Ukulele valloitti kuorolaiset

12.05.2016 10:00

Lystikäsääninen ukulele väänsi uutta vaihdetta ylöjärveläislähtöisen Welmut-kuoron musisointiin.
Ritva Pulkkinen (vas.), Martti Heikkonen, Arto Tuokko ynnä muut Welmut-kuoron ukulelemusisoijat nauttivat yhdessä soittamisesta. Pikku soittimen etu on myös se, että soittopeliä on helppo kuljettaa.
Ritva Pulkkinen (vas.), Martti Heikkonen, Arto Tuokko ynnä muut Welmut-kuoron ukulelemusisoijat nauttivat yhdessä soittamisesta. Pikku soittimen etu on myös se, että soittopeliä on helppo kuljettaa.

Kun ylöjärveläinen kuoroluotsi Ritva Pulkkinen kävi viitisen vuotta sitten kuuntelemassa ukulelebändin svengiä, hän oli vallan myyty. Ihastus jäi kytemään.

Sitten lomareissulla Skotlantiin Pulkkinen löysi itselleen ukulelen. Sen jälkeen, milloin vempeleitä silmään sattui, hän osti lisää.

Kerran hän iski yhden soittopelin Welmut-kuoronsa jäsenen Arto Tuokon kouraan ja kehotti opettelemaan soinnut. Samoihin aikoihin muiden muassa kitaraa ja banjoa soittava kuorolainen Martti Heikkonenkin intoutui näppäilemään samaista soitinta.

Ja kuinkas sitten kävikään. No ukulelehan ujui Welmutin repertuaariin. Liki puolet kuorolaisista nappasi soittimen kainaloonsa, ja nyt 26-vuotias, aiemmin moniäänisesti laulanut ja vain konserteissa soittimin säestänyt kuoro laulaakin yksiäänisesti ja säestää alati ukulelein.

Komppaa kuoroilua

Ukulele sopii Welmutin pirtaan mainiosti.

– Emme me enää osaa ajatellakaan kuoroa ilman ukulelea, Pulkkinen virnistää ja toteaa Welmutin jo pikemmin laulu- ja soitinyhtyeeksi kuin suoranaiseksi kuoroksi.

Welmutilaisten mielestä ukulele kuitenkin istuu kuorolauluun yleensäkin. Se auttaa introineen ja sen sellaisineen saamaan laulun liikkeelle, ja sointusäestimenä käytettäessä se opettaa sointutajua.

– Kuorossahan pelataan soinnuilla, Pulkkinen selittää.

Kuorolaisten mielestä ukulele tuo väriä perinteiseen kuoromusisointiin ja siten keventää laulumusiikkia ja tuo tätä lähemmäs ihmisiä.

Ukuleleja on monenlaisia. Esimerkiksi tässä on oikealla bassoukulele, keskellä ja etualalla konserttiukulele ja vasemmalla kitarasta tehty ukulele.
Ukuleleja on monenlaisia. Esimerkiksi tässä on oikealla bassoukulele, keskellä ja etualalla konserttiukulele ja vasemmalla kitarasta tehty ukulele.

Veikeyttä buumiksi asti

Ukulelen tenho piilee ainakin sen ominaisessa äänessä.

– Se on positiivinen – kirkas ja heleä, Pulkkinen kuvaa.

Leikkisyyttäkin äänessä on.

– Esimerkiksi Tatuoitu nainen kuulosti ukulelella soitettuna hauskalta, Tuokko sanoo kertoen ukulelen kirkkaalla äänellä nopeasti soitetuista sävelistä.

Omintakeinen ääni ei kuitenkaan tarkoita, että ukulele olisi yhden jutun soitin, hetkessä nähty juttu. Kappaleita voi vaihdella, ja itse asiassa ukulele on tavaramerkkiäänessäänkin monipuolinen.

–Sillä pystyy vaikka virsiä säestämään! Ja esimerkiksi Jouluyö, juhlayö oli tosi kaunis, kun se soitimme, Pulkkinen kertoo.

Veikeällä soittimella on ollut havaittavissa jonkinmoista buumiakin. Se on esimerkiksi vilahdellut televisiossa, ja Welmutin vakiomusiikkiliikkeestä pikku pelit ovat tuon tuosta olleet lopussa.

– Kirjastoissakin niitä on, Pulkkinen jatkaa.

Kuorolaiset ovat buumista mielissään. Tuohan se ihmisiä musiikin ilojen pariin.

– Ukulele on edullinen musiikkiharrastuksen aloittamiseen, Sirpa Suomi iloitsee.

Kuorolaiset odottavat innolla myös sitä, että pääsevät buumin virittämien ukulele-esitysten myötä vertailemaan soittoaan toisten ukulelerytmeihin.

Soinnuilla alkuun

Pulkkisen mukaan ukulele on esimerkiksi kitaraan verrattuna helppo soitin, koska siinä on vain neljä kieltä. Leikintekoa sen soittaminen ei silti ole siinä kuin muidenkaan soitinten.

– Kyllä sen eteen on tehtävä töitä, welmutilaisten lisäksi muitakin opettava Pulkkinen sanoo.

Ja ukulelessa on myös omat haasteensa, esimerkiksi pieni koko, joka vaatii sorminäppäryyttä.

Opettamisen Pulkkinen saa sujumaan antamalla harjoittelijoille sointutaulukot ja varustamalla tulostetut säkeistöt sointumerkinnöin. Jo pelkillä soinnuilla pääsee musisoinnin makuun.

– Laulujen pitää olla ensi alkuun tuttuja, ja niissä pitää olla mahdollisimman vähän sointuja.

Melodioita Pulkkinen ei oppilaineen vielä soita, kun on itsekin vasta-alkaja. Niiden vuoro on seuraavaksi.  Silloin opetukseen täytyy ottaa mukaan tabulatuurit, mutta muuten Pulkkinen uskoo pärjäävänsä samalla otteella kuin sointujakin opettaessaan: kertaamalla ja kertaamalla.

Ukuleleilolla hyvää

Pian ukulelen ilot kantautuvat ylöjärveläisyleisöllekin, kun Welmut ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) mummokerholaiset musisoivat koko perheen lastenlaulukonsertin.

Sekin on kytemisen tulos: kuoronsa kanssa vanhuksille, vammaisille ynnä muille esiintynyt Pulkkinen on jo vuosia halunnut järjestää lastenlaulukonsertin, ja viime syksystä saakka Ylöjärvellä  toimineessa Mummokerhossa hän sai tuulta purjeisiinsa.

– Ajattelin, että nyt se tehdään.

Lipputuotot tilitetään MLL:n Ylöjärven osastolle, ja järjestelyissä taas auttaa Ylöjärven taideyhdistys.

– Taideyhdistyksen pitää olla monipuolinen. Ja MLL tekee hyvää työtä, Pulkkinen tuumii perusteluksi.

Kommentointi on suljettu.