuotisjuhliaan viettävä kamarimusiikkifestivaali KuruFest. Konsertteja järjestetään Kurun kirkossa, Parkkuun seuratalolla ja Ylöjärven kirkossa. Lisäksi Koop Arponen yhtyeineen vierailee Aurejärven kirkossa kuun lopussa.
Heinäkuussa Kurun ulkomuseossa ja Vänrikki Stoolin tuvassa vietetään museokesän avajaisia. Lisäksi Kurun keskustan täyttävät jo perinteiset Kurun markkinat, jotka houkuttelevat myyjiä koko Kauppatien pituudelta tapahtumaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?