Ylöjärven futsal kaipaa treenitilaa

Salijalkapallo eli futsal on ollut päättyvän talven ilmiöitä Ylöjärvellä. YIlveksen upeat otteet naisten liigassa ovat nostaneet nuoren lajin kaupunkilaisten huulille. Paikalliset futsalvaikuttajat ovat huomiosta mielissään mutta toivovat lajille myös tasa-arvoa.
Sami Päivinen (vas.), Juha-Pekka Peltomäki ja Antti Reponen kuuluvat Ylöjärven futsalin vahvoihin taustahahmoihin. Kolmikon mukaan laji on vakiinnuttanut asemansa Ylöjärvellä. – Valtakunnallisesti futsal on jopa pienessä nosteessa, Päivinen lisää.
Sami Päivinen (vas.), Juha-Pekka Peltomäki ja Antti Reponen kuuluvat Ylöjärven futsalin vahvoihin taustahahmoihin. Kolmikon mukaan laji on vakiinnuttanut asemansa Ylöjärvellä. – Valtakunnallisesti futsal on jopa pienessä nosteessa, Päivinen lisää.

Ylöjärveläinen futsal on tullut miehen ikään. Näin kai voi sanoa, kun luo nopean katsauksen lajin paikalliseen historiaan.
Paikkakunnan ensimmäinen futsalseura, Ylöjärven Ryhti, alkoi toimia lajin parissa vuonna 1997. Paljon aikaisemmin aloittaminen ei olisi ollut edes mahdollista.
– Ensimmäisestä Suomen mestaruudesta pelattiin samana vuonna. Ryhti oli siis eturintamassa, kun futsal otti ensimmäisiä askeliaan maassa, Juha-Pekka ”Junnu” Peltomäki muistelee.
– Ensimmäisellä kaudella pelasimme miesten Kakkosta. Voitimme kaikki pelit, hän jatkaa hymyillen.
Peltomäki kuuluu Ylöjärven futsalin grand old maneihin. Hän näki aitiopaikalta, miten Ryhdin lajitoiminta kasvoi ja kehittyi.
Viime vuonna Peltomäki oli tekemässä päätöstä Ryhti FS:n liittämisestä Ylöjärven Ilvekseen. Ratkaisu oli miehen mukaan ainoa oikea.
– Eväät oli syöty ja luu kaluttu loppuun. Taustavoimiamme oli lähtenyt sen verran, että ei ollut järkeä jatkaa omin voimin, hän kuvailee.
Tänä päivänä futsal liikuttaa Ylöjärvellä noin 400:aa urheilijaa. Muutamia ikämiehiä lukuunottamatta kaikki heistä harrastavat lajia YIlveksessä.
Toiminnanjohtaja Sami Päivisen mukaan lajilla on kaupungissa vakaa asema.
– Enää ei voi sanoa, että futsal on pelkkää jalkapalloilijoiden talvihöntsäilyä.

Punapaitainen Ylöjärven Ilves oli naisten Futsal-liigan suurimpia yllättäjiä. Entinen heittopussi sijoittui tällä kaudella peräti sarjan viidenneksi. (Arkistokuva: Jari Viitanen)
Punapaitainen Ylöjärven Ilves oli naisten Futsal-liigan suurimpia yllättäjiä. Entinen heittopussi sijoittui tällä kaudella peräti sarjan viidenneksi. (Arkistokuva: Jari Viitanen)

Yhdet junnut, kaksi lajia

Futsalilla on urheilumuotona paljon yhteistä jalkapallon kanssa. Kumpaakin pelataan jaloilla, molemmissa on pelivälineenä pallo ja kumpaisessakin yritetään saada nahkakuula vastustajan maaliin.
Tähän yhtäläisyydet sitten loppuvatkin, muistuttaa Päivinen.
– Suurin osa pelaajistamme on junioreita, jotka harrastavat kesällä futista. Opetamme heille pienestä pitäen, että kyse on kahdesta eri lajista, niin jalkapalloa kuin futsaliakin valmentava toiminnanjohtaja kertoo.
– Kikka, joka toimii futsalkentällä, ei välttämättä toimi jalkapallossa. Lajeissa on kuitenkin sen verran samaa, että niiden harjoittelu tukee toinen toistaan, Päivinen tarkentaa.
Ylöjärven Ilvekselle nykytilanne on ihanteellinen. Futsalin ansiosta seura pystyy tarjoamaan pelaajilleen liikuntaharrastuksen niin kesä- kuin talvikaudellakin.
Kaikille tämä ei Päivisen mukaan kuitenkaan sovi. Asia paljastuu miehen mielestä joka kerta, kun talven sisäliikuntavuorot pannaan jakoon.
– Meille sanotaan vuodesta toiseen, että eihän kesäseura liikuntasalivuoroja tarvitse. Että voittehan te koko kesän pelata palloa ulkona, Päivinen sanoo ärsyyntyneenä.
– Perustelu on ihan naurettava. Sama kuin minä sanoisin salibandyn pelaajille, että voittehan te pelata palloa talvella ulkona kaukalossa, hän täräyttää.
Futsalväen kotiluola on Ylöjärven urheilutalo. Siellä treenaavat niin miesten ja naisten edustusjoukkueet kuin suuri osa junioreistakin. Useimmat YIlveksen vuorot ovat perinteisesti ajoittuneet iltamyöhään.
– Ne ovat rankkoja lukiolaisille ja työssäkäyville, Päivinen harmittelee.

Haaviston koululle paljon toiveita

YIlves ei ole tilaongelmansa kanssa yksin. Myös muutamat muut talvikaudella toimivat seurat ovat harmitelleet sopivien treenipaikkojen vähyyttä Ylöjärvellä.
Pitkän linjan futsal-aktiivi Antti Reposta tilanne ei ihmetytä.
– Liikuntatilat eivät ole lisääntyneet samaa vauhtia kuin kaupunki on kasvanut, hän tiivistää.
– Mahdollisuuksia liikuntaan satsaamiseen olisi kyllä ollut. Kun esimerkiksi Koulutuskeskus Valoa rakennettiin, sen salista olisi voinut tehdä saman tien isomman, Reponen jatkaa.
Päivinen, Reponen ja Peltomäki toivovat, että kaupunki ottaisi sisäliikunnan lisääntyneen tilatarpeen vakavasti. Mahdollisuus isoon korjausliikkeeseen olisi edessä jo lähivuosina.
– Haavistolle ollaan rakentamassa uutta yhtenäiskoulua. Tehtäisiinpä sinne kerralla hyvä, iso liikuntasali. Sellainen, jossa voisi harrastaa kaikkia lajeja, Reponen heittää.
Mutta kävipä kunnallisten liikuntatilojen kanssa miten vain, YIlves ei aio jäädä tuleen makaamaan. Suunnitelmat isosta tekonurmihallista Elovainiolle on tehty, ja toteutuessaan hanke vaikuttaisi epäsuorasti myös futsalin tilatarpeeseen.
– Tekonurmi tekisi futiskaudesta ympärivuotisen. Futsalin pelaaminen jäisi silloin monelta joukkueelta nykyistä vähemmälle, Sami Päivinen myöntää.
Tällä hetkellä Elovainion monitoimihalli odottaa tietoa opetus- ja kulttuuriministeriön mahdollisesta tuesta. Ratkaisua odotetaan kesään mennessä.
– Jos tukea ei tule, yritämme viedä hanketta eteenpäin muilla keinoin. Halliin ovat sitoutuneet jo Ylöjärven Ilves, Ylöjärven Ryhti, Ylöjärven Tennis ja Uplakers, hankkeen vetäjiin kuuluva Timo Halttula kertoo.

Kommentointi on suljettu.